Ένα άστρο αυτοκαταστράφηκε σε μια έκρηξη σουπερνόβα πριν από έντεκα χιλιάδες χρόνια στον αστερισμό των Ιστίων (Vela).
Η έκρηξη ήταν ήταν τόσο ισχυρή και έντονη που σύμφωνα με τους ειδικούς όχι μόνο έγινε ορατή στον ουράνιο θόλο της Γης αλλά οι κάτοικοι του πλανήτη μπορούσαν να βλέπουν την λάμψη του κοσμικού φαινομένου και στη διάρκεια της μέρας.
Ο βραβευμένος αστροφωτογράφος, Βίκας Τσαντέρ, που ζει στο Νέο Δελχί κατέγραψε μια άκρως εντυπωσιακή και λεπτομερή εικόνα του σουπερνόβα η οποία βοηθά τους αστρονόμους να μάθουν νέα στοιχεία τόσο για αυτό όσο και για το ευρύτερο περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται.
Στην επάνω δεξιά γωνία της εικόνα με γαλάζια απόχρωση διακρίνεται το NGC 2736, το νεφέλωμα του Μολυβιού που λάμπει σε ένα φόντο άστρων. Το γραμμικό σχήμα υποδηλώνει ότι είναι μέρος ενός ωστικού κύματος υλικών του σουπερνόβα τα οποία συγκρούστηκαν με μια περιοχή που υπήρχε πυκνό αέριο προκαλώντας έτσι την ιδιαίτερα έντονη λάμψη του. Υπολογίζεται ότι το σούπερνονα έλαμπε στον ουρανό της Γης 250 φορές περισσότερο από την λάμψη της Αφροδίτης που είναι η πλέον διακριτή στον ουράνιο θόλο.
Ο Τσαντέρ κατέγραψε την εικόνα από το Αστεροσκοπείο Deep Sky Observatory στη Χιλή χρησιμοποιώντας ένα τηλεσκόπιο Takahashi E160ed και μια επαγγελματική κάμερα Zwo 6200mm που είναι ιδανική για λήψη εικόνων αστροφωτογραφίας.