Δευτέρα
16 Σεπτεμβρίου 2024

Νέα Ζηλανδία: Ξεβράστηκε σε παραλία η σπανιότερη φάλαινα

Viral

Μια φάλαινα που βρέθηκε νεκρή σε μια παραλία της Νέας Ζηλανδίας στις αρχές του Ιουλίου αναγνωρίστηκε από τους επιστήμονες ως φάλαινα με δόντια σαν «σπαθιά». Πρόκειται για ένα είδος τόσο σπάνιο που δεν έχει παρατηρηθεί ποτέ ζωντανό.

Η ταυτότητα του πλάσματος με το ράμφος μήκους πέντε μέτρων προσδιορίστηκε από τα χρωματικά του σχέδια και το σχήμα του κρανίου, του ράμφους και των δοντιών του.

Τα λείψανά του έχουν τοποθετηθεί σε ψυκτική αποθήκη, ενώ διεξάγονται δοκιμές DNA, με τους ειδικούς να λένε ότι μπορεί να χρειαστούν αρκετές εβδομάδες μέχρι να επιβεβαιωθεί η τελική ταυτοποίηση.

Επειδή έχουν βρεθεί τόσο λίγα δείγματα και δεν έχουν υπάρξει ζωντανές εμφανίσεις, πολύ λίγα πράγματα είναι γνωστά για τη φάλαινα με τα δόντια-σπαθιά.

Οι ερευνητές λένε ότι η ανακάλυψη του πτώματος θα μπορούσε να τους βοηθήσει να αποκτήσουν κρίσιμες νέες πληροφορίες για το είδος, σύμφωνα με το BBC.

Οι τοπικοί αξιωματούχοι ενημερώθηκαν ότι η φάλαινα είχε ξεβραστεί στην ακτή στις 4 Ιουλίου στις εκβολές του ποταμού Taiari, στην επαρχία Otago στο Νότιο Νησί της Νέας Ζηλανδίας.

Έξι δείγματα έχουν καταγραφεί παγκοσμίως

Ο αξιωματούχος του Τμήματος Προστασίας της Φύσης (DOC), Γκέιμπ Ντέιβις, ανέφερε σε δήλωσή του ότι οι φάλαινες αυτού του είδους είναι ένα από τα λιγότερο γνωστά είδη μεγάλων θηλαστικών, με μόνο έξι δείγματα να έχουν καταγραφεί ποτέ παγκοσμίως. «Από επιστημονική άποψη και από άποψη διατήρησης, αυτό είναι τεράστιο», πρόσθεσε.

Το υπουργείο ανέφερε ότι επειδή το δείγμα πέθανε μόλις πρόσφατα, θα μπορούσε να γίνει η πρώτη φάλαινα του είδους που θα τεμαχιστεί.

Οι Μαορί της Νέας Ζηλανδίας θεωρούν τις φάλαινες ιερό θησαυρό και το DOC ανέφερε ότι οι τοπικές κοινότητες των Μαορί θα λάβουν μέρος στη λήψη αποφάσεων για την τύχη της φάλαινας.

Το είδος περιγράφηκε για πρώτη φορά το 1874 μετά τη συλλογή μιας κάτω γνάθου και δύο δοντιών από τα νησιά Τσάθαμ της Νέας Ζηλανδίας. 

Τα σκελετικά υπολείμματα δύο άλλων δειγμάτων που βρέθηκαν στα ανοικτά νησιών της Νέας Ζηλανδίας και της Χιλής επέτρεψαν στους επιστήμονες να επιβεβαιώσουν ένα νέο είδος.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Έλον Μασκ: Σε τρία χρόνια εκτιμάται πως θα είναι ο πρώτος τρισεκατομμυριούχος στον κόσμο

Ο «Μr Tesla», Έλον Μασκ, ετοιμάζεται να γίνει ο πρώτος τρισεκατομμυριούχος στον κόσμο μέχρι το 2027, σύμφωνα με νέα έκθεση οργάνωσης που επικεντρώνεται στη συγκέντρωση του πλούτου....

Το τηλεσκόπιο Webb κατέγραψε νέους γαλαξίες

«Ζεύγος ερωτηματικών», αποκαλούν οι αστρονόμοι τους γαλαξίες που κατέγραψαν με το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb στο Διάστημα. Πρόκειται για μια οπτική ψευδαίσθηση, μια «γήινη» σ...

Φόρτωση άρθρων...