Οι ανακαλύψεις στο διάστημα είναι συνεχείς λόγω των διαστημικών και ισχυρών επίγειων τηλεσκοπίων. Τα τελευταία είκοσι χρόνια με τη βοήθεια των νέων τεχνικών μέσων και μεθόδων παρατήρησης έχουμε ανακαλύψει περισσότερους από πέντε χιλιάδες εξωπλανήτες, δηλαδή πλανήτες σε άλλα αστρικά συστήματα, οι οποίοι βρίσκονται όλοι εντός του γαλαξία μας αφού δεν έχουμε ακόμη τόσο ισχυρά τηλεσκόπια για να εντοπίζουμε πλανήτες σε άλλους γαλαξίες.
Δεδομένου του πρακτικά ανυπολόγιστου αριθμού πλανητών που υπάρχουν στο Σύμπαν θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι υπάρχουν πολλοί ακόμη τύποι πλανητών την ύπαρξη των οποίων αγνοούμε και σε πολλές περιπτώσεις δεν μπορούμε καν να φανταστούμε.
Ομάδα ερευνητών με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Αριζόνα χρησιμοποιώντας το Large Binocular Telescope εντόπισαν έναν νέο εξωπλανήτη που έχει μοναδικά χαρακτηριστικά και ανήκει σε ένα άγνωστο μέχρι σήμερα τύπο πλανητών. Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Nature Astronomy» οι ερευνητές αναφέρουν ότι ο εξωπλανήτη που έλαβε την κωδική ονομασία MWC 758c και βρίσκεται σε απόσταση 500 ετών φωτός από τη Γη δημιούργησε σπείρες παρόμοιες με αυτές του γαλαξία μας γύρω από το μητρικό του άστρο.
Υπάρχουν αμέτρητοι σπειροειδείς γαλαξίες στο Σύμπαν αλλά δεν υπήρχε μέχρι σήμερα καμία ένδειξη ότι μπορεί να υπάρχουν πλανήτες γύρω από τους οποίους σχηματίζονται σπείρες ύλης για αυτό και η ανακάλυψη του MWC 758c είναι ταυτόχρονα αναπάντεχη όσο και εντυπωσιακή.
Οι πρώτες παρατηρήσεις των ερευνητών κάνουν λόγο για ένα νεογέννητο σύστημα που βρίσκεται σε κατάσταση παρόμοια με αυτή που είχε το ηλιακό μας σύστημα όταν βρισκόταν μόλις στο 1% της ύπαρξης και ανάπτυξης του.
Σύμφωνα με τους ερευνητές έχει σχηματιστεί γύρω από το άστρο ο συνήθης δίσκος ύλης (σκόνη, αέρια) που παρέχει τα δομικά υλικά σχηματισμού πλανητών.
Η εικόνα του συστήματος θα είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή αφού από τη μια πλευρά θα υπάρχει το άστρο και ο δίσκος ύλης γύρω από αυτό ενώ θα υπάρχουν και οι σπείρες που δημιούργησε ο πλανήτης.
Η ερευνητική ομάδα αναφέρει ότι θα γίνουν νέες παρατηρήσεις στο άστρο και τον εξωπλανήτη με το ισχυρό διαστημικό τηλεσκόπιο «James Webb» για να γίνουν πιο αναλυτικές και λεπτομερείς παρατηρήσεις.