Κυριακή
22 Δεκεμβρίου 2024

Ο ρομποτικός ιχνηλάτης της ζωής έφθασε σε δέλτα ποταμού στον Άρη

Σε δέλτα ποταμού στον πλανήτη Άρη έφτασε ο ρομποτικός ιχνηλάτης της ζωής. Τον Φεβρουάριο του 2021 προσεδαφίστηκε στον πλανήτη Άρη το πιο προηγμένο ρομπότ εξερεύνησης που έχουμε στείλει στον Κόκκινο Πλανήτη. 

Αποστολή του ήταν να συλλέξει δείγματα του εδάφους και πετρωμάτων του πλανήτη τα οποία έρθουν στη Γη με επόμενες αποστολές για έρευνα. 

Το ρόβερ της αποστολής Perseverance αναζητεί επίσης ίχνη ζωής που πιθανώς υπήρχε κάποτε στον Άρη. Φυσικά τα προηγμένα του όργανα καταγράφουν και συλλέγουν και άλλα γεωατμοσφαιρικά δεδομένα ενώ φυσικά καταγράφει συνεχώς και φωτογραφίες και βίντεο.

Το ρόβερ που βρίσκεται στον κρατήρα Jezero μετέφερε στον Άρη και ένα drone το οποίο όχι μόνο κατάφερε να πετάξει αλλά ξεπερνώντας, κάθε προσδοκία συνεχίζει να πραγματοποιεί αποστολές ενώ ήταν προγραμματισμένο να λειτουργήσει για ένα μόλις μήνα.

Στον κρατήρα πιστεύεται ότι υπήρχε κάποτε ένας ποταμός και όπως ανακοίνωσε η NASA το ρόβερ έφθασε στο δέλτα αυτού του ποταμού. 

Πρόκειται για μια σημαντική στιγμή αφού το δέλτα του ποταμού θεωρείται ιδανικό σημείο για να έχουν αναπτυχθεί κάποιες μορφές ζωής έστω και σε μικροβιακό επίπεδο τις οποίες μπορεί να εντοπίσει με τα προηγμένα του όργανα το ρόβερ.

«Το δέλτα στον κρατήρα Jezero έχει όλα τα φόντα να γίνει ένα από τα καλύτερα σημεία αναζήτησης μικροβιακής ζωής στον Άρη και να αποδειχθεί ένα πραγματικό γεωλογικό πανηγύρι. Οι απαντήσεις βρίσκονται εκεί έξω και η ομάδα του Perseverance είναι έτοιμη να τις ανακαλύψει», αναφέρει ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Επιστημονικής Αποστολής της NASA, Τόμας Ζουρμπούκεν.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

«Σύγχρονη Κιβωτός» σε ένα νησί στον Βόρειο Πόλο - Εκεί φυλάσσονται όλοι οι σπόροι της Γης, αν γίνει καταστροφή

Η Παγκόσμια Tράπεζα Σπόρων Σβάλμπαρντ είναι ίσως μια από τις σημαντικότερες τράπεζες σπόρων στον κόσμο. Είναι μια από τις τράπεζες που συμμετέχουν στο παγκόσμιο δίκτυο αποθήκευσ...

Η τρύπα του όζοντος κλείνει με ταχύ ρυθμό

Νέες μελέτες για το στρώμα του όζοντος δείχνουν ότι η τρύπα κλείνει και γενικότερα η κατάσταση του στρώματος δείχνει καλύτερη από τις προηγούμενες δεκαετίες. Το στρώμα του όζοντος ...

Φόρτωση άρθρων...