Οι πόλεμοι, οι συγκρούσεις και η βία είναι μέρος της παγκόσμιας πραγματικότητας. Το Ινστιτούτο Οικονομίας και Ειρήνης (Institute for Economics and Peace) δημοσίευσε πρόσφατα την ετήσια έκθεσή του για το 2024, παρουσιάζοντας τον Παγκόσμιο Δείκτη Ειρήνης.

Η έκθεση αξιολόγησε 163 χώρες με βάση το επίπεδο ειρηνικότητάς τους. Ειδικότερα, έλαβε λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες όπως οι εσωτερικές και εξωτερικές συγκρούσεις, οι στρατιωτικές δαπάνες, και τα επίπεδα εγκληματικότητας.

Στην κορυφή του Παγκόσμιου Δείκτη Ειρήνης για το 2024 βρίσκεται για ακόμα μια χρονιά η Ισλανδία, η οποία διατηρεί τον τίτλο της πιο ειρηνικής χώρας στον κόσμο από το 2008. 

Η Ισλανδία, μια χώρα με μικρό πληθυσμό και χωρίς στρατό, αποτελεί το πρότυπο μιας κοινωνίας που έχει καταφέρει να διατηρήσει υψηλά επίπεδα ασφάλειας, πολιτικής σταθερότητας και κοινωνικής συνοχής.

Στη δεύτερη θέση, ακολουθεί η Ιρλανδία, μια χώρα που έχει καταφέρει να βρίσκεται σε μια εξαιρετικά ειρηνική κατάσταση. Στην τρίτη θέση βρίσκουμε την Αυστρία, μια χώρα με μακρά παράδοση ουδετερότητας, ενώ την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν η Νέα Ζηλανδία και η Σιγκαπούρη.

Στις πρώτες δέκα θέσεις του δείκτη βρίσκονται επίσης η Ελβετία, η Πορτογαλία, η Δανία, η Σλοβενία και η Μαλαισία, όλες με κοινό γνώρισμα τη σταθερή εσωτερική ασφάλεια και την ισχυρή οικονομική ανάπτυξη.

Η Ευρώπη κυριαρχεί στις υψηλότερες θέσεις, με έντεκα από τις είκοσι πιο ειρηνικές χώρες να προέρχονται από την ήπειρο, ενισχύοντας το προφίλ της ως η πιο φιλειρηνική περιοχή του πλανήτη.

Η Ελλάδα καταλαμβάνει την 40ή θέση στον Παγκόσμιο Δείκτη Ειρήνης για το 2024, με συνολική βαθμολογία 1.793. Η χώρα μας έκανε «άλμα» 17 θέσεων σε σχέση με την περσινή χρονιά. Η 40η θέση αποτυπώνει τη σταθερή πορεία προς τη διατήρηση της ειρήνης.