Τις 20 κορυφαίες ταξιδιωτικές εμπειρίες στην Ελλάδα καταγράφει η «Telegraph». Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, οι παρακάτω είναι οι 20 ταξιδιωτικές εμπειρίες που πρέπει να ζήσει κάποιος στην Ελλάδα.

Νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου, πέτρινα χωριά, σπουδαίοι αρχαιολογικοί χώροι και εντυπωσιακά βουνά φιγουράρουν στο άρθρο της «Telegraph» που παρουσιάζει 20 μοναδικές ταξιδιωτικές εμπειρίες που πρέπει να ζήσει κάποιος στην Ελλάδα έστω για μία φορά. Ας δούμε αναλυτικά τη λίστα της βρετανικής εφημερίδας.

Το ηλιοβασίλεμα της Σαντορίνης

Από μια τέτοια λίστα δεν θα μπορούσε να λείπει η Σαντορίνη. Όσο τουριστικό κι αν σου ακούγεται, το ηλιοβασίλεμα στην Οία με φόντο την Καλντέρα είναι ένα μοναδικό θέαμα που πρέπει να δεις έστω και μία φορά στη ζωή σου.

Χαλάρωση στις ιαματικές πηγές της Εύβοιας

Η παραθαλάσσια πόλη της Αιδηψού στην Εύβοια είναι ένα από τα καλύτερα μέρη για ιαματικό τουρισμό στην Ελλάδα, γράφει η Telegraph. Οι θεραπευτικές ιδιότητες των ιαματικών λουτρών της Αιδηψού ήταν γνωστές ήδη από την αρχαιότητα. Αναφορά σε αυτές γίνεται από το 350 π.Χ. από τον Αριστοτέλη, αλλά και το 300 π.Χ. από τον Αθηναίο στο βιβλίο του «Δειπνοσοφισταί».

Πεζοπορία στο Φαράγγι της Σαμαριάς

Είναι το διασημότερο από τα φαράγγια της Κρήτης, αλλά και το μακρύτερο φαράγγι της Ευρώπης, με συνολικό μήκος που αγγίζει τα 18 χλμ. Η διάσχιση του Φαραγγιού της Σαμαριάς αποτελεί εμπειρία ζωής για τους φυσιολάτρες και τους πεζοπόρους που συρρέουν κατά χιλιάδες από τις αρχές Μαΐου έως και τα τέλη Οκτωβρίου. Η κάθοδος ξεκινά από το Ξυλόσκαλο, στο οροπέδιο του Ομαλού, και τα πρώτα χιλιόμετρα γίνονται μέσα σε ένα κατάφυτο, δροσερό τοπίο. Το μονοπάτι καταλήγει στην παραλία της Αγίας Ρούμελης.

Εξερευνήστε τη Μάνη

Η Μάνη με τα άγρια τοπία, τα πέτρινα χωριά και τους επιβλητικούς πύργους ασκεί μια γοητεία που καθηλώνει κάθε επισκέπτη. Όποιος πάει μία φορά είναι σίγουρο πως θα επιστρέψει για να εξερευνήσει περισσότερα. Όπως αναφέρει η Telegraph, αυτή η χερσόνησος στη νότια Πελοπόννησο φιλοξενεί μοναδικά πυργοσπίτα, διάσπαρτα σε χωριά που εκτείνονται από την Αρεόπολη στα βόρεια μέχρι το ακρωτήριο Ταίναρο, τη θρυλική είσοδο του Άδη, στο νότο.

Επισκεφθείτε την Ακρόπολη

Το εμβληματικό μνημείο της Ελλάδας αποτελεί πόλο έλξης για επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Για να αποφύγετε τα πλήθη τουριστών, προτιμήστε να κάνετε μια πρωινή πεζοπορία μέχρι την κορυφή του λόφου της Ακρόπολης, συμβουλεύει η Telegraph.

Κάντε island hopping

«Υπάρχουν περισσότερα από 6.000 ελληνικά νησιά, αλλά μόνο 227 κατοικούνται. Το island hopping -είτε με ένα πλοίο είτε με ένα κομψό γιοτ- είναι ο καλύτερος τρόπος για να τα γνωρίσετε», γράφει η Telegraph. Η εφημερίδα προτείνει στους αναγνώστες της να ανακαλύψουν την απομακρυσμένη Κάρπαθο στα Δωδεκάνησα, όπου «οι γυναίκες εξακολουθούν να κυκλοφορούν στην καθημερινή τους ζωή με παραδοσιακές ενδυμασίες», αλλά και να επισκεφθούν την Αλόννησο, όπου βρίσκεται το πρώτο υποβρύχιο μουσείο της Ελλάδας.

Εναλλακτικές διακοπές για σκι

Χτισμένο αμφιθεατρικά στις κατάφυτες πλαγιές της Πίνδου, σε υψόμετρο 1.150 μ., το Μέτσοβο είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς ορεινούς προορισμούς της Ηπείρου αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας. Η Telegraph προτείνει μια επίσκεψη στο Ανήλιο, ένα από τα νεότερα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας, το οποίο διαθέτει εννέα πίστες.

Γκουρμέ γεύσεις στη Σίφνο

Η Σίφνος, η πατρίδα του διάσημου αρχιμάγειρα Νικόλαου Τσελεμεντέ, ξεχωρίζει για τη σπουδαία γαστρονομία και τις υπέροχες τοπικές γεύσεις της. Ένα από τα μυστικά της σιφνέικης κουζίνας είναι το ψήσιμο σε πήλινα σκεύη, στον ξυλόφουρνο. «Κάψτε τις θερμίδες με πεζοπορία σε ένα από τα 19 του νησιού», προτείνει η Telegraph.

Πεζοπορία στον Όλυμπο

Ο Όλυμπος, το μυθικό βουνό της Ελλάδας, σε απόσταση μιας ώρας οδικώς από τη Θεσσαλονίκη, είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς στην Ευρώπη για πεζοπόρους. Το ψηλότερο βουνό της χώρας «φιλοξενεί έναν λαβύρινθο από πυκνά, δασωμένα φαράγγια γεμάτα με καταρράκτες και σπηλιές».

Ανακαλύψτε την άγρια πλευρά της Κρήτης

«Μια από τις πιο άγριες και λιγότερο εξερευνημένες γωνιές της Κρήτης, το Γεωπάρκο Σητείας, που είναι καταγεγραμμένο από την Unesco, προσφέρει μια συμπυκνωμένη δόση από τα καλύτερα στοιχεία του νησιού», αναφέρει η βρετανική εφημερίδα. Η περιοχή εκτείνεται από τον φάρο του Ακρωτηρίου Σίδερο του 19ου αιώνα μέχρι το μινωικό παλάτι της Ζάκρου και περιλαμβάνει τα ορεινά χωριά Ζήρος και Αρμένοι, το μοναδικό φοινικόδασος της Ευρώπης στο Βάι και τα αρχαία ερείπια της Ζάκρου.

Επισκεφθείτε στον τόπο των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων

«Η συγκίνηση του να στέκεσαι στον τόπο όπου διεξήχθησαν οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες, το 776 π.Χ., δεν μπορεί να ξεπεραστεί», γράφει η Telegraph. Στην Ολυμπία μπορείτε να θαυμάσετε τους Ναούς του Δία και της Ήρας, να περπατήσετε στην παλαίστρα όπου εκπαιδεύονταν οι αθλητές και στη συνέχεια να επισκεφθείτε το αρχαιολογικό μουσείο για να θαυμάσετε αγάλματα και άλλα αντικείμενα πολιτιστικής κληρονομιάς.

Πάσχα στην Κέρκυρα

Το φαντασμαγορικό Πάσχα στην Κέρκυρα με τις μελωδίες των φιλαρμονικών και το σπάσιμο των μπότηδων είναι μια μοναδική εμπειρία που πρέπει να ζήσετε τουλάχιστον μία φορά στη ζωή σας. Τη Μεγάλη Παρασκευή, από νωρίς το απόγευμα αρχίζει η περιφορά των επιταφίων στα γραφικά δρομάκια. Το Μεγάλο Σάββατο, τα πλήθη κατευθύνονται προς την πλατεία Σπιανάδα στην παλιά πόλη της Κέρκυρας, όπου οι κάτοικοι πετούν γιγάντια πήλινα δοχεία γεμάτα νερό (μπότηδες) από τα μπαλκόνια.

Ταξίδι στον χρόνο στην παλιά πόλη της Ρόδου

Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και μία από τις καλύτερα διατηρημένες μεσαιωνικές πόλεις της Ευρώπης, η παλιά πόλη της Ρόδου σε παρασύρει σε ένα διαφορετικό ταξίδι στο χρόνο. Ακόμα και σήμερα, η ατμόσφαιρα στα δρομάκια της πόλης θυμίζει τόσο πολύ μεσαιωνική εποχή, που περπατώντας στην πλακόστρωτη Οδό των Ιπποτών έχεις την αίσθηση ότι θα δεις δίπλα σου έναν ιππότη πάνω στο άλογό του.

Επισκεφθείτε τους Δελφούς

Περιτριγυρισμένοι από πευκόφυτες πλαγιές και ελαιώνες, οι Δελφοί ήταν το κέντρο του κόσμου -ο ομφαλός- στην αρχαιότητα. Θαυμάστε τη μαρμάρινη στήλη που λέγεται ότι τοποθετήθηκε εκεί από τον Δία, χαζέψτε το Ιερό του Απόλλωνα του 8ου αιώνα π.Χ., όπου η ιέρεια Πυθία – το περίφημο Μαντείο – παρέδιδε τα κρυπτογραφημένα μηνύματά της, και επισκεφθείτε το αρχαιολογικό μουσείο, όπου τα σημαντικότερα αξιοθέατα περιλαμβάνουν το γλυπτό του Ηνίοχου.

Περάστε μια ώρα σε ένα παραδοσιακό καφενείο

Σύμφωνα με την Telegraph, η επίσκεψη σε ένα παραδοσιακό καφενείο θα πρέπει να είναι στη λίστα όσων θέλουν να πάρουν μια καλή δόση από την καθημερινή ζωή στην Ελλάδα. Τα καλύτερα καφενεία, όπως αναφέρει το άρθρο, βρίσκονται σε ορεινά χωριά, μακριά από τον τουρισμό των παράκτιων περιοχών.

Διασκέδαση στη Μύκονο

Στη Μύκονο το πάρτι δεν σταματά όλο το καλοκαίρι. Με επίκεντρο τα ασβεστωμένα σοκάκια της Χώρας, τους ανεμόμυλους και τη Μικρή Βενετία, η λαμπερή Μύκονος είναι γνωστή ως η πρωταγωνίστρια της διασκέδασης στην Ελλάδα. Κόσμος από κάθε γωνιά του κόσμου έρχεται κάθε χρόνο για να διασκεδάσει στο νησί των ανέμων.

Ανακαλύψτε τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας

Η Θεσσαλονίκη ανακηρύχθηκε γαστρονομική πρωτεύουσα της Unesco και οι μοναδικές σπεσιαλιτέ που θα έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε στην πόλη περιλαμβάνουν από λαχταριστά γλυκά μέχρι μεζέδες κάθε λογής. «Η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη που σχεδόν δεν κοιμάται, οπότε κάτι καλό θα βρείτε να φάτε από το μεσημέρι έως τα μεσάνυχτα», αναφέρει η Telegraph.

Ακολουθήστε το μονοπάτι του κρασιού στην Κρήτη

«Δοκιμάστε μερικά από τα καλύτερα κατά μήκος της διαδρομής του κρασιού (Wine Route) που εκτείνεται 40 μίλια, από τα περίχωρα του Ηρακλείου μέχρι τον αρχαιολογικό χώρο της Γόρτυνας, όπου βρίσκονται πολλά από τα καλύτερα οινοποιεία της περιοχής».

Τα παραδοσιακά πανηγύρια

Η ελληνική ζωή περιλαμβάνει τα πανηγύρια, παραδοσιακές γιορτές προς τιμή διαφορετικών Αγίων, αναφέρει η Telegraph και προσθέτει πως πρόκειται για γιορτές με δυνατή ζωντανή μουσική, όπου σερβίρονται κρεατικά και κρασί, τσίπουρο ή ρακή τοπικής παραγωγής.

Απόδραση στην Ύδρα

Αγαπημένο καταφύγιο των καλλιτεχνών αλλά και όσων αγαπούν την τέχνη, η Ύδρα είναι ένα νησί που διατηρεί αναλλοίωτη την ξεχωριστή, σοφιστικέ γοητεία του. «Υπάρχουν αμέτρητοι άλλοι λόγοι για να βάλετε αυτό το νησί, που απέχει 90 λεπτά με το πλοίο από την Αθήνα, στη λίστα των ταξιδιών σας. Το Deste Foundation, ένα καταφύγιο σύγχρονης τέχνης σε ένα παλιό σφαγείο, παρουσιάζει έργα του Jeff Koons, του Marcel DuChamp και άλλων, ενώ υπάρχει μια πληθώρα από κομψές μπουτίκ, γκαλερί, δροσερά καφέ και κομψά ανακαινισμένα ξενοδοχεία».