Ο Τιτάνας είναι το μεγαλύτερο φεγγάρι του Κρόνου. Ο Τιτάνας αποτελεί τα τελευταία είκοσι χρόνια μόνιμο στόχο της επιστημονικής έρευνας αφού οι επιστήμονες έχουν καταλήξει ότι ο δορυφόρος έχει γεωατμοασφαιρικά χαρακτηριστικά παρόμοια με αυτά της πρώιμης Γης άρα η μελέτη του Τιτάνα μπορεί να προσφέρει σημαντικές πληροφορίες για την εξέλιξη τόσο του πλανήτη μας όσο και της παρουσίας της ζωής σε αυτόν.
Ο Τιτάνας εκτός των άλλων είναι το μόνο γνωστό πλανητικό σώμα εκτός από τη Γη στο ηλιακό μας σύστημα στο οποίο υπάρχουν σημεία μόνιμης παρουσίας υγρού στοιχείου στην επιφάνεια του. Οι υγροί υδρογονάνθρακες, που παρέχονται από τις βροχοπτώσεις από την πυκνή ατμόσφαιρα του Τιτάνα, σχηματίζουν ποτάμια, λίμνες και θάλασσες, τα περισσότερα από τα οποία βρίσκονται στις πολικές περιοχές.
Νέα έρευνα από ομάδα γεωλόγων στο MIT μελέτησε τις ακτές του Τιτάνα και διαπίστωσε ότι οι μεγάλες λίμνες και οι θάλασσες του φεγγαριού δεν είναι μόνιμα ήρεμες και «λάδι» αλλά σχηματίζονται εκεί κύματα η παρουσία των οποίων ανιχνεύτηκε από τους ερευνητές στις ακτές των λιμνών και θαλασσών του δορυφόρου.
Η παρουσία κυμάτων στον Τιτάνα ήταν ένα κάπως αμφιλεγόμενο θέμα από τότε που το διαστημικό σκάφος Cassini της NASA εντόπισε τις λίμνες και τις θάλασσες εκεί.
«Κάποιοι που προσπάθησαν να δουν στοιχεία για κύματα δεν είδαν κανένα και είπαν ότι αυτές οι θάλασσες είναι λείες σαν καθρέφτες. Γνωρίζοντας εάν οι θάλασσες του Τιτάνα φιλοξενούν τη δραστηριότητα των κυμάτων θα μπορούσαν αναδειχθούν πληροφορίες για το κλίμα του δορυφόρου όπως η ισχύς των ανέμων που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν τέτοια κύματα. Οι πληροφορίες κυμάτων θα μπορούσαν επίσης να βοηθήσουν τους επιστήμονες να προβλέψουν πώς το σχήμα των θαλασσών του Τιτάνα μπορεί να εξελιχθεί με την πάροδο του χρόνου.
Αντί να ψάχνουμε για άμεσες ενδείξεις χαρακτηριστικών που μοιάζουν με κύμα στις εικόνες του Τιτάνα, έπρεπε να ακολουθήσουμε μια διαφορετική προσέγγιση και να δούμε, κοιτάζοντας απλώς το σχήμα της ακτογραμμής, αν μπορούσαμε να πούμε τι διαβρώνει τις ακτές», αναφέρει ο Δρ Ρόουζ Παλέρμο, γεωλόγος στο Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ μέλος της ερευνητικής ομάδας που δημοσιεύει τα ευρήματα της στην επιθεώρηση «Science Advances».
Τα μπλε σουέντ παπούτσια του Έλβις Πρίσλεϊ βγαίνουν σε δημοπρασία
Κάλλιο αργά παρά ποτέ: Φοιτήτρια ετών... 105, πήρε μεταπτυχιακό μετά από 83 χρόνια
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις