Παρασκευή
05 Ιουλίου 2024

Τι εντόπισε τo «Hubble» σε γαλαξία που θεωρούσαμε «νεκρό»

Ακόμα μία εντυπωσιακή ανακάλυψη έκανε το διαστημικό τηλεσκόπιο «Hubble». Oι παρατηρήσεις του διαστημικού τηλεσκοπίου «Hubble» στον ελλειπτικό γαλαξία «Messier 105» δείχνουν ότι τα άστρα κοντά στο κέντρο του γαλαξία κινούνται πολύ γρήγορα.

Οι αστρονόμοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αυτά τα αστέρια κινούνται γύρω από μια υπερμεγέθη μαύρη τρύπα με εκτιμώμενη μάζα 200 εκατομμυρίων Ήλιων. 

Αυτή η μαύρη τρύπα απελευθερώνει τεράστιες ποσότητες ενέργειας καθώς καταναλώνει ύλη που πέφτει σε αυτήν, καθιστώντας το σύστημα έναν ενεργό γαλαξιακό πυρήνα που κάνει το κέντρο του γαλαξία να λάμπει πολύ πιο φωτεινά από το περιβάλλον του.

Επίσης, το «Hubble» εξέπληξε τους αστρονόμους αποκαλύπτοντας μερικά νεαρά άστρα και σμήνη στο «Messier 105», έναν γαλαξία που πιστευόταν μέχρι σήμερα ότι είναι «νεκρός» και ανίκανος να σχηματίσει νέα άστρα. Οι αστρονόμοι πιστεύουν τώρα ότι το Messier 105 σχηματίζει περίπου ένα αστέρι σαν τον Ήλιο κάθε 10.000 χρόνια. 

Οι αστρονόμοι εντόπισαν επίσης τη δραστηριότητα σχηματισμού άστρων σε έναν τεράστιο δακτύλιο αερίου υδρογόνου που περικυκλώνει τόσο το «Messier 105» όσο και τον πλησιέστερο γείτονά του, τον φακοειδή γαλαξία «NGC 3384».

Ανακαλύφθηκε το 1781, ο «Messier 105» βρίσκεται περίπου 30 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά στον αστερισμό του Λέοντα και είναι ο λαμπρότερος ελλειπτικός γαλαξίας στην ομάδα γαλαξιών Λέων Ι.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Νορβηγία: Η υπουργός Πολιτισμού έδειξε το στήθος της στη σκηνή του Pride - Το παρασκήνιο πίσω από την ενέργεια της

Η Lubna Jaffery, υπουργός στη Νορβηγία, έδειξε το στήθος της στη σκηνή του Pride. Υπάρχει όμως ένα σοβαρό παρασκήνιο πίσω από την ενέργεια αυτή. Το βράδυ της Τρίτης (25.06.2024)...

Οι Νορβηγοί «ψηφίζουν» Ελλάδα για το 2024

«Στις πρώτες θέσεις των προτιμήσεων για τους Νορβηγούς ταξιδιώτες βρίσκεται η Ελλάδα για το 2024 σύμφωνα με την έρευνα ειδικών του τουριστικού κλάδου», τονίζει η νορβηγική ιστοσελί...

Έρευνα CSI σε λύκο ηλικίας 44 χιλιάδων ετών που βρέθηκε άθικτος σε πάγους στη Σιβηρία

Το 2021 αποκαλύφθηκε σε πάγους της Σιβηρίας το καλοδιατηρημένο σώμα ενός μεγάλου αρχαίου λύκου με τα τρομακτικά του δόντια άθικτα και τώρα πραγματοποιείται αυτοψία και άλλες μελέτ...

Φόρτωση άρθρων...