Τι θα συνέβαινε αν ο αστεροειδής «Apophis» συγκρουστεί με την Γη δείχνει νέα προσομοίωση. Πρόκειται για έναν αστεροειδή με πλάτος 340 μέτρων. Ο «Apophis» πέρασε τρομερά κοντά από την Γη, την Παρασκευή σε απόσταση 32.000 χιλιομέτρων από την επιφάνεια του πλανήτη μας.

Ο αστεροειδής πέρασε πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό και θα χρειαστεί λιγότερο από μία ώρα για να τον διασχίσει, αφού ταξιδεύει με τρομερά μεγάλες ταχύτητες. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο αστεροειδής δεν αναμένεται να χτυπήσει τη Γη, όμως μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε, πως αν συγκρουστεί με ένα αντικείμενο μήκους 0.6 μέτρων στην πορεία του προς τα μέρη μας, θα μπορούσε να αλλάξει την τροχιά του για να μας χτυπήσει. Αλλά ακόμα και αν αυτό συμβεί, οι πιθανότητες είναι πολύ μικρές για μια σύγκρουση με τη Γη.

Ο Καναδός αστρονόμος Paul Wiegert και ο συν-συγγραφέας Benjamin Hyatt εξέτασαν τις πιθανότητες σύγκρουσης του αστεροειδούς με άλλο αντικείμενο, το οποίο ουσιαστικά θα μπορούσε να τον κάνει να σπεύσει προς τον πλανήτη μας.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο The Planetary  Science , διαπίστωσε ότι το αντικείμενο θα μπορούσε να είναι αρκετό για να πετάξει τον αστεροειδή εκτός πορείας, εάν έφτανε τα 3,4 μέτρα σε μέγεθος.

Αν συμβεί αυτό, θα μπορούσε να αλλάξει την τροχιά του «Apophis», προκειμένου να συγκρουστεί με τη Γη σε μεταγενέστερη ημερομηνία. Όμως, οι πιθανότητες για να συμβεί αυτό είναι εξαιρετικά χαμηλές, γύρω στο 2.7%, της αρχικής πιθανότητας πρόσκρουσης.

Σύμφωνα με την πλατφόρμα «Cosmoknowledge, αν και ο «Apophis» δεν είναι δολοφόνος πλανητών, σίγουρα θα «κατέστρεφε τη μέρα μας» αν έφτανε στην Γη.

Συγκεκριμένα, αν χτυπούσε τη Γη, θα είχε μια κινητική ενέργεια που ισοδυναμεί με «1.000 μεγατόνους TNT ή δεκάδες έως εκατοντάδες πυρηνικά όπλα». Δεν θα εξαφάνιζε το ανθρώπινο είδος, όμως θα προκαλούσε εκατομμύρια θανάτους, αλλά και σοβαρή κλιματική διαταραχή.

«Θα έπρεπε να εκκενώσουμε χώρες αν δεν μπορούσαμε να τον σταματήσουμε ή να αλλάξουμε την τροχιά του», εξηγούν οι επιστήμονες.

«Ένα έργο τέτοιου μεγέθους θα απαιτούσε παγκόσμια συνεργασία καθώς εκατομμύρια άνθρωποι θα γίνονταν οι πρώτοι διαστημικοί πρόσφυγες.

«Ανάλογα με το μέγεθος, την πυκνότητα, την ταχύτητα και τη γωνία προσέγγισης του αστεροειδούς, μια τέτοια εκκένωση μπορεί να μην είναι δυνατή».

«Αν και ο Apophis δεν θα χτυπήσει τη Γη κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης ή στο άμεσο μέλλον, το πέρασμα το 2029 θα φέρει τον αστεροειδή σε απόσταση 20.000 μιλίων (32.000 χιλιομέτρων) από την επιφάνεια – πιο κοντά από ορισμένους δορυφόρους και αρκετά κοντά ώστε να είναι ορατός στον γυμνό μάτι στο ανατολικό ημισφαίριο».

Οι επιστήμονες αναφέρουν πως ένας αστεροειδής αυτούς του μεγέθους, όπως ο «Apophis», έρχονται τόσο κοντά στη Γη μόνο μια φορά κάθε 7.500 χρόνια.