Δευτέρα
16 Σεπτεμβρίου 2024

Τίτλοι τέλους για το διαστημικό κυνηγό αστεροειδών «NEOWISE»

Viral

Πριν από τρεις δεκαετίες η εκτόξευση του διαστημικού τηλεσκοπίου «Hubble» έφερε επανάσταση στην αστρονομία και την εξερεύνηση του Σύμπαντος. Ακολούθησαν και άλλα διαστημικά τηλεσκόπια παρατήρησης του Διαστήματος και άρχισαν να εκτοξεύονται και εξειδικευμένα τηλεσκόπια σχεδιασμένα για συγκεκριμένες έρευνες κυρίως για ανακάλυψη εξωπλανητών.

Η NASA εκτόξευσε πριν από 14 χρόνια το «NEOWISE» ένα διαστημικό παρατηρητήριο σχεδιασμένο να εντοπίζει δυνητικά απειλητικούς για τη Γη διαστημικούς βράχους. 

Ο δορυφόρος μελέτησε περίπου τρεις χιλιάδες γνωστούς στους επιστήμονες αστεροειδείς που κυκλοφορούν στο ηλιακό μας σύστημα και η τροχιά τους τους φέρνει κάποια στιγμή κοντά στη Γη. 

Το «NEOWISE» ανακάλυψε μάλιστα 215 άγνωστους τέτοιου είδους αστεροειδείς συμβάλλοντας στην προστασία του πλανήτη. Όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις τα δεδομένα που συλλέγει το «NEOWISE» βοηθούν και σε άλλους είδους αστρονομικές μελέτες και ανακαλύψεις.

Όμως η ηλιακή δραστηριότητα που βρίσκεται αυτή την εποχή στο μέγιστο σημείο του ενταετούς κύκλου της προκαλεί βλάβες τέτοιες στον δορυφόρο που καθιστά αδύνατη τη διατήρηση του σε τροχιά. 

Η NASA αποφάσισε να βάλει τέλος στην αποστολή και να θέσει εκτός λειτουργίας το δορυφόρο στις 31 Ιουλίου. Στη συνέχεια ο δορυφόρος θα οδηγηθεί για ελεγχόμενη πτώση και καταστροφή στη γήινη ατμόσφαιρα.

Ακόμα, η NASA έκανε γνωστό ότι το 2027 θα εκτοξεύσει τον διάδοχο του NEOWISE που θα διαθέτει πιο προηγμένα όργανα εντοπισμού και μελέτης αστεροειδών και κομητών που μπορεί να αποτελέσουν απειλή για τη Γη και την ανθρωπότητα.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Instagram: Ποια μεγάλη αλλαγή έρχεται στα Stories

Σε μια καινοτόμο αναβάθμιση των stories στο Instagram προχωρά η Meta, μετατρέποντας τα σχόλια από ιδιωτικά μηνύματα σε δημόσιες αναρτήσεις. Τα σχόλια αποστέλλονταν αποκλειστικά...

Έλον Μασκ: Σε τρία χρόνια εκτιμάται πως θα είναι ο πρώτος τρισεκατομμυριούχος στον κόσμο

Ο «Μr Tesla», Έλον Μασκ, ετοιμάζεται να γίνει ο πρώτος τρισεκατομμυριούχος στον κόσμο μέχρι το 2027, σύμφωνα με νέα έκθεση οργάνωσης που επικεντρώνεται στη συγκέντρωση του πλούτου....

Φόρτωση άρθρων...