Στον αστερισμό «Corona Borealis» έχουν στραμμένο το βλέμμα τους οι αστρονόμοι. Αυτός ο αστερισμός βρίσκεται σε απόσταση 3.000 ετών φωτός από τη Γη. Οι αστρονόμοι περιμένουν να πραγματοποιηθεί ένα φαινόμενο που θεωρείται ότι συμβαίνει μόνο μια φορά στη ζωή των ανθρώπων δεδομένου ότι έχει συχνότητα επανάληψης τα 80 έτη.
Ο λόγος για την εμφάνιση ενός νέου αστερίου από την έκρηξη ενός αστέρα Nova, σε μια έκρηξη που θα είναι τόσο ισχυρή ώστε για λίγο να ανταγωνιστεί τη λαμπρότητα του Πολικού Αστέρα.
Η προηγούμενη φορά που συνέβη κάτι τέτοιο ήταν πριν από 80 χρόνια ενώ άλλα τόσα θα χρειαστούν για να επαναληφθεί.
Αν και ακόμα οι αστρονόμοι δεν έχουν προσδιορίσει επακριβώς πότε θα συμβεί η έκρηξη, εκτιμούν ότι είναι θέμα χρόνου.
«Ξέρουμε ότι πρόκειται να εκραγεί - είναι πολύ προφανές», δήλωσε στο Space.com ο Edward Sion, καθηγητής αστρονομίας και αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο Villanova στην Πενσυλβάνια.
Το T Coronae Borealis, ή εν συντομία T Cor Bor, ανήκει σε ένα επίλεκτο «κλαμπ» δέκα επαναλαμβανόμενων Nova που είναι γνωστά σε όλο τον Γαλαξία, προσφέροντας στους αστρονόμους μια θέση στην πρώτη σειρά για να μελετήσουν από κοντά ένα αστρικό πτώμα καθώς καταβροχθίζει υλικό σε βαθμό που να υποχωρεί, με αποτέλεσμα να αναδιπλώνεται σε μια βίαιη έκρηξη.
Όταν γίνει η έκρηξη του Nova, οι ακτίνες Γαμμά που θα εκτοξευθούν, θα επιτρέψουν στους αστρονόμους να αποκρυπτογραφήσουν πόσο καυτό γίνεται το υλικό αμέσως μετά την έκρηξη και πόσο γρήγορα αυτό το υλικό απομακρύνεται από τον λευκό νάνο.
Επίσης, οι αστρονόμοι ανυπομονούν να μάθουν περισσότερα για το πώς τα κρουστικά κύματα θα καταγραφούν στο διάστημα τις στιγμές που ακολουθούν την έκρηξη, οι λεπτομέρειες της οποίας δεν είναι πολύ καλά κατανοητές.