Τρίτη
22 Οκτωβρίου 2024

To «Hubble» κατέγραψε γαλαξία που ταξιδεύει στο Σύμπαν

Viral

Μια εντυπωσιακή εικόνα του επιβλητικού σπειροειδή γαλαξία «Messier 90», που βρίσκεται στον αστερισμό της Παρθένου, έδωσε στη δημοσιότητα η NASA.

Η εικόνα αποτελεί προϊόν φωτογραφιών και δεδομένων που έχει καταγράψει το Hubble στη διάρκεια πολλών ετών παρατηρήσεων που έχει κάνει στον «Messier 90». Η νέα εικόνα παρέχει μια πολύ πληρέστερη άποψη του σκονισμένου δίσκου του γαλαξία του αέριου φωτοστέφανου του και του λαμπρού πυρήνας του.

Οι εσωτερικές περιοχές του δίσκου του «Messier 90» είναι θέσεις σχηματισμού αστεριών, που φαίνονται στη νέα εικόνα με κόκκινο φως. Ο «Messier 90» βρίσκεται ανάμεσα στους γαλαξίες του σχετικά κοντινού σμήνος της Παρθένου και η τροχιά του οδήγησε τον Μ90 σε μια διαδρομή κοντά στο κέντρο του σμήνους πριν από περίπου τριακόσια εκατομμύρια χρόνια.

Η πυκνότητα του αερίου στο εσωτερικό σμήνος βάρυνε τον M90 σαν ένας δυνατός αντίθετος άνεμος, αφαιρώντας τεράστιες ποσότητες αερίου από τον γαλαξία και δημιουργώντας το διάχυτο φωτοστέφανο που βλέπουμε γύρω του. Το αέριο δεν είναι πλέον διαθέσιμο για να σχηματίσει νέα αστέρια στο «Messier 90» με αποτέλεσμα να μην μπορεί να έχει πλέον μεγάλη αστρική παραγωγή.

Ο «Messier 90» βρίσκεται 55 εκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη, αλλά είναι ένας από τους λίγους γαλαξίες που έρχονται πιο κοντά μας. Η τροχιά του μέσα από το σμήνος της Παρθένου έχει επιταχυνθεί τόσο πολύ που το M90 βρίσκεται στη διαδικασία να διαφύγει εντελώς από το σμήνος. 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Το μεγαλύτερο και φωτεινότερο φεγγάρι του 2024 θα φωτίσει τον νυχτερινό ουρανό αυτή την εβδομάδα

Η τρίτη υπερπανσέληνος του έτους, γνωστή ως Super Hunter's Moon, πρόκειται να φωτήσει τον ουρανό αυτή την εβδομάδα. Αυτή την εβδομάδα, οι παρατηρητές των άστρων θα έχουν την ευκαιρ...

Η πολική νύχτα που κρατάει δύο μήνες!

Οι κάτοικοι της πόλης Utqiagvik (ή Barrow) της Αλάσκα είναι προετοιμασμένοι για μία ατελείωτη νύχτα. Η βορειότερη πόλη των ΗΠΑ, κάθε χρόνo, βιώνει μία πολική νύχτα, η οποία ξεκινάε...

Φόρτωση άρθρων...