Δευτέρα
23 Δεκεμβρίου 2024

Γιατί το ιαπωνικό ουίσκι γίνεται το πιο πολυπόθητο απόσταγμα στον κόσμο

Viral

Το πιο πολυπόθητο απόσταγμα στον κόσμο φαίνεται ότι γίνεται το ιαπωνικό ουίσκι. Ο επιχειρηματίας φαρμακευτικών προϊόντων, Σιντζίρο Τόρι, άρχισε να φτιάχνει το πρώτο αποστακτήριο ουίσκι της Ιαπωνίας, το «Yamazaki», το 1923. 

Όμως, δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι οι φιάλες του θα πωλούνταν μια μέρα για εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια.

Τότε το ξεκίνημα ήταν αρκετά δύσκολο μιας και οι Ιάπωνες δεν είχαν συνηθίσει να πίνουν ουίσκι. Αυτό που τους βοήθησε είναι ότι μετά τον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο, στην Ιαπωνία παρέμεινε μεγάλος αριθμός Αμερικανών στρατιωτών οι οποίοι ζητούσαν ουίσκι και αλκοόλ.

Σήμερα έχουν μπει στην κάβα των παραδοσιακών φίλων του ουίσκι και κάθε χρόνο σαρώνουν τα παγκόσμια βραβεία αναφέρει το Town & Country.

Ο γνωστός συγγραφέας αλκοολούχων ποτών Τζιμ Μάρεϊ χαρακτήρισε το «Yamazaki Single Malt Sherry Cask 2013» ως το καλύτερο στον κόσμο στην Βίβλο των ουίσκι του 2015. 

Τα έσοδα από τις πωλήσεις στις ΗΠΑ αυξήθηκαν από περίπου 1,5 εκατομμύρια δολάρια το 2011 σε 24,7 εκατομμύρια δολάρια το 2017. Είναι ένα εξωτικό απόσταγμα που αρέσει ίσως επειδή είναι λιγότερο γλυκό από το μπέρμπον και με όχι τόσο δυνατή γεύση όσο κάποια σκωτσέζικα, επιτυγχάνοντας μια ελκυστική ισορροπία.

«Θέλω να δημιουργήσω ένα τέλειο ουίσκι που να αντανακλά τη φύση της Ιαπωνίας και το πνεύμα της ιαπωνικής αριστοτεχνίας», είπε κάποτε ο Τόρι, λάτρης του ουίσκι. Προσέλαβε τον Μασατάκα Τακετσούρου, έναν χημικό που είχε σπουδάσει απόσταξη στη Σκωτία, για να τον βοηθήσει να ιδρύσει το 1923, το πρώτο του αποστακτήριο στο Yamazaki (ένα προάστιο του Κιότο που φημίζεται για το εξαιρετικό νερό που βγάζουν οι πηγές του).

Το 1929 κυκλοφόρησε το ουίσκι “Shirofuda”. Ήταν τόσο επιτυχημένο που μια ιαπωνική εφημερίδα δήλωσε ότι στο εξής, δεν θα χρειάζεται να εισάγεται ουίσκι στη χώρα, καθώς το ιαπωνικό είναι καλύτερο. 

"Το ουίσκι μας μπορεί να απολαμβάνεται με οποιοδήποτε στυλ - με νερό ή χωρίς, με πάγο ή χωρίς", είπε ο Mike Miyamoto, Global Brand Ambassador της Suntory, στο αποστακτήριο Yamazaki. Το περιγράφει ως "διακριτικό εκλεπτυσμένο, πολυσύνθετο".

Το 1934, ο Τακετσούρου ιδρύει τη δική του εταιρεία ουίσκι, την “Dainipponkaju”, η οποία αργότερα άλλαξε το όνομά της σε “Nikka”. Κατασκεύασε το αποστακτήριο στο νησί Χοκάιντο, το βορειότερο από τα τέσσερα κύρια νησιά της Ιαπωνίας, έχοντας περίπου το ίδιο γεωγραφικό πλάτος με το Τορόντο. Το κλίμα του ήταν κοντά με το σκωτσέζικο. Και τα δύο αποστακτήρια του Τακετσούρου χρησιμοποιούν την παραδοσιακή μέθοδο της απόσταξης, δηλαδή θερμαίνονται απευθείας με κάρβουνο.

Σήμερα, η Nikka και η Suntory εξακολουθούν να είναι τα μεγαλύτερα και πιο εξέχοντα αποστακτήρια ουίσκι στην Ιαπωνία. Αμφότερα έχουν κερδίσει πολλά διεθνή βραβεία κατακτώντας αθόρυβα τον κόσμο με τη γεύση και τη φινέτσα τους.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ανακαλύφθηκε εξωπλανήτης με «ουρά»

Το 2011 ανακαλύφθηκε ο εξωπλανήτης WASP-69 b, που βρίσκεται σε απόσταση 163 ετών φωτός από τη Γη. Είναι ένας πλανήτης αέριου που ολοκληρώνει μια περιστροφή γύρω από το μητρικό του ...

Η τρύπα του όζοντος κλείνει με ταχύ ρυθμό

Νέες μελέτες για το στρώμα του όζοντος δείχνουν ότι η τρύπα κλείνει και γενικότερα η κατάσταση του στρώματος δείχνει καλύτερη από τις προηγούμενες δεκαετίες. Το στρώμα του όζοντος ...

«Σύγχρονη Κιβωτός» σε ένα νησί στον Βόρειο Πόλο - Εκεί φυλάσσονται όλοι οι σπόροι της Γης, αν γίνει καταστροφή

Η Παγκόσμια Tράπεζα Σπόρων Σβάλμπαρντ είναι ίσως μια από τις σημαντικότερες τράπεζες σπόρων στον κόσμο. Είναι μια από τις τράπεζες που συμμετέχουν στο παγκόσμιο δίκτυο αποθήκευσ...

Φόρτωση άρθρων...