Το A23a είναι το μεγαλύτερο παγόβουνο στον κόσμο. Το παγόβουνο είχε παγιδευτεί σε ένα ωκεάνιο κύλινδρο νερού και για αρκετό καιρό περιστρεφόταν στο ίδιο σημείο. Η Βρετανική Αποστολή της Ανταρτικής (BAS), η παλαιότερη και πιο καλά οργανωμένη αποστολής εξερεύνησης και μελέτης της Ανταρκτικής, ανακοίνωσε ότι το A23a ξέφυγε από την ωκεάνια παγίδα και ταξιδεύει πλέον ελεύθερο.
Με έκταση σχεδόν 4.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων το A23a είναι δύο φορές μεγαλύτερο από το Λονδίνο. Έχει πάχος περίπου 400 μέτρα, ενώ όταν αποκολλήθηκε από την Ανταρκτική, φιλοξενούσε έναν σοβιετικό ερευνητικό σταθμό. Το παγόβουνο είχε ξεκολλήσει από την ακτογραμμή της Ανταρκτικής το 1986, αλλά σχεδόν αμέσως μετά κόλλησε στη λάσπη της θάλασσας Γουέντελ.
Για τρεις δεκαετίες ήταν ένα «νησί πάγου», δίχως να κουνιέται. Μόλις το 2020 άρχισε να παρασύρεται ξανά, αργά στην αρχή, προτού στη συνέχεια κινηθεί βόρεια, προς θερμότερα νερά.
Στις αρχές Απριλίου του 2024 το A23a μπήκε στην τροχιά του ισχυρού πολικού ρεύματος της Ανταρκτικής που θεωρητικά θα μπορούσε να το οδηγήσει στον Νότιο Ατλαντικό, σε μια διαδρομή που έχει γίνει γνωστή ως «πέρασμα των παγόβουνων».
Τελικά το A23a δεν πήγε πουθενά. Παρέμεινε στη θέση του ανοικτά των Νότιων Ορκάδων και περιστρεφόταν αριστερόστροφα κατά περίπου 15 μοίρες την ημέρα. Και όσο το έκανε αυτό έπαιρνε συνεχώς παράταση η φθορά και η τελική εξαφάνισή του.