Ένας διαστημικός βράχος αποτελεί ένα από τα πιο μυστηριώδη αντικείμενα του ηλιακού μας συστήματος. Ο διαστημικός βράχος εντοπίστηκε το 1977. 

Με το όνομα 2060 Chiron πρόκειται για αντικείμενο που σύμφωνα με επιστήμονες που το παρατηρούν είναι υβρίδιο αστεροειδή και κομήτη διαμέτρου 200 χιλιομέτρων.

Αυτός ο διαστημικός βράχος ανήκει σε μια κατηγορία διαστημικών σωμάτων που ονομάζονται Κένταυροι, από το πλάσμα της ελληνικής μυθολογίας που είναι μισό άλογο και μισό άνθρωπος. Οι Κένταυροι είναι σώματα του ηλιακού συστήματος που βρίσκονται μεταξύ του Δία και του Ποσειδώνα που κινούνται και συμπεριφέρονται σαν αστεροειδείς αλλά παράγουν λαμπερές ουρές αερίου και σκόνης σαν κομήτες. Αστρονόμοι από το Πανεπιστήμιο της Κεντρικής

Φλόριντα χρησιμοποίησαν το ισχυρότερο διαστημικό τηλεσκόπιο, το James Webb, για να παρατηρήσουν το Chiron το οποίο όπως λένε δεν μοιάζει δεν μοιάζει με τίποτα που έχουν δει μέχρι σήμερα οι επιστήμονες.

Αναλύοντας εικόνες κοντά στο υπέρυθρο, οι ερευνητές έχουν ανακατασκευάσει προσεκτικά τη χημική σύνθεση αυτής της διαπλανητικής χίμαιρας που έλαβε την ονομασία Χείρων που ήταν ένας από τους σημαντικότερους Κενταύρους με ευρύ πεδίο γνώσεων και φέρεται ανάμεσα στα άλλα να ήταν δάσκαλος του Αχιλλέα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η επιφάνεια του Chiron περιέχει ένα κοκτέιλ χημικών ουσιών από μια εποχή που προηγείται του σχηματισμού του ηλιακού συστήματος, συμπεριλαμβανομένων διοξειδίου του άνθρακα, μονοξειδίου του άνθρακα, μεθανίου και παγωμένου νερού.

«Αυτά τα αποτελέσματα δεν μοιάζουν με τίποτα που έχουμε ξαναδεί. Αυτές οι ανιχνεύσεις ενισχύουν την κατανόησή μας για την εσωτερική σύνθεση του Chiron και πώς αυτό το υλικό παράγει μοναδικές συμπεριφορές και φαινόμενα καθώς τον παρατηρούμε. Διαφορετικά χαρακτηριστικά από τους Κενταύρους και οποιοδήποτε άλλο αντικείμενο του ηλιακού μας συστήματος», ανέφερε ο Δρ. Τσάρλς Σαμπό, μέλος της ερευνητικής ομάδας που δημοσιεύει τα ευρήματα της στην επιθεώρηση «Astronomy & Astrophysics».