Τετάρτη
18 Σεπτεμβρίου 2024

Το τηλεσκόπιο Webb κατέγραψε νέους γαλαξίες

Viral

«Ζεύγος ερωτηματικών», αποκαλούν οι αστρονόμοι τους γαλαξίες που κατέγραψαν με το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb στο Διάστημα. Πρόκειται για μια οπτική ψευδαίσθηση, μια «γήινη» σκιαγράφηση των συμπαντικών μυστηρίων. 

Το ελικοειδές τόξο του ερωτηματικού δημιουργείται από ένα ζεύγος γαλαξιών. Ένας κόκκινος γαλαξίας, παραμορφωμένος και αλλοιωμένος από τη ροπή της βαρύτητας, σχηματίζει την κορυφή του ερωτηματικού. Ακριβώς στο πλάι βρίσκεται ένας λευκός σπειροειδής γαλαξίας. Ενώ ένας τρίτος, τυχαία στο σωστό σημείο, σχηματίζει την κουκκίδα του ερωτηματικού.

Οι δύο γαλαξίες βρίσκονται σε απόσταση 7 δισεκατομμυρίων ετών φωτός και είναι τόσο κοντά μεταξύ τους που αλληλεπιδρούν, σύμφωνα με ανακοίνωση του «Space Telescope Science Institute». 

Σύμφωνα με τη «Washington Post», ο βαρυτικός φακός είναι ένα εύχρηστο εργαλείο για τη μελέτη του Σύμπαντος, με τη χρήση του να ομοιάζει με αυτήν ενός μεγεθυντικού φακού. 

Το Webb, ένα παρατηρητήριο αξίας 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, εκτοξεύτηκε το 2021 και επί του παρόντος βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο, σε απόσταση περίπου ενός εκατομμυρίου μιλίων από τη Γη. 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Η Γη θα αποκτήσει ένα δεύτερο φεγγάρι

Δύο φυσικούς δορυφόρους η Γη θα έχει για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Το «μίνι φεγγάρι», όπως αποκαλούν οι αστρονόμοι αυτού του είδους τα σώματα, είναι στην πραγματικότητα ένας μ...

Αίγυπτος: Διαστημικές φυσαλίδες ανιχνεύτηκαν πάνω από τις πυραμίδες της Γκίζας

Αόρατες διαστημικές φυσαλίδες, οι οποίες διαθέτουν τέτοια ισχύ σε βαθμό που μπορούν να επηρεάσουν τους δορυφόρους, εντοπίστηκαν πάνω από τις πυραμίδες της Γκίζας από ραντάρ υψηλής ...

Φόρτωση άρθρων...