Πέμπτη
19 Σεπτεμβρίου 2024

Τουρκία: Βρέθηκε χαμένο αρχαίο βασίλειο του Μίδα

Viral
Στο βασίλειο του Μίδα ανήκει, πιθανότατα, ο αρχαιολογικός χώρος που ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι στη νότια Τουρκία.

Το χαμένο αρχαίο βασίλειο χρονολογείται στα 1400 π.Χ. - 600 π.Χ. και και ενδεχομένως να είχε νικήσει σε πόλεμο τη Φρυγία.

Στη σύνδεση του συγκεκριμένου αρχαιολογικού χώρου με τον βασιλιά Μίδα οδήγησε μία επιγραφή, η οποία ήταν γραμμένη στα Λουβικά, τη γλώσσα που χρησιμοποιούσαν στις Εποχές του Σιδήρου και του Χαλκού, και αναφερόταν σε μια νίκη επί της Φρυγίας, του βασιλείου του Μίδα.

Στην πέτρινη στήλη υπάρχει ένα συγκεκριμένο ιερογλυφικό που υποδεικνύει ότι το μήνυμα ερχόταν από έναν βασιλιά.

Επιστήμονες και φοιτητές του Πανεπιστημίου του Σικάγο διερευνούσαν, μαζί με Τούρκους και Βρετανούς συναδέλφους τους, το προηγούμενο καλοκαίρι έναν αρχαιολογικό χώρο στη νότια Τουρκία, ονόματι Τουρκμέν- Καραχογιούκ, όταν ένας ντόπιος αγρότης τους είπε ότι είχε δει μια μεγάλη πέτρα με περίεργες επιγραφές όταν έσκαβε αρδευτικό κανάλι τον προηγούμενο χειμώνα.

Ο αγρότης βοήθησε στην ανάσυρση της μεγάλης στήλης από το κανάλι με τρακτέρ, και από εκεί κατέληξε στο τοπικό μουσείο, όπου καθαρίστηκε, φωτογραφήθηκε και ετοιμάστηκε για μετάφραση.

Όπως προαναφέρθηκε, οι επιγραφές ήταν στα λουβικά, ένα από τα αρχαιότερα παρακλάδια των ινδοευρωπαϊκών γλωσσών. Όπως έδειξε η μετάφραση, ο βασιλιάς στον οποίο αναφερόταν η στήλη ονομαζόταν Χαρταπού, και η Τουρκμέν- Καραχογιούκ ήταν πιθανώς η πρωτεύουσά του. Στη στήλη είναι γραμμένη η ιστορία της κατάκτησης του κοντινού βασιλείου της Μούσκα, που είναι σήμερα ευρύτερα γνωστό ως Φρυγία – το βασίλειο του Μίδα.

«Οι θεοί της καταιγίδας παρέδωσαν τους αντίπαλους βασιλιάδες στη μεγαλειότητά του» αναφέρεται στη στήλη.

Η ανάλυση δείχνει πως κατασκευάστηκε στα τέλη του 8ου πΧ αιώνα- περίπου την ίδια περίοδο που υποτίθεται πως κυβέρνησε ο Μίδας, για τον οποίο ο μύθος λέει πως ό,τι άγγιζε γινόταν χρυσός.

Η επιγραφή αυτή απαντά επίσης και σε ένα άλλο μυστήριο: Σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων νότια υπάρχει ένα ηφαίστειο με μια γνωστή επιγραφή, η οποία αναφέρεται σε έναν βασιλιά Χαρταπού, για τον οποίο (και το βασίλειό του) δεν γνώριζε κανείς.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Όσμπορν, η πόλη στο ζενίθ της φαίνεται να κάλυπτε περίπου 1.200 στρέμματα, κάτι που θα την καθιστούσε μια από τις μεγαλύτερες αρχαίες πόλεις των Εποχών του Χαλκού και του Σιδήρου στην περιοχή της σημερινής Τουρκίας. Δεν είναι ακόμα γνωστό πώς λεγόταν, αλλά, σύμφωνα με τον καθηγητή -αρχαιολόγο, πρόκειται για πολύ σημαντική εξέλιξη στον κλάδο.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ανάβυσσος: Καρέτα καρέτα διέκοψε... γυρίσματα ταινίας ερωτικού περιεχομένου και δάγκωσε τον πρωταγωνιστή (βίντεο)

Ένα απίστευτο περιστατικό σημειώθηκε στην Ανάβυσσο κατά τη διάρκεια του γυρίσματος ταινίας ερωτικού περιεχομένου. Όλα ξεκίνησαν όταν το συνεργείο εντόπισε μία εγκλωβισμένη χελώνα ...

Μολχάνοφ: Νέο παγκόσμιο ρεκόρ ελεύθερης κατάδυσης – Κατέβηκε στα 125 μέτρα με μια ανάσα

Ακόμη ένα παγκόσμιο ρεκόρ ελεύθερης κατάδυσης έσπασε ο Αλεξέι Μολχάνοφ. Ο Ρώσος δύτης κατάφερε να σπάσει το παγκόσμιο ρεκόρ ελεύθερης κατάδυσης με βατραχοπέδιλα, φτάνοντας στα 125 ...

Αίγυπτος: Διαστημικές φυσαλίδες ανιχνεύτηκαν πάνω από τις πυραμίδες της Γκίζας

Αόρατες διαστημικές φυσαλίδες, οι οποίες διαθέτουν τέτοια ισχύ σε βαθμό που μπορούν να επηρεάσουν τους δορυφόρους, εντοπίστηκαν πάνω από τις πυραμίδες της Γκίζας από ραντάρ υψηλής ...

Φόρτωση άρθρων...