Παρασκευή
27 Σεπτεμβρίου 2024

Βιβλικό δέντρο φύτρωσε ξανά από σπόρο 1.000 ετών (εικόνες)

Viral

Σχεδόν 14 χρόνια χρειάστηκαν οι ερευνητές για να καλλιεργήσουν το Sheba, ένα τοπικό εξαφανισμένο είδος με φαρμακευτικές ιδιότητες που αναφέρεται στη Βίβλο.

Επιστήμονες κατάφεραν να καλλιεργήσουν έναν αρχαίο σπόρο που είχε βρεθεί σε σπηλιά στην έρημο της Ιουδαίας στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και να φυτρώσει ένα δέντρο που πιθανότατα ανήκει σε ένα τοπικό εξαφανισμένο είδος με φαρμακευτικές ιδιότητες που αναφέρεται πολλές φορές στη Βίβλο.

Το δέντρο έχει πλέον ύψος περίπου 3 μέτρα, που σημαίνει ότι οι επιστήμονες μπορούν επιτέλους να περιγράψουν τα πλήρως ανεπτυγμένα χαρακτηριστικά του, σύμφωνα με το «LiveScience». 

Επίσης, οι επιστήμονες κατάφεραν να πραγματοποιήσουν αναλύσεις DNA, χημικών και μετρήσεις ραδιενεργού άνθρακα στο δέντρο, αποκαλύπτοντας νέες ενδείξεις για την προέλευσή του, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Σεπτέμβριο στο περιοδικό Communications Biology.

Ο σπόρος από τον οποίο αναπτύχθηκε ο Sheba χρονολογείται μεταξύ μ.Χ. 993 και 1202, σύμφωνα με τη μελέτη.
Πιθανότατα επέζησε από έναν πλέον εξαφανισμένο πληθυσμό δέντρων που υπήρχε στο Νότιο Λεβάντε, μια περιοχή που περιλαμβάνει το σύγχρονο Ισραήλ, την Παλαιστίνη και την Ιορδανία, και είναι το πρώτο του είδους του που βρέθηκε εκεί.

Βιβλικό δέντρο φύτρωσε ξανά από σπόρο 1.000 ετών

Είναι αξιοσημείωτο ότι οι ερευνητές λένε ότι το πλήρως αναπτυγμένο δείγμα θα μπορούσε να είναι η πηγή του βιβλικού «τσόρι» - ενός ρητινώδους εκχυλίσματος που σχετίζεται με τη θεραπεία στη Γένεση, τον Ιερεμία και τον Ιεζεκιήλ.

«Η ταυτότητα του βιβλικού «τσόρι» (που μεταφράζεται ως «βάλσαμο») ήταν από καιρό ανοιχτή σε συζήτηση», έγραψαν οι ερευνητές στη μελέτη. 

Η ουσία συνδέεται με την ιστορική περιοχή της Γαλαάδ, η οποία βρίσκεται στα ανατολικά του ποταμού Ιορδάνη του βόρειου άκρου της Νεκράς Θάλασσας και του ποταμού Γιαρμούκ.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

SOS για την υπερθέρμανση των ελληνικών θαλασσών

Kατά περίπου 1,5 βαθμούς Κελσίου αυξήθηκε η μέση επιφανειακή θερμοκρασία της Μεσογείου μέσα σε διάστημα μόλις 30 ετών, εκτιμά μελέτη του Meteo, μετεωρολογικής υπηρεσίας του Εθνικού...

H πιο... θανάσιμη ομορφιά της Γης

Μία λίμνη στη Ρωσία είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη. Μία ώρα στη ρωσική λίμνη Καράτσεϊ αρκεί για να σε σκοτώσει. Πρόκειται για μία μικρή λίμνη που βρίσκεται στα νότια Ουράλια Όρη. Η...

Φόρτωση άρθρων...