Νέα έρευνα υποδεικνύει ότι ορισμένα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης άνοιας. Τα ευρήματα αυτά προσφέρουν νέες προοπτικές για την πρόληψη και τη διαχείριση του συνδρόμου που χαρακτηρίζεται από έκπτωση των ανωτέρων νοητικών λειτουργιών.
Ερευνητές από τις ΗΠΑ στο thinktank RAND εντόπισαν δώδεκα παράγοντες που επηρεάζουν τον κίνδυνο ανάπτυξης άνοιας, τρεις εκ των οποίων σχετίζονται με την προσωπικότητά σας. Ένας στους τρεις ανθρώπους που γεννιούνται σήμερα θα αναπτύξει άνοια στη διάρκεια της ζωής του, με περίπου ένα εκατομμύριο ανθρώπους διαφόρων ηλικιακών ομάδων να επηρεάζονται ήδη από την καταστροφική ασθένεια.
Ενώ αρκετοί παράγοντες έχουν συνδεθεί με την πάθηση, όπως η διατροφή, η γενετική και η κακή σωματική υγεία, νέα έρευνα έχει εντοπίσει έναν σύνδεσμο μεταξύ της νόσου και τριών συγκεκριμένων χαρακτηριστικών της προσωπικότητας.
Η έρευνα, η οποία διεξήχθη από Αμερικανούς ερευνητές του think tank RAND με έδρα την Καλιφόρνια, εξέτασε την καθημερινότητα πάνω από 20.000 συμμετεχόντων, άνω των 50 ετών, για να εκτιμήσει την πιθανότητα ανάπτυξης της νόσου που καταστρέφει τη μνήμη και εντόπισε δώδεκα μεταβλητούς παράγοντες που επηρέασαν τον κίνδυνο, όπως το να πάθει κάποιος εγκεφαλικό επεισόδιο ή να είναι παχύσαρκος.
Το ενδιαφέρον των επιστημόνων κέντρισε η ανακάλυψη 3 χαρακτηριστικών προσωπικότητας, αφού κατάφεραν να συνδέσουν την πάθηση με άτομα που:
- δεν είχαν επαγγελματικές φιλοδοξίες,
- ήταν λιγότερο ευσυνείδητοι και
- είχαν χαμηλή συμμετοχή σε χόμπι.
Άλλοι πιο παράγοντες κινδύνου, πέρα από την προσωπικότητα, περιλάμβαναν:
- τις συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ, όπως σπάνια κατανάλωση αλκοόλ ή υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ,
- την αποχή από την άσκηση,
- τη χαμηλή βαθμολογία σε σωματικά τεστ,
- τις χαμηλότερες γνωστικές ικανότητες ή τους λειτουργικούς περιορισμούς.
Ωστόσο, ενώ τα αρχικά τρία χαρακτηριστικά προσωπικότητας συνδέθηκαν με την άνοια, η μελέτη έσπευσε να διαβεβαιώσει το κοινό ότι αυτά τα χαρακτηριστικά δεν προκαλούν την πάθηση.
Μυστικοί συνδυασμοί τροφών για μέγιστη απορρόφηση βιταμινών
Διαβήτης τύπου 2: Η τροφή που μειώνει τον κίνδυνο
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις