Αλματώδεις είναι οι εξελίξεις στην αρθροπλαστική ισχίου και γόνατος, καθώς οι νέες χειρουργικές τεχνικές αλλά και οι τεχνολογικές εξελίξεις επιτρέπουν τον ακριβέστερο σχεδιασμό των επεμβάσεων, προσφέροντας μεγαλύτερη ασφάλεια στον ασθενή.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά στο 1ο Συνέδριο Αρθροπλαστικής Ισχίου και Γόνατος “What is new in Hip & Knee Arthroplasty”, που διοργάνωσε το Metropolitan Ηospital από τις 26 έως και τις 28 Μαΐου 2017, η ακρίβεια τοποθέτησης των προθέσεων που μπορεί να αγγίξει ακόμα και το 99%, ο περιορισμός της ανάγκης μετάγγισης αίματος, αλλά και η ομαλότερη μετεγχειρητική πορεία των ασθενών καθιστούν την αρθροπλαστική πιο προσιτή από ποτέ!

Το πλήθος των συμμετεχόντων στο συνέδριο είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει διακεκριμένους επιστήμονες, τόσο της Ελλάδας όσο και του εξωτερικού, να παρουσιάζουν και να αναλύουν όλες τις εξελίξεις στην αρθροπλαστική -μέσα από έρευνες, μελέτες και σε πραγματικό χρόνο χειρουργικές επεμβάσεις στο θεραπευτήριο Metropolitan. Ενδεικτικά, παρουσιάστηκαν οι μέθοδοι: ρομποτική αρθροπλαστική ισχίου/γόνατος (MAKO), AMIS: αρθροπλαστική ισχίου, SUPERPATH®: αρθροπλαστική ισχίου, και Ναvigator: αρθροπλαστική γόνατος με ψηφιακή υποβοήθηση.

Ρομποτική αρθροπλαστική ισχίου/γόνατος (MAKO)

Η μέθοδος αρθροπλαστικής του ισχίου και του γόνατος με τη χρήση του ρομπότ ΜΑΚΟ για την αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας παρέχει τη δυνατότητα ακριβέστερης και επαναλήψημης τεχνικής από τον ορθοπαιδικό χειρουργό.

Η ρομποτική μέθοδος MAKO στην Οστεοαρθρίτιδα του Γόνατος: Πρόκειται για ρομποτικά υποβοηθούμενη επέμβαση αντικατάστασης τμήματος του χόνδρου του γόνατος. Το σύστημα MAKO διευκολύνει τον τρισδιάστατο σχεδιασμό της επέμβασης πριν αυτή ξεκινήσει και βοηθά τον χειρουργό να προσδιορίζει και να αφαιρεί με ακρίβεια μόνο την παθολογική περιοχή του χόνδρου, η οποία αντικαθίσταται με ειδικά εμφυτεύματα.

Η τμηματική αρθροπλαστική επιφανείας MAKO προσφέρει:

• διατήρηση του φυσιολογικού τμήματος του χόνδρου & των συνδέσμων

• ακριβή τοποθέτηση των εμφυτευμάτων

• ελάχιστη παραμονή στο νοσοκομείο και ταχύτερη αποκατάσταση

• ελαχιστοποίηση των κινδύνων από την επέμβαση

Σε αντίθεση με πιο επεμβατικές μεθόδους, η MAKO πραγματοποιείται με μία μικρή τομή (4 - 6 cm), χωρίς μετάγγιση αίματος, ενώ ο ασθενής παραμένει στο νοσοκομείο μόνο μία ημέρα. Επτά με δέκα ημέρες μετά ο ασθενής είναι σε θέση να περπατά χωρίς καμία υποβοήθηση.

Η ρομποτική μέθοδος MAKO στην Οστεοαρθρίτιδα του Ισχίου: Η άρθρωση που πάσχει από αρθρίτιδα ή άλλη εκφυλιστική νόσο, μπορεί να υποβληθεί σε ελάχιστα επεμβατική ρομποτική αντικατάσταση με χρήση ενθεμάτων που διατίθενται αποκλειστικά για ρομποτική εφαρμογή.

Η μέθοδος προσφέρει:

• Εξατομικευμένο, τρισδιάστατο προεγχειρητικό σχεδιασμό σύμφωνα με τις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε ασθενούς

• Ρομποτικά υποβοηθούμενη προετοιμασία των οστών για να υποδεχθούν τα εμφυτεύματα

• Ρομποτικά ελεγχόμενη τοποθέτηση των εμφυτευμάτων με αποτέλεσμα υψηλή ακρίβεια και ευθυγράμμιση

• Απόλυτα ακριβή έλεγχο του μήκους του σκέλους

Η ακρίβεια που προσφέρει το MAKO στην προετοιμασία και τοποθέτηση των προθέσεων προσεγγίζει το 99% σε σύγκριση με το 68% που προσφέρουν οι κλασικές τεχνικές. Έχουν πραγματοποιηθεί διεθνώς, περισσότερες από 85.000 επεμβάσεις με εξαιρετικά υψηλά ποσοστά επιτυχίας.

Το Metropolitan Hospital διαθέτει αποκλειστικά το ΜΑΚΟ και είναι ένα από τα ελάχιστα θεραπευτήρια στην Ευρώπη - και το μοναδικό στην Ελλάδα - στο οποίο πραγματοποιούνται εξειδικευμένες επεμβάσεις για την αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας. Η επένδυση του Metropolitan, με τεχνολογία αιχμής, υψηλό επίπεδο των παρεχομένων υπηρεσιών και εκπαίδευση και πιστοποίηση στη ρομποτική χειρουργική των ιατρών του, είχαν ως αποτέλεσμα την απονομή του τιμητικού τίτλου “Center of Excellence for Mako”, (Κέντρο Εξαιρετικής Κλινικής Δραστηριότητας) το οποίο κατέχουν ελάχιστα κέντρα παγκοσμίως.

AMIS αρθροπλαστική ισχίου

Η μέθοδος AMIS (Αnterior Minimal Invasive Surgery) είναι η ολική αρθροπλαστική ισχίου με πρόσθια ελάχιστης επεμβατικότητας προσπέλαση, η οποία έχει το πλεονέκτημα της ομαλότερης και ευκολότερης μετεγχειρητικής πορείας καθώς και του περιορισμού της ανάγκης μετάγγισης αίματος.

Ολική αρθροπλαστική ισχίου

Μέθοδος αντικατάστασης των φθαρμένων επιφανειών του ισχίου (κοτύλης και μηριαίου) με μηχανικά μέρη και ένθετα, σε μία προσπάθεια μίμησης της φυσιολογικής ανατομίας και κίνησης του ισχίου.

SUPERPATH® ολική αρθροπλαστική ισχίου

Η εξελιγμένη μέθοδος ολικής αρθροπλαστικής SUPERPATH® είναι μια επαναστατική διαδερμικά υποβοηθούμενη τεχνική που δεν απαιτεί την εξάρθρωση της κεφαλής του μηριαίου, διατηρώντας ανέπαφα τα θυλακοσυνδεσμικά στοιχεία της άρθρωσης, καθώς και τους μύες και τένοντες που περιβάλλουν την άρθρωση. Η άμεση κινητοποίηση από τις πρώτες μετεγχειρητικές ώρες, οι μηδενικές ανάγκες σε φιάλες αίμα και η ταχεία επάνοδος στην οικία του ασθενούς είναι τα οφέλη της. Σκοπός είναι να επιτευχθεί η περάτωση της αρθροπλαστικής του ισχίου και να εξέρχεται ο ασθενής την ίδια ημέρα, στηριζόμενος από την ομάδα υποστήριξης (θεράπων ιατρός, αναισθησιολόγος, φυσιοθεραπευτής).

Ναvigator, Ολική Aρθροπλαστική Γόνατος με Ψηφιακή Υποβοήθηση

Η επέμβαση της ολικής αρθροπλαστικής γόνατος με τη βοήθεια ενός προηγμένου ψηφιακού συστήματος πλοήγησης, CAS, είναι η εξέλιξη στην αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας γόνατος. Ο χειρουργός, μέσω της υποστηρικτικής ψηφιακής υποβοήθησης του συστήματος Νavigator, καθορίζει με μεγάλη ακρίβεια τα στοιχεία, πραγματοποιεί τις οστεοτομίες και επεμβαίνει στην εξισορρόπηση των μαλακών μορίων της άρθρωσης με μικρομετρική ψηφιακή ακρίβεια.

Τα πλεονεκτήματα της μεθόδου είναι:

• ακριβής τοποθέτηση της πρόθεσης προσαρμοσμένης στα ανατομικά χαρακτηριστικά του ασθενούς,

• άριστο λειτουργικό αποτέλεσμα,

• ελάχιστη απώλεια αίματος,

• μικρός χειρουργικός χρόνος,

• ελαχιστοποίηση επιπλοκών

Εγγυάται άμεση κινητοποίηση και επιστροφή στις δραστηριότητες, ριζική εξάλειψη του πόνου και μακροβιότητα του αποτελέσματος.

Το Τμήμα Ψηφιακής Επανορθωτικής Χειρουργικής Γόνατος στο Metropolitan Hospital εκτελεί την επέμβαση της ολικής αρθροπλαστικής με τη μέθοδο CAS σε επιλεγμένους ασθενείς ταυτόχρονα και στα δύο γόνατα.

Την ευθύνη του συνεδρίου, που σημείωσε ιδιαίτερη επιτυχία, είχε η Κλινική Ρομποτικής Χειρουργικής Ισχίου και Γόνατος με τους Διευθυντές Ορθοπαιδικής: Δ. Χίσσα, Αν. Τόκη και Κ. Δρεττάκη. Ενεργή συμμετοχή είχαν ο Ορθοπαιδικός Διευθυντής Κλινικής Ψηφιακής Επανορθωτικής Χειρουργικής Στ. Αναστασόπουλος, ο Καθηγητής Α. Γεωργούλης, οι Διευθυντές Ορθοπαιδικοί Ε. Ευαγγέλου, Π. Κουλουμέντας, Μ. Λυκίσσας, Χ. Θέος, Β. Πολυζώης, Ν. Κωνσταντίνου, Γ. Κυρίτσης, Φ. Τσούκας, και οι Επιμελητές Β. Κ. Γάτος, Ζώης, Σ. Θεοχαράκης, Λ. Καστριτσέας, Γ. Τριανταφυλλόπουλος, Γ. Σάσαλος και Γ. Τσακωτός.