Παρασκευή
11 Οκτωβρίου 2024

Αρτηριακή πίεση και άσκηση - Τι πρέπει να ξέρετε

Ευ ζην

Τη σημαντικότητα της άσκησης για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης τονίζει νέα έρευνα. Σε παγκόσμιο επίπεδο ένας στους τρεις ενήλικες πάσχει από αυξημένη αρτηριακή πίεση, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία. Στην Ελλάδα η υπέρταση αφορά περίπου στο 20% του συνολικού πληθυσμού.

Στοιχεία νέας έρευνας δείχνουν ότι εάν θέλετε να προστατεύσετε τον εαυτό σας από την υψηλή αρτηριακή πίεση, καθώς μεγαλώνετε, πρέπει να διατηρήσετε τα υψηλά επίπεδα άσκησης μέχρι τη μέση ηλικία.

Κάποιοι παράγοντες μπορεί να δυσκολεύουν την καθημερινή άσκηση, ιδίως όσο μεγαλώνει κανείς.  Πολυάριθμες έρευνες έχουν δείξει ότι η άσκηση μειώνει την αρτηριακή πίεση, αλλά η νέα έρευνα δείχνει ότι η διατήρηση της σωματικής δραστηριότητας κατά τη νεαρή ενήλικη ζωή, σε υψηλότερα επίπεδα από αυτά που γνωρίζαμε από προηγούμενες μελέτες, μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντική για την πρόληψη της υπέρτασης.

Η υπέρταση, γνωστή και ως υψηλή αρτηριακή πίεση, είναι μια σοβαρή πάθηση που επηρεάζει δισεκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ είναι και ένας παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη άνοιας στη μετέπειτα ζωή.

Πάνω από ένας στους τέσσερις άνδρες και περίπου μία στις πέντε γυναίκες έχουν υπέρταση, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας . Αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι με υψηλή αρτηριακή πίεση δεν το γνωρίζουν.

Όμως, υπάρχουν τρόποι για να ελέγξετε την υψηλή αρτηριακή πίεση και η άσκηση είναι ένας από αυτούς. Πάνω από 5.100 ενήλικες συμμετείχαν στη μελέτη, η οποία παρακολούθησε την υγεία τους για τρεις δεκαετίες με σωματικές αξιολογήσεις και ερωτηματολόγια σχετικά με τις συνήθειες άσκησης, την κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα.

Σε κάθε εξέταση, η αρτηριακή πίεση μετρήθηκε τρεις φορές, με διαφορά ενός λεπτού, και για την ανάλυση των δεδομένων, οι συμμετέχοντες ομαδοποιήθηκαν σε τέσσερις κατηγορίες, ανά φυλή και φύλο.

Σε όλους τους συμμετέχοντες, τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας μειώθηκαν από τα 18 στα 40 έτη, με τα ποσοστά υπέρτασης να αυξάνονται. Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό υποδηλώνει ότι η νεαρή ενήλικη ζωή είναι ένα σημαντικό παράθυρο παρέμβασης για την πρόληψη της υπέρτασης
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Παθήσεις πρωκτού: Αντιμετώπιση με laser και οφέλη

Οι παθήσεις που επηρεάζουν την περιοχή του πρωκτού όπως οι αιμορροΐδες και το περιεδρικό συρίγγιο είναι πολύ διαδεδομένες. Αν και δεν είναι απειλητικές για τη ζωή, αυτές οι καταστά...

Φόρτωση άρθρων...