Σαββάτο
29 Ιουνίου 2024

Αυτές είναι οι δέκα καλύτερες τροφές για την υγεία των ματιών σας

Ευ ζην

Ορισμένα θρεπτικά συστατικά, όπως η βιταμίνη Α, είναι απαραίτητα για την όραση και τη λειτουργία των ματιών, ενώ άλλες ουσίες που βρίσκονται στα τρόφιμα, όπως τα ωμέγα-3 λιπαρά, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση και στην πρόληψη της κυτταρικής βλάβης που οδηγεί σε οφθαλμικές παθήσεις και απώλεια όρασης.

Ακολουθούν 10 από τις καλύτερες τροφές για την υγεία των ματιών, όπως τις συγκέντρωσε η ιατρική ιστοσελίδα Health.

1. Πεπόνι

Το πεπόνι είναι πλούσιο σε πολλές ενώσεις που προάγουν την υγεία των ματιών, συμπεριλαμβανομένων των καροτενοειδών β-καροτίνη, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη. Το σώμα μετατρέπει τα καροτενοειδή σε βιταμίνη Α, σημαντικό συστατικό της ροδοψίνης, μιας φωτοευαίσθητης πρωτεΐνης συγκεντρωμένης στον αμφιβληστροειδή, το στρώμα ιστού στο πίσω μέρος του ματιού που ανιχνεύει το φως. Η μη λήψη των αναγκαίων ποσοτήτων βιταμίνης Α μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την όραση και να δυσκολέψει την ορατότητα σε χαμηλό φωτισμό. Τα καροτενοειδή έχουν επίσης ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες και βοηθούν στην προστασία των κυττάρων στα μάτια σας από βλάβες που προκαλούν μια σειρά από οφθαλμικές ασθένειες, όπως η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας – αυτή τη στιγμή η κύρια αιτία απώλειας όρασης σε ηλικιωμένους.

2. Μαϊντανός

Επίσης εξαιρετική πηγή των καροτενοειδών λουτεΐνης, β-καροτίνης και ζεαξανθίνης. Ενσωματώνοντας τον μαϊντανό στη διατροφή σας, μπορείτε να υποστηρίξετε την υγεία των ματιών σας και να συμβάλετε στην πρόληψη οφθαλμικών προβλημάτων. Είναι ένα απλό και φυσικό μέσο που μπορεί να βελτιώσει την οπτική υγεία μακροπρόθεσμα.

3. Γκότζι μπέρι

Πλούσια και αυτά σε καροτενοειδείς ενώσεις, χρησιμοποιούνται εδώ και εκατοντάδες χρόνια στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική ως φυσική θεραπεία για τις οφθαλμικές παθήσεις. Τα γκότζι μπέρι αυξάνουν αποτελεσματικά την οπτική πυκνότητα της χρωστικής της ωχράς κηλίδας, που μπορεί να ωφελήσει τη γενική υγεία των ματιών και να προστατεύσει από την απώλεια όρασης.

4. Πιπεριές

Εκτός του ότι είναι πλούσιες σε καροτενοειδή, είναι και μια σημαντική πηγή για τη βιταμίνη C, η οποία δρα ως ισχυρό αντιοξειδωτικό στον οργανισμό, προστατεύοντας από την κυτταρική βλάβη και υποστηρίζοντας την υγεία των αιμοφόρων αγγείων στα μάτια. Αυτά τα αιμοφόρα αγγεία απαιτούνται για τη διατήρηση της βέλτιστης ροής του αίματος στο μάτι, καθώς και τη συνολική λειτουργία των ματιών. Ένα φλιτζάνι γλυκές κόκκινες πιπεριές σε φέτες παρέχει πάνω από το 100% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας βιταμίνης C, η οποία μεταξύ άλλων μπορεί να επιβραδύνει την ανάπτυξη καταρράκτη.

5. Μπρόκολο

Το μπρόκολο είναι πλούσιο σε πολλά θρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν την υγεία των ματιών, συμπεριλαμβανομένων των καροτενοειδών και της βιταμίνης C. Ένα φλιτζάνι ψιλοκομμένο ωμό μπρόκολο καλύπτει το 90% των ημερήσιων αναγκών σε βιταμίνη C.

6. Καρότα

Η κατανάλωση καρότων συνιστάται συχνά για τη βελτίωση της υγείας των ματιών και την προστασία από διάφορες ασθένειες, όπως η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, ο καταρράκτης και το γλαύκωμα. Αυτές οι ασθένειες προκαλούν απώλεια όρασης καταστρέφοντας το οπτικό νεύρο. Τα καροτενοειδή που βρίσκονται στα καρότα προστατεύουν από την κυτταρική βλάβη που προκαλείται από το οξειδωτικό στρες, το οποίο θεωρείται βασικός μοχλός για την εμφάνιση και την εξέλιξη του γλαυκώματος. Μπορούν επίσης να βελτιώσουν την οπτική λειτουργία σε άτομα με γλαύκωμα.

7. Σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά

Τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το λάχανο και το σπανάκι, είναι γεμάτα με καροτενοειδή και άλλες φυτικές ενώσεις που προστατεύουν την υγεία των ματιών, όπως τα φλαβονοειδή, συμπεριλαμβανομένης της λουτεολίνης. Η λουτεολίνη είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που βοηθά στην προστασία του δέρματος και των ματιών από βλάβες που μπορεί να προκληθούν από διάφορους παράγοντες, μεταξύ αυτών και της ηλιακής ακτινοβολίας. Το λάχανο και το σπανάκι έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε καροτενοειδή και νιτρικά άλατα, τα οποία προάγουν την υγιή ροή του αίματος στα μάτια.

8. Αυγά

Οι κρόκοι των αυγών είναι επίσης πλούσιοι σε λουτεΐνη και ζεαξανθίνη. Μελέτη του 2020 που παρακολούθησε 3.654 ενήλικες για 15 χρόνια, διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν δύο έως τέσσερα αυγά την εβδομάδα είχαν 62% μειωμένο κίνδυνο εκφύλισης της ωχράς κηλίδας σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν ένα ή κανένα αυγό. Μελέτες δείχνουν επίσης ότι η καθημερινή κατανάλωση αυγών αυξάνει την οπτική πυκνότητα της χρωστικής της ωχράς κηλίδας και τα επίπεδα λουτεΐνης στο αίμα, τα οποία μπορούν να βελτιώσουν τη συνολική υγεία των ματιών.

9. Ξηροί καρποί

Οι ξηροί καρποί είναι μία πλούσια πηγή βιταμίνης Ε, μιας λιποδιαλυτής βιταμίνης με ισχυρές κυτταροπροστατευτικές ιδιότητες. Η βιταμίνη Ε προστατεύει τις κυτταρικές μεμβράνες μέσα στα μάτια, μειώνοντας την οξειδωτική βλάβη και άρα τον κίνδυνο οφθαλμικών παθήσεων όπως ο καταρράκτης. Μια χούφτα αμύγδαλα καλύπτει το 48% των ημερήσιων αναγκών σας σε βιταμίνη Ε. Εκτός από τη βιταμίνη Ε, ορισμένοι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι και σε άλλες ενώσεις που ωφελούν ειδικά την υγεία των ματιών. Για παράδειγμα, τα φιστίκια Αιγίνης είναι μια εξαιρετική πηγή λουτεΐνης και ζεαξανθίνης, τα ευεργετικά οφέλη των οποίων στην υγεία των ματιών έχουν επισημανθεί παραπάνω.

10. Θαλασσινά

Τα θαλασσινά , όπως τα ψάρια και τα οστρακοειδή, είναι πλούσια σε ενώσεις που προάγουν την υγεία, όπως τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία είναι γνωστά για την εντυπωσιακή αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική τους δράση. Ανασκόπηση 21 μελετών του 2021 διαπίστωσε ότι η υψηλότερη διατροφική πρόσληψη ωμέγα-3 συσχετίστηκε με 14% και 29% μειωμένο κίνδυνο πρώιμης και όψιμης εκφύλισης ωχράς κηλίδας, αντίστοιχα. Μία διατροφή πλούσια σε ωμέγα-3 έχει επίσης αποδειχθεί ότι βοηθά στην επιβράδυνση της ανάπτυξης καταρράκτη, καθιστώντας τα θαλασσινά μία από τις καλύτερες επιλογές για την υγεία των ματιών.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...