Ο πατσάς πριν λίγες ημέρες είχε την τιμητική του καθώς το Σάββατο ήταν η παγκόσμια ημέρα αφιερωμένη σε αυτόν.
Ο πατσάς φαγητό της φτωχολογιάς, ήρθε με τους τεχνίτες του από τη Μικρά Ασία το’22 και ταυτίστηκε με τη Θεσσαλονίκη. Άλλοι τον ταυτίζουν με τον μέλανα ζωμό άλλοι με τη σούπα των γάμων της Ανατολίας. Γίνεται με στομάχι ή πόδια από χοιρινό, μοσχάρι ή αρνάκι, σερβίρεται χοντροκομμένος για τους μερακλήδες, ψιλοκομμένος για τους μη-μου-άπτου, σερβίρεται με “σάλτσα” σκορδοστούμπι ή μπούκοβο και παραδοσιακά συνοδεύεται με φέτα, τουλουμοτύρι ή μανούρι με λαδορίγανη, ρετσίνα ή κοκκινέλι.
Ο θεσμός της παγκόσμιας μέρας πατσά ξεκίνησε στην Αγγλία και συγκεκριμένα από την «Επιτροπή Εμπορίας του Πατσά» («Tripe Marketing Board»), που προσπαθεί μέσω διαδικτύου και με αρκετές δόσεις χιούμορ να προωθήσει την κατανάλωσή του.. Ωστόσο ολοένα και περισσότερα εστιατόρια προσπαθούν να προβάλουν το θεσμό και στην Ελλάδα.
Η επιλογή της 24ης Οκτωβρίου ανατρέχει στον 17ο αιώνα. Την ημερομηνία αυτή του 1662, ο Άγγλος δημόσιος λειτουργός και βουλευτής Σάμιουελ Πιπς (1663-1703), συγγραφέας του πιο προβεβλημένου προσωπικού ημερολογίου στη Μεγάλη Βρετανία, έγραψε «για ένα εξαιρετικό πιάτο πατσά», που μαγείρεψε ο ίδιος και συνέφαγε με τη συμβία του. Ήταν γαρνιρισμένο με μουστάρδα και το συνόδευσε μ’ ένα ποτήρι κόκκινο κρασί, όπως ανέφερε στο διάσημο «Ημερολόγιό» του.
Στην Αθήνα ένα από τα πιο παλιά πατσατζίδικα βρίσκεται στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, το «Αυτόφωρο».
Ο lykavitos.gr βρέθηκε στο «Αυτόφωρο» και ο ιδιοκτήτης του ο κ. Γιώργος Αζάρ αποκάλυψε τα μυστικά του πατσά.
Τρώει ο κόσμος πατσά σήμερα;
«Ναι, είναι στην κουλτούρα του κόσμου ο πατσάς».
Αυτοί που δεν έχουν δοκιμάσει πατσά πρέπει να το κάνουν έστω μια φορά στη ζωή τους;
«Επιβάλλεται να φάει ο κόσμος έστω μια φορά πατσά. Αν δοκιμάσει μια φορά θα θέλει συνέχεια. Είναι η γεύση του ιδιαίτερη και ξεχωριστή».
Πόσα χρόνια φτιάχνετε πατσά;
Μια ζωή, εδώ και 30 χρόνια φτιάχνω πατσά και θεωρώ ότι ο δικός μας είναι από τους καλύτερους στην Αθήνα.
Τι άλλο παίρνει ο κόσμος εκτός από πατσά;
«Κοτόσουπα, κρεατόσουπα, γίδα βραστή κ.α».
Πληροφορίες
- Διεύθυνση: Λ. Αλεξάνδρας 152
- Τηλέφωνο: 21 0646 1377
Ιάκωβος Απέργης: Ο μάγειρας που κάνει τον κόσμο ευτυχισμένο
Φιλοτελισμός: Το χόμπι που μας μεγάλωσε είναι πλέον στα… αζήτητα
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις