Δευτέρα
25 Νοεμβρίου 2024

Δεν παρατείνει τη διάρκεια του τοκετού η επισκληρίδιος αναλγησία

Ευ ζην

Δεν παρατείνει τη διάρκεια του τοκετού και πότε θα γεννηθεί το παιδί η επισκληρίδιος αναλγησία αποφαίνεται αμερικανική μελέτη καταρρίπτοντας την ευρέως διαδεδομένη αντίληψη περί του αντιθέτου.

Όπως προκύπτει από στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Obstetrics & Gynecology, ερευνητές του Νοσοκομείου Lenox Hill της Νέας Υόρκης, με επικεφαλής την Δρ Τζένιφερ Γου, συνέκρινε την επίδραση της χαμηλής δοσολογίας επισκληριδίου αναλγησίας με ανενεργό αλατούχο διάλυμα, που χορηγήθηκαν και τα δύο μέσω καθετήρα.

Στη μελέτη συμπεριλήφθηκαν 400 υγιείς γυναίκες που γεννούσαν το πρώτο τους παιδί. Οι μητέρες αυτές υποβλήθηκαν σε επισκληρίδιο αναλγησία κατά το πρώτο στάδιο του τοκετού, αλλά στο δεύτερο στάδιο με τυχαία επιλογή είτε έλαβαν δεύτερη δόση, είτε το αλατούχο διάλυμα.

Η έρευνα ήταν διπλά τυφλή δηλαδή ούτε οι γυναίκες, ούτε οι γιατροί γνώριζαν πότε λάμβανε ποια ομάδα ποιο διάλυμα. Ωστόσο, οι επίτοκοι που βίωναν οξύ πόνο ήταν γνωστό σε όλους ότι λάμβαναν παυσίπονα κατ' εντολή των θεραπόντων ιατρών τους. Επίσης, οι γιατροί μπορούσαν να σταματήσουν τη επισκληρίδιο αναλγησία οποιαδήποτε στιγμή.

Κατά τη διάρκεια του τοκετού, οι ερευνητές κατέγραφαν τη διάρκεια καθώς και την υγεία της μητέρας και του εμβρύου, όπως το βάρος γέννησης και τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα. Επίσης, συνέκριναν τα αυτοαναφερόμενα επίπεδα πόνου και ικανοποίησης από την διαχείριση του πόνου.

Από την επεξεργασία των δεδομένων προέκυψε ότι, η επισκληρίδιος αναλγησία δεν είχε καμιά επίδραση στη διάρκεια του δευτέρου σταδίου του τοκετού. Επίσης, δεν επηρέασε τον ρυθμό των φυσιολογικών κολπικών τοκετών, τον αριθμό των χειρουργικών τομών για την διευκόλυνση της γέννας, τη θέση του εμβρύου στο γεννητικό κανάλι ή άλλες παραμέτρους μέτρησης της κατάστασης του νεογνού κατά τον τοκετό.

Συνεπώς, η διάρκεια και το αποτέλεσμα της γέννας ήταν όμοια και στις δύο ομάδες, με το δεύτερο στάδιο του τοκετού να διαρκεί 52 λεπτά στις γυναίκες που υποβλήθηκαν σε επισκληρίδιο αναλγησία και περίπου το ίδιο σε εκείνες που πήραν αλατούχο διάλυμα.

Ωστόσο, διπλάσιος αριθμός γυναικών στην ομάδα ελέγχου ανέφεραν χαμηλότερο επίπεδο ικανοποίησης ως προς την αναλγησία, συγκριτικά με εκείνες που πραγματικά έλαβαν επισκληρίδιο.

«Η επισκληρίδιος αναλγησία περιλαμβάνει έναν συνδυασμό ισχυρών αναλγητικών και αναισθητικών ουσιών που χορηγούνται διά καθετηριασμού κοντά στα νεύρα της σπονδυλικής στήλης. Αλλά από την χρήση της επισκληρίδιου την δεκαετία του 1970 κυκλοφορεί η άποψη ότι παρατείνει τον τοκετό όταν η μήτρα έχει διασταλεί πλήρως, δηλαδή στο δεύτερο στάδιο του τοκετού. Όταν παραταθεί αυτή η φάση και καθυστερήσει η γέννηση του παιδιού, ο κίνδυνος επιπλοκών αυξάνεται. Αυτό έχει κάνει πολλούς γιατρούς να μειώνουν ή να σταματούν την επισκληρίδιο αναλγησία σε μια προσπάθεια επίσπευσης της γέννας», εξηγεί η Δρ Γου.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ύπνος: Η στρατιωτική μέθοδος που θα σας βοηθήσει να κοιμηθείτε σε λιγότερο από 2 λεπτά

Μία στρατιωτική μέθοδος μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε μέσα σε λίγα λεπτά. Ένοχοι για την αϋπνία συνήθως είναι οι ατελείωτες σκέψεις ή ίσως εκείνη η γερή δόση καφεΐνης που κα...

Φόρτωση άρθρων...