Τρίτη
26 Νοεμβρίου 2024

Έρευνα: Η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή δεν αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου

Ευ ζην

Δεν προκύπτει αυξημένος κίνδυνος καρκίνου της μήτρας ή διηθητικού καρκίνου του μαστού μετά από υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Αυτό αναφέρει βρετανική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο The BMJ.

Η έρευνα που έγινε σε δείγμα 250.000 γυναικών εντόπισε μεν μικρές αυξήσεις σε μη διηθητικούς μαστικού και ωοθηκικούς όγκους, αλλά οι ερευνητές του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Λονδίνου, με επικεφαλής τον καθηγητή Αλαστάιρ Σατκλίφ, λένε ότι αυτές μπορεί να μην οφείλονται στη θεραπεία και απαιτούν περαιτέρω διερεύνηση.

Η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή έχει συντελέσει σε πάνω από πέντε εκατομμύρια γεννήσεις, παγκοσμίως. Συνήθως, η αγωγή περιλαμβάνει την έκθεση του γυναικείου οργανισμού σε υψηλά επίπεδα ορμονών, γεγονός που μπορεί να συνεπάγεται αυξημένο κίνδυνο καρκίνων του μαστού, του ενδομητρίου και των ωοθηκών.

Οι μέχρι τώρα μελέτες έχουν υπάρξει συγκεχυμένες ως προς το αν υπάρχει κίνδυνος καρκίνου στα αναπαραγωγικά όργανα της γυναίκας μετά την υποβολή της σε θεραπεία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Ο Δρ Σατκλιφ και οι συνεργάτες του, λοιπόν, θέλησαν να διερευνήσουν τους κινδύνους για καρκίνο του μαστού, των ωοθηκών και της μήτρας σε γυναίκες που είχαν υποβληθεί σε υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Από τα αρχεία της Αρχής Ανθρώπινης Γονιμοποίησης και Εμβρυολογίας εντόπισαν όλες τις γυναίκες που είχαν υποβληθεί σε υποβοηθούμενη αναπαραγωγή την περίοδο 1991-2010 και τις συνέδεσαν με το Εθνικό Αρχείο Καρκίνων.

Συνολικά, 255.786 γυναίκες ετέθησαν υπό ιατρική παρακολούθηση για κατά μέσο όρο 8,8 χρόνια. Όταν έκαναν την πρώτη θεραπεία ήταν κατά μέσο όρο 34,5 ετών και είχαν υποβληθεί σε 1,8 θεραπευτικούς κύκλους.

Η αιτία της υπογονιμότητας περιελάμβανε τουλάχιστον έναν γυναικείο παράγοντας στις 111.658 γυναίκες (44%). Η ανεξήγητη υπογονιμότητα αφορούσε 47.757 γυναίκες (19%) και σε ανδρικό παράγοντα αποδίδονταν 84.871 περιπτώσεις (33%).

Από τη συνδυαστική ανάλυση των δεδομένων οι ερευνητές δεν εντόπισαν εν συνόλω αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού ή διηθητικού καρκίνου του μαστού που να σχετίζεται με την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, συγκριτικά με τον γενικό πληθυσμό.

Αλλά εντοπίστηκε αυξημένος κίνδυνος μη διηθητικού  (in situ) καρκίνου του μαστού σχετιζόμενος με τον αυξημένο αριθμό των θεραπευτικών κύκλων.

Οι επιστήμονες δεν βρήκαν ούτε αυξημένο κίνδυνο καρκίνου της μήτρας.

Οι εργαζόμενοι ενημέρωσαν αμέσως την αστυνομία αλλά και τις αρχαιολογικές υπηρεσίες της πόλης, οι οποίες πιστοποίησαν ότι πρόκειται για μία αυθεντική σαρκοφάγο, ενώ η χρονολόγησή της οδηγεί μέχρι και 2.000 χρόνια πίσω.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Αρχαιοτήτων Αιγύπτου, οι νέοι αρχαιολογικοί θησαυροί ανακαλύφθηκαν την 1η Ιουλίου σε ένα εργοτάξιο, κατά τη διάρκεια αρχαιολογικής επιθεώρησης ρουτίνας από κυβερνητικό κλιμάκιο.

Όπως εκτιμούν οι ειδικοί, ο αρχαιολογικός χώρος χρονολογείται από την περίοδο της Δυναστείας των Πτολεμαίων, μεταξύ 305 και 30 π.Χ.

«Ελπίζουμε ο τάφος αυτός να ανήκει σε έναν από τους κορυφαίους αξιωματούχους της εποχής», δήλωσε ο Ayman Ashmawy, επικεφαλής του υπουργείου Αρχαιοήτων της Αιγύπτου. «Το κεφάλι από αλάβαστρο είναι πιθανό ότι είναι ενός ευγενή από την Αλεξάνδρεια. Όταν ανοίξουμε τη σαρκοφάγο, ελπίζουμε να βρούμε αντικείμενα που είναι άθικτα, πράγμα που θα μας βοηθήσει να προσδιορίσουμε αυτό το άτομο και τη θέση του».

Αλλά το άνοιγμα για πρώτη φορά θα απαιτήσει εκτεταμένη εργασία που πρέπει να γίνει εκ των προτέρων. «Είναι επικίνδυνο να το ανοίξουμε άμεσα - πρέπει να προετοιμαστούμε», δήλωσε ο Ashmawy, εξηγώντας ότι η σαρκοφάγος θα ανοίξει στην περιοχή που βρέθηκε.

«Είναι δύσκολο να το μετακινήσουμε ανέπαφο και να το ανοίξουμε σε ένα μουσείο», είπε. «Είναι πέντε μέτρα κάτω από τη γη και ζυγίζει πάνω από 30 τόνους. Μόνο το καπάκι είναι 15 τόνοι».

Τις ερχόμενες εβδομάδες, μια ομάδα μηχανικών θα επισκεφθεί την περιοχή για να παράσχει εξοπλισμό βαρέως ανυψώσεως και δομικά στηρίγματα για να επιτρέψει στους αρχαιολόγους να αφαιρέσουν το καπάκι της σαρκοφάγου. Μόλις οι εσωτερικοί, οι ειδικοί μούμιγμα και αποκατάσταση θα είναι σε ετοιμότητα για να εξασφαλιστεί ότι τα περιεχόμενα, που εκτίθενται για πρώτη φορά σε χιλιετίες, διατηρούνται.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ποιο ρόφημα πρέπει να δοκιμάσουν οι άνθρωποι που ξυπνούν διαρκώς κουρασμένοι το πρωί

Ειδικοί αποκαλύπτουν ένα μυστικό για να ξεκινήσετε δυναμικά την ημέρα σας, ειδικά αν έχετε ξυπνήσει κουρασμένοι. Πρόκειται για ένα ρόφημα δύο συστατικών που ενυδατώνει τον οργανισμ...

Τα ροφήματα που ενισχύουν το ανοσοποιητικό

Αρκετοί σκέφτονται τρόπους για να παραμείνουν υγιείς τον χειμώνα, καθώς αυτή την εποχή είναι σε έξαρση η γρίπη και τα κρυολογήματα. Ένας από τους πιο απλούς τρόπους για να το κ...

Φόρτωση άρθρων...