Του Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλου
Ήθελε μέσα σε αυτό να αποτυπώσει τον ίδιο του τον χαρακτήρα. Αρχικά μάζευε αντίκες μετατρέποντας τον χώρο σε ένα μουσείο λαογραφικό.
«Από μικρός είχα χόμπι να συλλέγω. Κυρίως γραμματόσημα και ιδίως τα σπάνια. Αυτό με τα χρόνια με ακολούθησε και άρχισα να αποκτώ αντικείμενα που είχαν κάποια ιδιαίτερη σημειολογική αξία», λέει χαρακτηριστικά και συνεχίζει «όταν άνοιξα το μαγαζί μου ήθελα να εκθέσω και να μοιραστώ με τον κόσμο κομμάτια της δικής μου χαράς.
Να ενώσω το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον. Να μπορούν τα νέα παιδιά να δουν από κοντά μια μπομπίνα, ένα σπάνιο βινύλιο, την πρώτη εσπρεσιέρα, την πρώτη ραπτομηχανή. Θεωρώ πως μόνο έτσι γίνεται αντιληπτό το μέγεθος της εξέλιξης. Κοιτώντας που ήσουν, συνειδητοποιείς που είσαι τώρα».
Όμως ο άνθρωπος από τη φύση του εξελίσσεται και έτσι δεν του έφθανε το «Γραμματόσημο» να είναι σημείο αναφοράς μόνο για τα αντικείμενα του αλλά αποφάσισε να το μετατρέψει στο καλύτερο και πιο ψαγμένο μαγαζί για ουίσκι και κρασί.
Στέκι για ουισκόφιλους
290 ετικέτες ουίσκι μπορεί να απολαύσει κανείς στο πεζόδρομο του Δάσους του Χαϊδαρίου στο Γραμματόσημο. Γεγονός το οποίο επιβεβαιώνει ο κ. Γιάννης Στύλιος, «δεκάδες ετικέτες σκωτσέζικων Malts αλλά και ουίσκι από την Αμερική (Bourbons), τα οποία διακρίνονται για τον γλυκό τους χαρακτήρα έχοντας ως πρωτεύον συστατικό το καλαμπόκι.
Αναμφισβήτητα, δε θα μπορούσαν να λείπουν από τη συλλογή μας τα πιο εμβληματικά ουίσκι της Ιρλανδίας και της Αγγλίας που έχουν φανατικό κοινό στην Ελλάδα. Παράδοση, όμως, στο ουίσκι έχει και η Ανατολή με την Ιαπωνία, την Ταϊβάν και την Ινδία να έχουν δυναμική παρουσία στη διεθνή κοινότητα των ουισκόφιλων και φυσικά και στο whisky-corner του δικού μας Bar.
Ανεξαρτήτως χώρας προέλευσης και «συνταγής» του αποστάγματος, συνδετικός κρίκος των ουίσκι όλου κόσμου είναι τα βαρέλια από το πολύτιμο ξύλο της Βελανιδιάς (Δρυς).
Τα δρύινα βαρέλια που συναντώνται συχνότερα στη βιομηχανία ουίσκι έχουν ήδη «φιλοξενήσει» στο εσωτερικό τους κάποιο άλλο είδος αποστάγματος ή κρασιού. Έτσι, είναι πραγματικά εντυπωσιακό να διαπιστώνει κανείς πόσο μεγάλη επιρροή μπορεί να έχει στο ουίσκι του ιδίου αποστακτηρίου η ωρίμανση σε διαφορετικούς τύπους βαρελιών. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε την επίδραση των πρώην βαρελιών Sherry (ισπανικό εμπλουτισμένο κρασί), τα οποία προσδίδουν στο ουίσκι βαθύ κεχριμπαρένιο χρώμα αλλά και νότες σκούρων φρούτων, σοκολάτας και καφέ ως αποτέλεσμα της επαφής του αποστάγματος με το εν λόγω ξύλο».
Γευσιγνωσία
Σίγουρα πρόκειται για ένα μαγαζί με ιδιαίτερο χαρακτήρα και αν wine bars βρίσκεις εύκολα στην Αθήνα, τόσο ψαγμένο στο ουίσκι δύσκολα θα βρεις. Μάλιστα ο επισκέπτης έχει και την δυνατότητα να κάνει γευσιγνωσία σε...ουίσκι.
Το επιβεβαιώνει ο κ. Στύλος στο Lykavitos.gr « Με αφορμή τον ανανεωμένο Κατάλογο Whisky που δημιουργήσαμε, οι επισκέπτες μας μπορούν να δοκιμάσουν ακόμη και «μισό ποτήρι» (δηλ.25ml) από όποιο ουίσκι επιθυμούν με ανάλογο μειωμένο αντίτιμο. Θα χαρούμε επίσης να επισκεφθείτε το χώρο μας για να γνωριστούμε και να δείτε από κοντά την συλλογή μας, σημαντικό κομμάτι της οποίας έχει αφιερωθεί στο πλέον καταξιωμένο αποστακτήριο του «Macallan» αλλά και στο ανερχόμενο άστρο του «Glenallachie» που απέσπασε πρόσφατα το βραβείο του καλύτερου -παγκοσμίως- Single Malt στα World Whisky Awards του 2021».
Info
- Ηρώων Πολυτεχνείου 82, Δάσος Χαϊδαρίου, Χαϊδάρι, 2105820517