Ένα ρόφημα κακάο προσφέρει σημαντικά οφέλη για την υγεία του ανθρώπου. Το κακάο περιέχει προκυανιδίνες και φλαβονοειδή, δύο συστατικά με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Αυτά τα συστατικά αντιμετωπίζουν τις ελεύθερες ρίζες, που είναι υπεύθυνες για την κυτταρική βλάβη και τη γήρανση, και προστατεύουν από τις καρδιοπάθειες και τον καρκίνο. 

Το ζεστό κακάο περιέχει πολύ περισσότερα αντιοξειδωτικά από το κόκκινο κρασί, το πράσινο τσάι ή το μαύρο τσάι. Αυτές οι ουσίες βοηθούν στην καθυστέρηση της γήρανσης, στην απομάκρυνση των τοξινών από το συκώτι και το αίμα, στην προστασία των αγγείων και της καρδιάς και στην ρύθμιση του χοληστερόλη και του σακχάρου.

Η σκόνη του κακάο ενισχύει τους νευροδιαβιβαστές στον εγκέφαλο, οι οποίοι συμβάλλουν στη βελτίωση της διάθεσης. Επίσης, δραστηριοποιεί τη σεροτονίνη, την ορμόνη που προκαλεί χαρά και τις ενδορφίνες, που προσφέρουν αίσθημα ευφορίας και ικανοποίησης. Με αυτόν τον τρόπο, ενδυναμώνει τις αμυντικές δυνάμεις του οργανισμού κατά του άγχους.

Βελτιώνει τη διάθεση

Είτε σαν ρόφημα είτε σαν σοκολάτα, το κακάο ανεβάζει στον εγκέφαλο τις ποσότητες των νευροδιαβιβαστών που βελτιώνουν τη διάθεση. 

Ξεκινάει την ορμόνη της χαράς, τη σεροτονίνη και τις ενδορφίνες και γίνεται φυσικό αντικαταθλιπτικό, δημιουργώντας αισθήματα χαράς και ευχαρίστησης και δυναμώνοντας τις άμυνες του οργανισμού ενάντια στο άγχος.

Ενισχύει το ανοσοποιητικό

Μια κουταλιά της σούπας από σκόνη κακάο χωρίς ζάχαρη, καλύπτει το 3-9% της ημερήσιας πρόσληψης σε σίδηρο, μαγγάνιο, μαγνήσιο και ψευδάργυρο. Ο σίδηρος, που μεταφέρει το οξυγόνο και βοηθά στη δημιουργία ερυθρών αιμοσφαιρίων, είναι απαραίτητος για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Το μαγγάνιο, που αποτελεί μέρος των χόνδρων και των οστών, βελτιώνει το μεταβολισμό των ενζύμων και των θρεπτικών ουσιών.

Το μαγνήσιο, που διατηρεί την ενέργεια και το φυσιολογικό καρδιακό ρυθμό, είναι σημαντικό για τη λειτουργία των μυών. Ο ψευδάργυρος, που συμβάλλει στην παραγωγή και την ανάπτυξη νέων κυττάρων και των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος, είναι ζωτικός για την υγεία μας. Η έλλειψη ψευδάργυρου μπορεί να μειώσει τη δύναμη του ανοσοποιητικού μας συστήματος και να μας κάνει πιο ευάλωτους σε λοιμώξεις.