Κυριακή
24 Νοεμβρίου 2024

Κόψτε το κρέας! Η θαυματουργή Κρητική διατροφή που σώζει ζωές

Ευ ζην

Το καλύτερο «φάρμακο»  στην προαγωγή της υγείας και στην πρόληψη των ασθενειών είναι η παραδοσιακή κρητική διατροφή του 1960! 

Αυτό τόνισε ο Ομότιμος καθηγητής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης ,Κλινική Προληπτικής Ιατρικής & Διατροφής,  κ Αντώνης Καφάτος, μιλώντας  σε διάλεξη του  Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδας με θέμα « Παραδοσιακή διατροφή της Κρήτης σε αντίθεση με τη δυτική διατροφή στους Δείκτες Παιδικής Παχυσαρκίας».

«Πράγματι σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες η  παραδοσιακή κρητική διατροφή αποτελεί  διαχρονικά  ασπίδα για τον ανθρώπινο οργανισμό στην  πρόληψη των ασθενειών» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κύριος Καφάτος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των επιστημονικών μελετών, που παρουσίασε ο κ Καφάτος, το 1960 η Κρήτη ήταν στην τελευταία θέση μεταξύ των επτά χωρών καθώς οι άνδρες  ηλικίας 40-60 χρόνων είχαν το χαμηλότερο βάρος και δείκτη μάζας σώματος σε σύγκριση με τους 15 άλλους πληθυσμούς από 7 χώρες. Επίσης είχε τα λιγότερα κρούσματα στον τομέα των καρδιαγγειακών παθήσεων και αιφνιδίων θανάτων.

ΠΩΣ ΑΛΛΑΞΑΝ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ

«Δυστυχώς στις μέρες μας τα πράγματα έχουν αλλάξει και η χώρα μας μαζί με την Κρήτη κατέχουν την πρώτη θέση σε παγκόσμιο επίπεδο στην παιδική παχυσαρκία» πρόσθεσε με έμφαση ο διακεκριμένος Έλληνας επιστήμονας. Όπως εξήγησε ο κ Καφάτος, αυτό συμβαίνει γιατί  οι Κρητικοί,  παρασυρμένοι από το δυτικό τρόπο διατροφής, ξέχασαν την παραδοσιακή διατροφή των προγόνων τους, ενώ ταυτόχρονα σήμερα ασκούνται πολύ λιγότερο σε καθημερινή βάση. Μάλιστα  η Κρήτη «κινδυνεύει να βουλιάξει» κάτω από το βάρος των κατοίκων της καθώς μετά από 45 χρόνια δηλαδή το 2005 οι άνδρες της Κρήτης της ίδιας ηλικίας 40-60 χρόνων  είχαν 20 κιλά περισσότερο σωματικό βάρος σε σύγκριση με τους άνδρες της ίδιας ηλικίας  το 1960.

Η ΣΩΤΗΡΙΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Σύμφωνα με τον κ. Καφάτο η   διατροφή των Κρητικών το 1960 περιελάμβανε δημητριακά, αυγά, τυρί, μαύρο ψωμί, φρούτα. λαχανικά, όσπρια, ελαιόλαδο, ψάρι, κοτόπουλο και κόκκινο κρέας μια φορά το μήνα.

Η διατροφή αυτή συνοδευόταν από καθημερινή άσκηση που περιελάμβανε χειρωνακτικές εργασίες και περπάτημα. Επίσης πρέπει  να τονισθεί οτι πάνω από το 60% των ανδρών της Κρήτης το 1960 τηρούσαν αυστηρά τις νηστείες της Εκκλησίας και δεν έτρωγαν  δηλαδή κρέας, γαλακτοκομικά και αυγά για περίπου 180 ημέρες το χρόνο. Το ψάρι επιτρέπεται συχνότερα ενώ τα θαλασσινά επιτρέπονται σε όλες τις νηστείες.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ύπνος: Η στρατιωτική μέθοδος που θα σας βοηθήσει να κοιμηθείτε σε λιγότερο από 2 λεπτά

Μία στρατιωτική μέθοδος μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε μέσα σε λίγα λεπτά. Ένοχοι για την αϋπνία συνήθως είναι οι ατελείωτες σκέψεις ή ίσως εκείνη η γερή δόση καφεΐνης που κα...

Φόρτωση άρθρων...