Αν είσαι παλιός είσαι αλλιώς… Ο «Κώστας» στην Φιλελλήνων 7 συνεχίζει να φτιάχνει σουβλάκια όπως παλιά κρατώντας την συνταγή μισού αιώνα και … αναλλοίωτη. 

 

Του Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλου

Μια συνταγή την οποία υμνούν και στην άλλη άκρη του κόσμου, γεγονός που φαίνεται από τα κορνιζαρισμένα δημοσιεύματα που είναι ακόμη και στα…κινέζικα. 

 

 

Λαϊκό προσκύνημα 

Μεσημέρι Τρίτης, μετά από ψιλόβροχο στην Φιλελλήνων η κίνηση είναι πεσμένη καθώς λίγο πριν είχε ολοκληρωθεί μια πορεία… και όμως σε ένα σημείο της γίνεται λαϊκό προσκύνημα.

Έξω από ένα μικρό σουβλατζίδικο ουρά από ανθρώπους να περιμένουν καρτερικά.  Δεν περίμεναν πολύ, όταν έμπαιναν και έπαιρναν στα χέρια τους το σουβλάκι τους ήταν και τους είχε χαρίσει κανείς τον ουρανό με τα άστρα. Και η αλήθεια είναι ότι είχαν στα χέρια τους, ζεστό το καλύτερο σουβλάκι της Αθήνας. 

 

Με ιστορία παλιά

Από το 1948 ο παππούς Κώστας κυκλοφορούσε με το καροτσάκι και την ψησταριά του στους δρόμους της Αθήνας προσφέροντας στους πελάτες του το αυθεντικό σουβλάκι. 

Ο εγγονός του Κώστας Λαβίδας σήμερα αυτό προσφέρει, το παραδοσιακό, το απλό, χωρίς πολλές φαμφάρες.  

Το σουβλάκι του με την αλάδωτη πιτούλα, το όλο κρέας καλαμάκι χωρίς ίχνος λίπους και την σωστή ποσότητα σε γιαούρτι, κρεμμύδι (κατ’ επιλογή), μαϊντανό ντομάτα, αλάτι, πιπέρι και καυτερό. Το σερβίρισμα του Κώστα και της Πόπης ξεκινάει από τις 10:00 το πρωί  και μετά τις 14:30 καλό θα είναι να πάρετε ένα τηλέφωνο για να βρείτε.

 

 

Με ταυτότητα 

Το σουβλάκι αυτό φέρει την ταυτότητα και τον χαρακτήρα της οικογένειας Λαβίδα. Οι πιο παλιοί πελάτες έχουν να πουν μια ιστορία για τον παππού Κώστα. 

Τα μηνύματα στους τοίχους γράφουν πίσω από τις καλογυαλισμένες κορνίζες «μην έχετε άγχος» και αυτά καλμάρουν υποσυνείδητα τους θαμώνες του μαγαζιού. 

«Να κάνεις ένα διάλειμμα από τη δουλειά, να πιείς μια μπυρίτσα μαζί με το σουβλάκι σου να ξεφύγεις λίγο», μας λέει ο Κώστας Λαβίδας με την ήρεμη φωνή του. 

Αυτό που κάνει εντύπωση είναι ότι η ψησταριά και ο πάγκος είναι σε κοινή θέα προς όλους. Και είναι πεντακάθαρος. Θυμίζει χημείο πραγματικά. 

Η εξωτερική όψη του μαγαζιού είναι αφιερωμένη στον παππού Κώστα, ο οποίος είναι και ο ιδρυτής του, με μια τεράστια φωτογραφία-αφίσα να παραπέμπει στο πρώτο κατάστημα που λειτουργούσε από το 1950 επί της Αδριανού στην Πλάκα.

Το να γευτείς σουβλάκι από τον Κώστα σήμερα είναι μια επιβεβλημένη εμπειρία για τους κατοίκους της πόλης και όχι μόνο…