Για τον περισσότερο κόσμο οι διακοπές τελείωσαν. Εργαζόμενοι, παιδιά, και επαγγελματίες επέστρεψαν στις θέσεις τους.
Ανάλογα με το χρονικό διάστημα των διακοπών, τόσο δυσκολότερη είναι και η προσαρμογή στην πραγματικότητα. Η ψυχολογία της επιστροφής είναι στα κατώτερά της και εκφράζεται με διαφόρους τρόπους, όπως δυσκολία στο να ξυπνήσουμε το πρωί, πιο αργές και πιο απρόθυμες κινήσεις μετάβασης στη δουλειά…
«Συνήθως τα παραπάνω μπορεί να μας δώσουν την αίσθηση της νωθρότητας, της δυσκαμψίας των κινήσεων, καθώς και κάποιας μορφής ενοχλήσεων και μυοσκελετικών πόνων» εξηγεί ο κ. Γιώργος Γουδέβενος, φυσιοθεραπευτής, Dr manual medicine σπονδυλικής στήλης και αρθρώσεων, επιστημονικός συνεργάτης Πανεπιστημίου Κρήτης.
Για ποιο λόγο, όμως, εμφανίζονται πόνοι στη μέση, στον αυχένα, και σε άλλες αρθρώσεις, μετά το τέλος των διακοπών;
Οι επιστημονικές έρευνες επισημαίνουν κάποια ρεαλιστικά αίτια γι’ αυτό, όπως οι αλλαγές συνηθειών της καθημερινότητας.
• Στις διακοπές η έναρξη δραστηριοτήτων (σκι, κολύμβηση, ρακέτες κ.ά.), που δεν έχουν καμία σχέση με την μέχρι πρότινος ρουτίνα, μπορεί να φέρουν στην επιφάνεια κάποιες παλιές, μικρές ή μεγαλύτερες κακώσεις, όπως και την εμφάνιση νέων κακώσεων που δεν είχαμε πριν.
• Μεταφορά σακιδίων και αποσκευών ή εξαρτημάτων για την μετάβαση σε διάφορες παραλίες.
• Αλλαγή στον τρόπο μετακίνησης, όπως περισσότερο περπάτημα, μηχανάκια, μικρά σκάφη, ποδήλατο κ.ά.
• Αλλαγή κρεβατιού, στρώματος, μαξιλαριού, καθώς και παρατεταμένη έκθεση σε υψηλότερες θερμοκρασίες.
• Φροντίδα μικρών παιδιών στις διακοπές, που χρειάζονται 24ωρη φροντίδα και διαρκή επίβλεψη, αυξάνοντας, έτσι, το στρες και την σωματική κούραση.
Επίσης παράγοντες, όπως:
• Η διασκέδαση, το ξενύχτι, η κατάχρηση γλυκών, παγωτών, αλκοόλ, αλλά και ο λιγότερος ύπνος, δημιουργούν στον οργανισμό αυξημένες συνθήκες φλεγμονών, με ανάλογες εκδηλώσεις.
• Οι διακοπές στα εξοχικά και οι ασχολίες στον κήπο και στο σπίτι, προδιαθέτουν για το «ξύπνημα» κάποιων ευάλωτων αρθρώσεων, μυών και τενόντων.
• Η επιλογή διακοπών απόλυτης ηρεμίας και αδράνειας, με ελάχιστες μετακινήσεις, καθώς και η έλλειψη στοιχειώδους κίνησης ή άσκησης, δημιουργούν συνθήκες δύσκολης επανένταξης στην επιστροφή.
Τι μπορούμε, λοιπόν, να κάνουμε γι’ αυτό;
Ο Dr Γουδέβενος λέει: «Όλοι οι προαναφερθέντες παράγοντες συντελούν πολύ στην σωματική καχεξία και στην αρνητική ψυχολογική μας διάθεση. Αν αναγνωρίσουμε έναν ή περισσότερους λόγους, που μας προκαλούν πόνο, δυσκαμψία και δυσλειτουργία, είναι απαραίτητο να συμβουλευτούμε έναν ειδικό γιατρό ή φυσικοθεραπευτή, που θα μας υποδείξει, (αφού πρώτα εντοπίσει την αιτία) τον ομαλότερο τρόπο… προσγείωσης στην καθημερινότητά μας».
Ένα καλό πρόγραμμα ευεξίας, όπως μάλαξη, ήπιες διατάσεις και προοδευτικές ασκήσεις θα ξυπνήσει… γλυκά τις λειτουργίες μας, τόσο μυοσκελετικά όσο και ψυχολογικά.
Αν έχουμε εμφάνιση, όμως, κάποιου σοβαρότερου προβλήματος, όπως ένα βαρύ διάστρεμμα, οσφυαλγία, οξεία περιαρθρίτιδα ή αυχενικό πόνο, είναι σημαντικό να τον αντιμετωπίσουμε άμεσα. Οι ειδικοί υπάρχουν γι’ αυτόν τον λόγο.
Και ο διακεκριμένος φυσιοθεραπευτής καταλήγει: «Το «τζετ λαγκ» των διακοπών είναι αντιμετωπίσιμο και είναι μία κατάσταση που περνάει σύντομα. Ας αφήσουμε τις όμορφες αναμνήσεις μας να κυριαρχούν μέχρι τις επόμενες διακοπές, όπου θα προσδοκούμε να είναι καλύτερες από τις προηγούμενες».
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις