Τετάρτη
23 Οκτωβρίου 2024

Οι λόγοι που τα αμύγδαλα είναι υπερόπλο διατροφής

Ευ ζην

Τα αμύγδαλα έχουν υψηλή διατροφική αξία, καθώς περιλαμβάνουν φυτική πρωτεΐνη, μονοακόρεστα λιπαρά, βιταμίνες, καθώς και μαγνήσιο. 

Οι φυτικές ίνες που περιέχουν βοηθούν στην καταπολέμηση της πείνας και είναι ιδανικές για την απώλεια βάρους. Τα αμύγδαλα αποτελούν ένα superfood από την ποικιλία των ξηρών καρπών, το οποίο πρέπει να καταναλώνουμε κάθε μέρα. Διαθέτουν σημαντική θρεπτική αξία και η δράση τους είναι ευεργετική για εμάς γιατί:

Ρυθμίζουν τον διαβήτη

Βοηθούν στην καλύτερη ρύθμιση της απορρόφησης και επεξεργασίας της γλυκόζης στο αίμα, χάρη στα υγιή λιπαρά που περιέχουν, καθώς και στις βιταμίνες, τις φυτικές ίνες και τα μέταλλα. Γι’ αυτόν τον λόγο, αποτελούν μία πολύ ωφέλιμη τροφή για τους ανθρώπους με διαβήτη, και προσφέρουν προστασία από την εμφάνισή του, ενώ βοηθούν επίσης στη διαχείριση των αυξήσεων του σακχάρου στο αίμα μετά από ένα γεύμα. Για να διατηρήσουμε το σάκχαρο σε υγιή επίπεδα, συστήνεται να καταναλώνουμε μία χούφτα αμύγδαλα πριν από κάθε κύριο γεύμα.

Προστατεύουν την καρδιά

Είναι πλούσια σε μαγνήσιο, το οποίο ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος και, συνεπώς, του οξυγόνου και των θρεπτικών στοιχείων, σε όλη την έκταση του σώματος. Αυτή η προσφορά τους με τη σειρά της ενισχύει την αρτηριακή πίεση και, εν τέλει, την υγεία της καρδιάς.

Τα αμύγδαλα ακόμα περιέχουν υψηλά επίπεδα μονοακόρεστων λιπαρών τα οποία είναι υγιή για την καρδιά, ενώ η αντιοξειδωτική βιταμίνη Ε, βοηθά στην αντιμετώπιση φλεγμονών που εμφανίζονται στις αρτηρίες, προστατεύοντας και με αυτό τον τρόπο το σημαντικότερο μυ του σώματος. Τα αμύγδαλα είναι μία μοναδική πηγή βιταμίνης Ε, με μόλις μία χούφτα να παρέχει το 37% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης.

Αρκετές μελέτες έχουν συνδέσει την υψηλότερη πρόσληψη βιταμίνης Ε με χαμηλότερα ποσοστά καρδιακών παθήσεων, καρκίνου και της νόσου του Alzheimer.

Μειώνουν τη χοληστερόλη

Τα υψηλά επίπεδα λιποπρωτεϊνών LDL στο αίμα, γνωστά ως «κακή» χοληστερόλη, αποτελούν γνωστό παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις. Η τακτική κατανάλωση αμυγδάλων βοηθά στην αύξηση της «καλής» χοληστερόλης και στη μείωση της «κακής», λόγω του υψηλού περιεχομένου των καρπών σε πολυ- και μονο- ακόρεστα λιπαρά.

Σε μία 16-βδομάδων μελέτη, που διεξήχθη σε 65 άτομα με πρόδρομο διαβήτη, διαπιστώθηκε ότι μία δίαιτα με 20% των θερμίδων από αμύγδαλα, μείωσε τη LDL χοληστερόλη κατά 12,4 mg/dL κατά μέσο όρο. Μία άλλη μελέτη βρήκε ότι 1,5 χούφτες (42 γρ.) αμυγδάλων ημερησίως μείωσε τη LDL χοληστερόλη και διέφυγε του 5,3 mg/dL, διατηρώντας τη «καλή» HDL χοληστερόλη. Επίσης, οι συμμετέχοντες έχασαν λίπος από την κοιλιακή περιοχή.

Η βιταμίνη Ε, που υπάρχει στα αμύγδαλα, τα καθιστά μία από τις κορυφαίες τροφές για την γνωστική λειτουργία του εγκεφάλου. Βοηθούν στην ενίσχυση της εγκεφαλικής εγρήγορσης και συμβάλλουν στη διατήρηση της μνήμης σε υψηλά επίπεδα. Από την άλλη πλευρά, τα υψηλά επίπεδα ψευδάργυρου προστατεύουν τον εγκέφαλο από τις βλαβερές επιδράσεις των ελεύθερων ριζών, ενώ η βιταμίνη Β6 βοηθά στο μεταβολισμό των πρωτεϊνών, οι οποίες είναι ζωτικής σημασίας για την αναγέννηση των εγκεφαλικών κυττάρων. Τέλος, η φαινυλαλανίνη αποτρέπει την ανάπτυξη του νόσου του Πάρκινσον και παράλληλα αυξάνει τη παραγωγή εγκεφαλικών χημικών όπως η ντοπαμίνη και η αδρεναλίνη.

Απώλεια βάρους 

Τα αμύγδαλα βοηθούν στην απώλεια βάρους λόγω της πλούσιας περιεκτικότητάς τους σε θρεπτικά συστατικά, όπως φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και μονοακόρεστα λιπαρά. Αυτά τα συστατικά προάγουν το αίσθημα κορεσμού και ικανοποίησης, μειώνοντας τις τάσεις λαιμαργίας. Επίσης, η πλούσια περιεκτικότητά τους σε Β βιταμίνες και ψευδάργυρο μπορεί να μειώσει την επιθυμία για γλυκά, συμβάλλοντας έτσι σημαντικά στη διαχείριση βάρους.

Οι φυτικές ίνες που περιέχονται στα αμύγδαλα βοηθούν στην καταπολέμηση και προστασία από τη δυσκοιλιότητα και άλλα εντερικά προβλήματα. Προσφέρουν ανακούφιση από τις καούρες λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε έλαια, τα οποία μειώνουν και ουδετεροποιούν το γαστρικό οξύ.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Στα Ιωάννινα η «Μεγάλη Γιορτή για άσκηση και διατροφή» από το Υπουργείο Υγείας και τη UNICEF

Μετά την εκδήλωση της Αθήνας, η «Μεγάλη Γιορτή για άσκηση και διατροφή», στο πλαίσιο της Εθνικής Δράσης κατά της Παιδικής Παχυσαρκίας ταξιδεύει στις πόλεις της Περιφέρειας. Πρώτ...

Ενδοσκοπική χειρουργική σπονδυλικής στήλης

-Ταχύτερη ανάρρωση και μικρότερη επεμβατικότητα για τις παθήσεις σπονδυλικής στήλης Η ενδοσκοπική χειρουργική σπονδυλικής στήλης είναι μια ελάχιστα επεμβατική τεχνική που πραγμα...

Φόρτωση άρθρων...