Τρίτη
26 Νοεμβρίου 2024

Ορμόνη του στρες βοηθά στην καταπολέμηση του διαβήτη και της παχυσαρκίας

Ευ ζην

Γερμανοί ερευνητές απέδειξαν για πρώτη φορά ότι μια ορμόνη του στρες που εντοπίζεται στους μυς προάγει την εκδήλωση του διαβήτη. Η διαπίστωση αυτή ενδεχομένως να ανοίξει νέους δρόμους θεραπείας της νόσου αλλά και καλύτερης διαχείρισης της παχυσαρκίας.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η επιστημονική ομάδα του Ινστιτούτου Ψυχιατρικής, Μαξ Πλανκ, στο Μόναχο στο επιστημονικό έντυπο Nature Communications, ανακάλυψαν ότι ο ρόλος της πρωτεΐνης FKBP51, που σχετίζεται με την κατάθλιψη και τις αγχώδεις διαταραχές, επεκτείνεται περισσότερο.

Η FKBP51 εμπλέκεται στην ρύθμιση του συστήματος του στρες και όταν δεν λειτουργεί αυτό σωστά ανακύπτουν ψυχικές διαταραχές.

Οι Γερμανοί ερευνητές ανακάλυψαν λοιπόν ότι λειτουργεί και ως μοριακός σύνδεσμος μεταξύ του ρυθμιστικού συστήματος του στρες και των μεταβολικών διαδικασιών του σώματος.

«Η FKBP51 επηρεάζει έναν σηματοδοτικό καταρράκτη στον μυϊκό ιστό, που με την περίσσεια πρόσληψη θερμίδων οδηγεί στην εκδήλωση ανοχής στην γλυκόζη, δηλαδή την χαρακτηριστική ένδειξη του διαβήτη τύπου 2. Μια ανθυγιεινή διατροφή, πλούσια σε λίπη προκαλεί, λοιπόν, στρες στο σώμα. Αν η FKBP51 παράγεται σε αυξημένες ποσότητες στον μυ τελικά οδηγεί σε μειωμένη απορρόφηση τη γλυκόζης, και ως αποτέλεσμα έχουμε την εκδήλωσης διαβήτη και παχυσαρκίας στο σώμα», εξηγεί ο επικεφαλής ερευνητής Ματίας Σμιντ.

Αν η FKBP51 μπλοκαριστεί, δεν θα εκδηλωθεί ο διαβήτης, ακόμα και στην περίπτωση της κατανάλωσης πολλών θερμίδων ή στρεσαρίσματος του οργανισμού. Η λιγότερη FKBP51 στον μυϊκό ιστό σημαίνει ότι παράγεται λιγότερη ανοχή στη γλυκόζη και άρα διατηρείται η φυσιολογική λειτουργία του μεταβολισμού.

Η πρωτεΐνη FKBP51 μπορεί να ανασταλεί φαρμακολογικά με ανταγωνιστές που ανέπτυξαν ήδη οι ερευνητές του Ινστιτούτου Max Planck.

Συνεργαζόμενοι με επιστήμονες από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Νταρμσταντ και λαμβάνοντας κρατική χρηματοδότηση, ήδη σχεδιάζουν κλινικές μελέτες για τον περαιτέρω έλεγχο των νέων αυτών φαρμακολογικών παραγόντων.

«Οι νέες αυτές εξελίξεις σίγουρα ανοίγουν τον δρόμο για καινοτόμες προσεγγίσεις στην διαχείριση του διαβήτη και άλλων μεταβολικών παθήσεων, όπως η παχυσαρκία», σχολιάζει ο Άλον Τσεν, διευθυντής του γερμανικού ινστιτούτου.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Θλιβερή πρωτιά της Ελλάδας στην υπερκατανάλωση αντιβιοτικών - 2000 θάνατοι από πολυανθεκτικά μικρόβια

Τον κώδωνα του κινδύνου για τη θλιβερή πρωτιά της Ελλάδας στην υπερκατανάλωση των αντιβιοτικών και στην μικροβιακή αντοχή κρούουν οι επιστήμονες. Μάλιστα, χαρακτήρισαν την απειλή α...

Φόρτωση άρθρων...