Ήταν πλούσιο σε εισηγήσεις και επιστημονικές πληροφορίες, το επιστημονικό Συμπόσιο που διοργανώθηκε από την PAPAPOSTOLOU Healthcare Technologies την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου. Επ’ ευκαιρία του εορτασμού 110 χρόνων παρουσίας της στην υπηρεσία της Υγείας και 25 χρόνων αποκλειστικής συνεργασίας της ΠΑΠΑΠΟΣΤΟΛΟΥ με την Varian Medical Systems, η ελληνική εταιρεία θέλησε να παρουσιάσει σε Έλληνες επιστήμονες και θεραπευτές τις σημαντικές εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα σε παγκόσμιο επίπεδο στην προσπάθεια καταπολέμησης του καρκίνου.

Του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Στο πλαίσιο αυτό έτσι, στο Συμπόσιο μίλησαν πολλοί καθηγητές, ακτινοφυσικοί και ακτινοθεραπευτές από την Ελλάδα και από το εξωτερικό, καθώς και εκπρόσωποι της κατασκευάστριας εταιρείας, που αναφέρθηκαν στις τελευταίες εξελίξεις και στην διεθνή εμπειρία σε ότι  αφορά τα πλέον σύγχρονα πρωτόκολλα ακτινοβολίας, και όχι μόνο.

Η σπουδαιότητα με την οποία η Varian αντιμετώπισε το Συμπόσιο αυτό, το οποίο διοργανώθηκε από την αμιγώς ελληνική και οικογενειακή επιχείρηση ΠΑΠΑΠΟΣΤΟΛΟΥ, είναι το γεγονός ότι κατά την διάρκειά του, οι εκπρόσωποί της αναφέρθηκαν, ως πρώτη παρουσίαση στην Ευρώπη, στην τελευταία καινοτομία,  Rapidarc Dynamic, που δίνει νέα διάσταση από εδώ και πέρα, στην αποτελεσματικότητα της ακτινοβολίας καρκινοπαθών.

Αυτή είναι μια σημαντική διάσταση της όλης θεραπευτικής διαδικασίας και δημιουργεί ελπίδες για το μέλλον.

Ακόμα στελέχη της Varian, αναφέρθηκαν με έμφαση στο χαρακτηριστικό γνώρισμα και πλεονέκτημα της Παπαποστόλου, που είναι η τεχνική κάλυψη. Τονίστηκε ότι η ελληνική εταιρεία, καλύπτει από τεχνικής πλευράς 24ωρες το 24ωρο και τις Κυριακές, τις όποιες ανάγκες των γραμμικών επιταχυντών, με αποτέλεσμα ο καρκινοπαθής να μην χάνει προγραμματισμένες ακτινοβολίες λόγω γραμμικών επιταχυντών που  ενδεχομένως παραμένουν σε κατάσταση εκτός λειτουργίας.     

Επισημαίνουμε ότι όταν το 1999 η Varian ανέθετε την αντιπροσώπευσή της στην Παπαποστόλου, ο οικονομικός τύπος της εποχής είχε γράψει:           

«.....Σε σημαντική επιχειρηματική συμφωνία κατέληξαν η αμερικανική εταιρεία Varian που ειδικεύεται στον χώρο των συστημάτων ακτινοθεραπείας και η ελληνική ΠΑΠΑΠΟΣΤΟΛΟΥ με την οποία η δεύτερη γίνεται αποκλειστικός αντιπρόσωπος της πρώτης στην χώρα μας. Η Varian αποκτά με αυτόν τον τρόπο έναν νέο έμπειρο αντιπρόσωπο υποστήριξης των προϊόντων της στην αναπτυσσόμενη Ελληνική αγορά ιατρικού εξοπλισμού, καθώς είναι γνωστή, τόσο η οργανωτική δομή, όσο και η δεσπόζουσα θέση που κατέχει η εταιρεία ΠΑΠΑΠΟΣΤΟΛΟΥ σε αυτήν....».

Αυτή η δεσπόζουσα θέση κύρους εξάλλου, εξηγεί και το γεγονός ότι το Συμπόσιο παρακολούθησαν πάνω από 150 ακτινοθεραπευτές, ακτινοφυσικοί και τεχνολόγοι από όλη την Ελλάδα και από το εξωτερικό. Παρόντες ήταν επίσης επαγγελματίες της Υγείας τόσο από το Υπουργείο Υγείας και το δημόσιο, όσο και από την ιδιωτική πρωτοβουλία, αλλά και από φορείς όπως το Προεδρείο της Ελληνικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας, ο Πρόεδρος της Ένωσης Φυσικών Ιατρικής Ελλάδος (ΕΦΙΕ) κ.α.

Σημαντικό υπήρξε και το ενδιαφέρον των Συλλόγων και Ομοσπονδιών Καρκινοπαθών ανά την Ελλάδα, που εκπροσωπήθηκαν από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛ.Ο.Κ) Γεώργιο Καπετανάκη, που είναι και Αντιπρόεδρος της αντιστοίχου Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας.

Χαιρέτησαν και προλόγισαν το Συμπόσιο ο Νίκος Παπαποστόλου, με ομιλία του για την επέτειο των 110 χρόνων της ΠΑΠΑΠΟΣΤΟΛΟΥ στην υπηρεσία της Υγείας και ο Αθανάσιος Παπαποστόλου, για την επέτειο των 25 χρόνων αποκλειστικής αντιπροσώπευσης της Varian στην Ελλάδα από την ΠΑΠΑΠΟΣΤΟΛΟΥ. «Μία εταιρεία, είπε ο ομιλητής, που από οργανωτικής πλευράς παρέχει όλες τις εγγυήσεις για εξαιρετικό και αποτελεσματικό σέρβις, κορυφαία αρετή επαγγελματικού κύρους και κοινωνικής ευθύνης»