Ο Σεργκέι είναι από τις αρχές της δεκαετίας του 90 στην Ελλάδα. Μαζί με την γυναίκα του άνοιξαν το 1993 στο Μοσχάτο ένα μαγαζί που έφτιαχνε χειροποίητα πιροσκί.
'
Του Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλου
Ο ίδιος πριν λίγα χρόνια άνοιξε και δεύτερο μαγαζί στο Μαρούσι Κάτω από την Κηφισίας λίγα μέτρα πιο μακριά από τον σταθμό του ηλεκτρικού και έχει γίνει ορόσημο καθώς πολλοί είναι οι περαστικοί που γεύονται το παραδοσιακό ρωσικό έδεσμα.
«Πιρ σημαίνει μεγάλη γιορτή, πιρ μέχρι τον ουρανό, πιρ για όλον τον κόσμο, είναι για εμάς ότι είναι για εσάς η τυρόπιτα. Είναι κομμάτι του γαστρονομικού πολιτισμού μας. Στις γιορτές μας, πάντα τα τραπέζια ήταν γεμάτα από αυτό.
Το πιροσκί είναι φτιαγμένο σε σχήμα βαρκούλας και σε μέγεθος μιας χούφτας και ψήνεται στο τηγάνι ή στον φούρνο. Το παραδοσιακό πιροσκί είναι αλμυρό και φτιάχνεται με πατάτα», λέει χαρακτηριστικά στο lykavitos..gr ο ιδιοκτήτης του εργαστηρίου «Μαρούσια».
Στις βιτρίνες του έχει 12 γεύσεις, εκτός από τις κλασικές με πατάτα, λουκάνικο και κιμά, έχει επίσης με ομελέτα, με τρία τυριά, με κοτόπουλο, με σπανάκι, με μανιτάρια, με φέτα και ντομάτα, με τσίλι κ.α.
Αν βρεθείτε στο Μαρούσι και συγκεκριμένα στη Βασιλίσσης Σοφίας 59 δοκιμάστε ένα από τα υπέροχα πιροσκί του Σεργκέι.