Δευτέρα
25 Νοεμβρίου 2024

Ποιοι κίνδυνοι υπάρχουν όταν το φαγητό είναι πολύ ψημένο ή μαγειρεμένο

Ευ ζην

Τα φαγητά στη σχάρα ή μαγειρεμένα για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα περιέχουν χημικές ενώσεις με επιβλαβείς επιδράσεις στην υγεία.

Το φαινόμενο της γλυκοζυλίωσης συμβαίνει φυσιολογικά, σε μικρή κλίμακα, στο σώμα, από τη ζάχαρη που καταναλώνουμε - ειδικά σε περίπτωση υπεργλυκαιμίας. Στον διαβήτη, η αιμοσφαιρίνη μπορεί να "γλυκοποιηθεί".

Συμβουλές από τον καρδιολόγο Δρα Λάμπη Χριστόπουλο

Τα προϊόντα γλυκοζυλίωσης μπορούν να αλληλεπιδράσουν με τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων, προκαλώντας
- αρτηριοσκλήρωση,
- νεφρική ανεπάρκεια,
- καταρράκτη,
- αμφιβληστροειδοπάθεια.

Κατά τη διάρκεια της γλυκοζυλίωσης, παράγονται μερικές ενδιάμεσες ενώσεις. Μεταξύ αυτών είναι και πρωτεΐνες των οποίων η συσσώρευση μπορεί να οδηγήσει σε νευροεκφυλιστικές παθήσεις.

Ζεσταίνοντας για μεγάλο χρονικό διάστημα και υψηλή θερμοκρασία με την παρουσία οξυγόνου, το ψωμί σας δηλ. το πρωινό σας τοστ, οι υδατάνθρακες και τα αμινοξέα του ψωμιού του δίνουν ένα ωραίο καφέ χρώμα και μια ωραία οσμή.

Μόλις καταπιείτε, μερικά από αυτά τα τελικά προϊόντα της γλυκοζυλίω σης, περνούν στην κυκλοφορία του αίματoς. Αυτές οι ενώσεις - οι οποίες αποβάλονται δύσκολα - μπορούν να αλληλεπιδράσουν με τα αιμοφόρα αγγεία μας και να προκαλέσουν διαβήτη, αρτηριοσκλήρωση, νεφρική ανεπάρκεια, αμφιβληστροειδοπά- θεια. Το τηγάνισμα ορισμένων

τροφίμων π.χ. πατάτες παράγει ακρυλαμίδη.

Η παρουσία ακρυλαμίδης στο σώμα αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου. Το μαγείρεμα, το τηγάνισμα, το ψήσιμο, ορισμένων τροφίμων που περιέχουν ένα αμινοξύ που ονομάζεται ασπαραγίνη εχει ως αποτέλεσμα τη σύνθεση ακρυλαμίδης.

Για να αποφύγετε την ακρυλαμίδη: Παρακολουθείτε το λάδι μαγειρέματος ή τηγανίσματος ώστε να μην το αφήσετε να υπερθερμανθεί, για να αποφύγετε να κοκκινίσουν οι τροφές που αν συμβεί σημαίνει ότι ειναι πλούσιες σε ακρυλαμίδη. Μαγειρέψτε τα τρόφιμα σε θερμοκρασίες κάτω από 120 βαθμούς κελσίου, ευνοώντας το μαγείρεμα με νερό, ατμό ή φούρνο μικροκυμά- των με αποτέλεσμα να μειώνεται έντονα η αντίδραση γλυκοζυλίωσης.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...