Τετάρτη
16 Οκτωβρίου 2024

Πώς να αντιμετωπίσετε ένα επεισόδιο κολπικής μαρμαρυγής

Μια καρδιακή πάθηση, που χαρακτηρίζεται από ακανόνιστο και συχνά γρήγορο καρδιακό ρυθμό, είναι η κολπική μαρμαρυγή. Όταν εμφανίζεται ένα επεισόδιο AFib, η καρδιά χτυπά ακανόνιστα, προκαλώντας αίσθημα παλμών, δύσπνοια, ζάλη και δυσφορία στο στήθος. 

Υπάρχουν ορισμένες κινήσεις που μπορείτε να δοκιμάσετε για να διαχειριστείτε ένα επεισόδιο στο σπίτι:

1. Ενεργοποίηση πνευμονογαστρικού νεύρου

Υπάρχουν τεχνικές που έχουν σχεδιαστεί για να διεγείρουν το πνευμονογαστρικό νεύρο, το οποίο βοηθά στη ρύθμιση των ηλεκτρικών σημάτων της καρδιάς και μπορεί να σας βοηθήσει να επαναφέρετε τον καρδιακό σας ρυθμό στο φυσιολογικό. Οι κοινές μέθοδοι είναι:

Βήχας: Ένας δυνατός εσκεμμένος βήχας μπορεί να τονώσει το πνευμονογαστρικό νεύρο και να βοηθήσει στην επαναφορά της καρδιάς σε κανονικό ρυθμό.
Πίεση/σφίξιμο (ελιγμός Valsalva): Αυτό περιλαμβάνει το να κρατάτε την αναπνοή σας, να σφίγγετε τους κοιλιακούς σας μύες και να πιέζετε σαν να κάνετε κένωση στην τουαλέτα. Αυτή η τεχνική μπορεί μερικές φορές να αποκαταστήσει τον κανονικό καρδιακό ρυθμό.

2. Ασκήσεις βαθιάς αναπνοής

Οι ασκήσεις βαθιάς αναπνοής μειώνουν το στρες, που μπορεί να πυροδοτεί ή να επιδεινώνει το επεισόδιο AFib. Η αργή, ελεγχόμενη αναπνοή προάγει τη χαλάρωση και μπορεί να βοηθήσει την καρδιά να επιστρέψει σε πιο κανονικό ρυθμό.

3. Φάρμακα

Εάν σας συνταγογραφηθεί, η λήψη β-αναστολέων ή αναστολέων διαύλων ασβεστίου κατά την έναρξη ενός επεισοδίου AFib μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση του καρδιακού σας παλμού. 

4. Πιτσίλισμα με κρύο νερό

Το πιτσίλισμα με κρύο νερό στο πρόσωπό σας ή η βύθιση του προσώπου σας σε κρύο νερό μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση του καρδιακού σας παλμού, διεγείροντας το πνευμονογαστρικό νεύρο. Αυτό είναι γνωστό ως “αντανακλαστικό της κατάδυσης”, το οποίο μειώνει τον καρδιακό ρυθμό, ενεργοποιώντας τη φυσική απόκριση του σώματος στην έκθεση στο κρύο νερό.

5. Ξεκουραστείτε και ενυδατωθείτε

Η κόπωση και η αφυδάτωση είναι κοινές αιτίες για επεισόδια AFib. Εάν αντιμετωπίζετε κολπική μαρμαρυγή, φροντίστε να ξεκουραστείτε σε μια άνετη θέση και να παραμείνετε ενυδατωμένοι, πίνοντας νερό. Αποφύγετε την καφεΐνη, το αλκοόλ ή τα διεγερτικά, καθώς αυτά μπορεί να επιδεινώσουν το επεισόδιο.

Προσοχή: Εάν εμφανίσετε παρατεταμένα συμπτώματα ή άλλα σοβαρά σημάδια, όπως πόνο στο στήθος ή λιποθυμία, είναι απαραίτητο να αναζητήσετε αμέσως ιατρική βοήθεια.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...