Κυριακή
22 Δεκεμβρίου 2024

Πώς να αποθηκεύετε τους ξηρούς καρπούς για να μην χαλάσουν

Ευ ζην

Εάν αποθηκεύετε τους ξηρούς καρπούς σας στα ντουλάπια της κουζίνας σας, τότε καλό είναι να γνωρίζετε ορισμένες χρήσιμες συμβουλές. Οι ξηροί καρποί δεν είναι μόνο νόστιμοι, αλλά προσφέρουν επίσης πολλά βασικά θρεπτικά συστατικά, από πρωτεΐνες έως φιλικές προς το έντερο φυτικές ίνες. 

Ένας ειδικός στη μαγειρική εξηγεί ποιοι είναι οι καλύτεροι τρόποι αποθήκευσης ξηρών καρπών στην κουζίνα σας, ώστε να διαρκέσουν περισσότερο.

Εάν θέλετε να αξιοποιήσετε στο έπακρο τους ξηρούς καρπούς σας, είναι σημαντικό να τους αποθηκεύετε σωστά. Πολλοί άνθρωποι διατηρούν τους ξηρούς καρπούς σε θερμοκρασία δωματίου, όπως ακριβώς κάνουν τα σούπερ μάρκετ, αλλά αυτή είναι στην πραγματικότητα η λάθος τεχνική για να διατηρείτε τους ξηρούς καρπούς φρέσκους.

Για να διατηρήσετε τους ξηρούς καρπούς, είναι καλύτερο να τους αποθηκεύετε στο ψυγείο, λέει ο Richard LaMarita, σεφ και εκπαιδευτής μαγειρικής τέχνης, στο Institute of Culinary Education. Η δροσιά του ψυγείου θα εμποδίσει τη διάσπαση των ακόρεστων λιπαρών, επιβραδύνοντας τελικά την αλλοίωση. Θα διαρκέσουν ακόμα περισσότερο αν τα αποθηκεύσετε στην κατάψυξη.

Σε ποιο δοχείο πρέπει να αποθηκεύονται 

Μην πετάτε απλώς τους ξηρούς καρπούς στο ψυγείο σε όποια συσκευασία τους αγοράσατε. Ο LaMarita συνιστά να τους τοποθετείτε σε αεροστεγή γυάλινα βάζα πριν τους αποθηκεύσετε.

Αν αγοράσατε ξηρούς καρπούς χύμα, φυλάξτε τυχόν επιπλέον στην κατάψυξη στις σακούλες τους, λέει. (Εάν έχετε ήδη πετάξει την αρχική συσκευασία, εξετάστε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσετε ένα αεροστεγές δοχείο που κλείνει κατάψυξη). Περιστρέψτε το όσο χρειάζεται, έχοντας υπόψη το εξής: Όταν τα αποθέματά σας στο ψυγείο μειώνονται, είναι ώρα να ανανεώσετε από την κατάψυξη στα βάζα στο ψυγείο, αναφέρει ο LaMarita.

Αποθηκευμένοι σε σφραγισμένο δοχείο στο ψυγείο, οι ξηροί καρποί θα διαρκέσουν για 4 έως 6 μήνες, σύμφωνα με την Academy of Nutrition and Dietetics. Εν τω μεταξύ, στην κατάψυξη, θα διαρκέσουν για τουλάχιστον ένα χρόνο.

Σημάδια αλλοίωσης

Μερικοί θα χαλάσουν πιο γρήγορα από άλλους. Ο λόγος; «Οι ξηροί καρποί έχουν ένα ευρύ φάσμα περιεκτικότητας σε λιπαρά», προσθέτει ο LaMarita.

Ποικιλίες με μεγαλύτερη διάρκεια: Τα αμύγδαλα, τα καρύδια και τα φιστίκια έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά, επομένως γενικά θα διαρκέσουν περισσότερο.

Γρηγορότερη αλλοίωση: Οι ξηροί καρποί με υψηλότερα λιπαρά, όπως τα μακαντάμια, τα κουκουνάρια, τα κάσιους και τα καρύδια Βραζιλίας, ταγγίζουν πιο γρήγορα, λέει ο LaMarita.

Δεν θα παρατηρήσετε τόσο πολύ αυτή τη διαφορά όταν τα αποθηκεύετε στο ψυγείο και στην κατάψυξη, αλλά είναι πιο εμφανής όταν φυλάσσονται στο ντουλάπι της κουζίνας.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...