Σαββάτο
26 Οκτωβρίου 2024

Αυτές οι 10 τροφές-φάρμακα θα σας βοηθήσουν να αποβάλετε την κατακράτηση υγρών

Ευ ζην

Κάποιες φορές αντιμετωπίζουμε πρήξιμο στα πόδια, το οποίο μπορεί να διαρκέσει από μέρες έως εβδομάδες. Αυτό το πρήξιμο μπορεί να συνοδεύεται από πληγές ή λοιμώξεις.

Συχνά προκαλεί τέντωμα του δέρματος, το οποίο είναι αρκετά δυσάρεστο και μπορεί να οδηγήσει σε σκισίματα. Τα τραύματα αυτά, εκτός από το ότι είναι επώδυνα, είναι επίσης ευάλωτα σε μολύνσεις.  Ένας συχνός λόγος για το πρήξιμο των ποδιών είναι η συσσώρευση αίματος, η οποία μπορεί να προέρχεται από μακροχρόνια ορθοστασία, καθιστικό τρόπο ζωής ή από προβλήματα στο κυκλοφορικό σύστημα. Επίσης, μπορεί να οφείλεται σε εγκυμοσύνη ή ακόμη και σε ένα αλμυρό γεύμα. Συχνά, η αιτία είναι η κατακράτηση υγρών.

Τι είναι η κατακράτηση υγρών; 

Η κατακράτηση υγρών, γνωστή ως οίδημα, συμβαίνει όταν συσσωρεύονται περίσσεια υγρά στο σώμα σας. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο στα πόδια, τους αστραγάλους, τα χέρια, τα δάκτυλα στα χέρια και τα πόδια σας.

Η κατακράτηση υγρών συμβαίνει για διάφορους λόγους. Μια αιτία είναι η φλεγμονή, η οποία κάνει τα αιμοφόρα αγγεία σας να διαρρέουν υγρά στους κοντινούς ιστούς. Οι ορμόνες παίζουν επίσης ρόλο. Για παράδειγμα, μερικές γυναίκες κατακρατούν υγρά την εβδομάδα ή δύο εβδομάδες πριν από την έμμηνο ρύση τους λόγω των αυξανόμενων επιπέδων οιστρογόνων. Η υπερβολική πρόσληψη νατρίου είναι ένας άλλος ένοχος. Τρώγοντας πάρα πολύ αλάτι αναγκάζει το σώμα σας να κρατήσει περισσότερο νερό για να το αραιώσει, αυξάνοντας το πρήξιμο.

Βάλτε αυτές τις δέκα τροφές που θα μειώσουν την κατακράτηση υγρών στο διαιτολόγιό σας:

Το γιαούρτι και το κεφίρ βοηθούν στην αποκατάσταση της υγείας του εντέρου και στη μείωση της φλεγμονής.

Σκόρδο: Το σκόρδο δρα ως φυσικό διουρητικό και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της κατακράτησης νατρίου και νερού. Μελέτες δείχνουν ότι το εκχύλισμα σκόρδου μπορεί να αυξήσει σημαντικά την παραγωγή ούρων.

Cranberries: Τα κράνμπερι περιέχουν οργανικά οξέα που αυξάνουν την παραγωγή ούρων. Ο χυμός και το εκχύλισμα βακκίνιων έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν στη μείωση της κατακράτησης νερού στις γυναίκες.

Τσουκνίδα: Η τσουκνίδα είναι ένα φυσικό διουρητικό. Περιέχει ενώσεις που μπορούν να αυξήσουν την παραγωγή ούρων προωθώντας την ούρηση. Η τσουκνίδα θεωρείται επίσης ότι βοηθά στην απομάκρυνση της περίσσειας νερού και αλατιού από το σώμα.

Μάραθο: Αυτό το αρωματικό λαχανικό έχει χρησιμοποιηθεί από καιρό ως διουρητικό στη λαϊκή ιατρική. Ο μάραθος περιέχει ανηθόλη, η οποία φαίνεται να παρουσιάζει διουρητικές δραστηριότητες αναστέλλοντας την πρόσληψη νατρίου στα νεφρά.

Κουρκούμη: Περιέχει την ένωση κουρκουμίνη που έχει αποδειχθεί ότι έχει ισχυρά αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα. Προσθέστε κουρκούμη σε πιάτα, smoothies και τσάι.

Μπανάνες: Οι μπανάνες είναι γνωστές για την υψηλή περιεκτικότητά τους σε κάλιο. Μια μέτρια μπανάνα περιέχει περίπου 422 mg καλίου, καθιστώντας την έναν εύκολο τρόπο για να αυξήσετε την πρόσληψη καλίου.
Πικραλίδα: Μπορεί να λειτουργήσει ως ένα ήπιο διουρητικό, αυξάνοντας την παραγωγή ούρων και ενισχύοντας την αποβολή του περιττού νερού. Έχει διαπιστωθεί ότι το εκχύλισμα φύλλων πικραλίδας αυξάνει την ούρηση και μειώνει το βάρος από την κατακράτηση υγρών.

Τζίντζερ: Το τζίντζερ είναι η κύρια βιοδραστική ένωση στο τζίντζερ που του δίνει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Μπορείτε να προσθέσετε τζίντζερ σε κάρυ, τηγανητές πατάτες και μαρινάδες.
Αβοκάντο – Τα αβοκάντο έχουν ακόμη περισσότερο κάλιο από τις μπανάνες. Ένα φλιτζάνι αβοκάντο έχει περίπου 1.067 mg καλίου. Τα υγιή λίπη στο αβοκάντο βοηθούν επίσης στη μείωση της φλεγμονής.

Πικραλίδα: Η πικραλίδα δρα ως φυσικό διουρητικό, βοηθώντας τα νεφρά να ξεπλύνουν την περίσσεια νερού και αλατιού από το σώμα. Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η πικραλίδα αυξάνει την παραγωγή ούρων και μειώνει το βάρος του νερού. Τα φύλλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν φρέσκα σε σαλάτες ή η αποξηραμένη ρίζα μπορεί να εμποτιστεί ως τσάι.

Τσουκνίδα: Η τσουκνίδα είναι ένα φυσικό διουρητικό που βοηθά στη μείωση του φουσκώματος διεγείροντας την παραγωγή ούρων. Περιέχει επίσης αντιισταμινικές ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν στην ελαχιστοποίηση των συμπτωμάτων αλλεργίας που μπορεί να οδηγήσουν σε κατακράτηση νερού. Τσάι φύλλων τσουκνίδας ή κάψουλες μπορεί να βοηθήσει στην έκπλυση της περίσσειας υγρών.

Αλογοουρά: Η αλογοουρά είναι ένα βότανο που έχει χρησιμοποιηθεί για αιώνες για τη θεραπεία της κατακράτησης υγρών και του πρηξίματος. Περιέχει υψηλές ποσότητες διοξειδίου του πυριτίου και αντιοξειδωτικά που βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής. Το τσάι αλογοουρά μπορεί να καταναλωθεί 2-3 φορές την ημέρα για να τονώσει την παραγωγή ούρων και να αντλήσει περίσσεια νερού από το σώμα.

Αυτά τα φυτικά φάρμακα έχουν διουρητικά και αντιφλεγμονώδη συστατικά που μπορούν να συνεργαστούν για να μειώσουν το πρήξιμο και την αύξηση βάρους νερού. Όταν χρησιμοποιούνται με συνέπεια, μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση και την πρόληψη της κατακράτησης υγρών με φυσικό τρόπο. Ωστόσο, συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν χρησιμοποιήσετε φυτικά συμπληρώματα, ειδικά εάν παίρνετε οποιαδήποτε φάρμακα.

Πότε να δείτε έναν γιατρό;

Εάν το πρήξιμο εμφανίζεται γρήγορα, φαίνεται σοβαρό ή συνοδεύεται από ανησυχητικά συμπτώματα, είναι σημαντικό να δείτε έναν γιατρό. 

Οίδημα που εμφανίζεται ξαφνικά ή επιδεινώνεται σημαντικά σε σύντομο χρονικό διάστημα θα μπορούσε να υποδεικνύει μια υποκείμενη κατάσταση που χρειάζεται θεραπεία.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Τα superfoods που «ανάβουν» το καφέ λίπος

Το καφέ λίπος είναι ένας ειδικός τύπος σωματικού λίπους που παίζει σημαντικό ρόλο στην απώλεια βάρους. Το καφέ λίπος, που βρίσκεται στους μυς και τα κύτταρα του λιπώδους ιστού, δι...

Φόρτωση άρθρων...