Δευτέρα
23 Δεκεμβρίου 2024

Πότε η επικοινωνία μέσω μηνυμάτων ξεπερνά τα όρια του αθώου και θεωρείται απιστία;

Ευ ζην

Μήπως το να μιλάμε με κάποιον άλλον μέσω μηνυμάτων ή social media ενώ είμαστε ήδη σε σχέση δεν είναι τόσο αθώο όσο νομίζουμε;

Η ένδειξη ότι ο σύντροφός σας έχει μήνυμα στο κινητό του αναβοσβήνει εδώ και ένα τέταρτο, αποσπώντας την προσοχή σας από τη συζήτηση που έχετε. Δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπετε το συγκεκριμένο λαμπάκι να αναβοσβήνει επίμονα ως σημάδι ότι ο έχει λάβει νέο (ή νέα) μήνυμα σε κάποιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης ή και στο κινητό του. Και δεν είναι η πρώτη φορά που δεν το ανοίγει μπροστά σας, αλλά περιμένει να απομακρυνθείτε λίγο ή -ακόμα χειρότερα- που τον έχετε πιάσει να πληκτρολογεί την απάντηση έχοντας ένα χαμόγελο σχηματισμένο στα χείλη του (ναι, αυτό που έχει κάποιος όταν φλερτάρει). 

Πιθανώς να τον έχετε ρωτήσει τι συμβαίνει και με ποιον μιλάει. Πιθανώς να σας έχει απαντήσει κιόλας ότι πρόκειται για συνάδελφο ή μια φίλη του από τις σπουδές του στο εξωτερικό ή, απλώς, μια κοπέλα από την παρέα του. Γιατί όμως μιλάνε τόσο συχνά; Και τι λένε; Και ποιος κάνει την πρώτη κίνηση για να στείλει; Και, τέλος πάντων, πως προκύπτει τόσο ενδιαφέρον; Να μερικά από τα ερωτήματα που γεννιούνται στο καχύποπτο και ανήσυχο μυαλό σας, φέρνοντας σας αντιμέτωπη με την ερώτηση του ενός εκατομμυρίου: «Με απατάει; Κι αν δεν με απατάει, μπορεί αυτή η συνήθεια να απειλήσει τη σχέση μας»; 

Σίγουρα θα έχετε ακούσει την άποψη ότι όταν ένας άνθρωπος μπαίνει σε μια σχέση δε σημαίνει ότι τυφλώνεται. Συνεχίζει να παρατηρεί και να εκτιμά ανθρώπους που του φαίνονται όμορφοι και ενδιαφέροντες. Ειδικά όταν μιλάμε για άτομα εξωστρεφή με ελκυστική προσωπικότητα, πρέπει να έχετε κατά νου ότι δεν μπορούν ξαφνικά να «απενεργοποιήσουν» ένα ολόκληρο κομμάτι του κοινωνικού τους εαυτού επειδή μπήκαν μια σχέση. Κι εδώ είναι που πρέπει να αναρωτηθείτε αν αυτή είναι μια συνθήκη με την οποία μπορείτε να συμβιβαστείτε. 

Προφανώς και αδιαμφισβήτητα, η συζήτηση με τρίτα άτομα του φύλου που έλκει τον καθένα, είναι αναφαίρετο δικαίωμα μας ακόμα κι αν είμαστε σε σχέση. Το πρόβλημα είναι πως αν αυτό μπορούσε να γίνει σε κοινωνικές περιστάσεις, τώρα, «χάρη» στα social media, μπορεί να γίνεται επί 24ώρου βάσεως. Και εκεί είναι που χάνεται η ισορροπία.

Το γεγονός ότι η όλη κουβέντα γίνεται μέσα από μια συσκευή δίνει την εντύπωση πως πρόκειται για απλή επικοινωνία κοινωνικής φύσεως. Αυτό που δεν συνειδητοποιούμε όμως είναι πως όσο περισσότερο και όσο πιο συχνά μιλάμε με κάποιον (ακόμα και απομακρυσμένα), τόσο πιο «κοντά» ερχόμαστε. Δεν ξέρω ούτε έναν άνθρωπο που να μην έχει γοητευτεί από μια τέτοιου είδους «σχέση» κι ας μην ενέχει το στοιχείο της σωματικής επαφής. Τα μηνύματα, τα inside jokes, το φλερτ που υποβόσκει είναι αρκετά θελκτικά από μόνα του. Τελικά, όμως, όλο αυτό που μόλις περιγράψαμε δεν είναι μια μορφή απιστίας; 

Σαφής απάντηση δεν υπάρχει. Η επικοινωνία μέσω μηνυμάτων παραμένει μια γκρίζα, αόριστη ζώνη. Υπάρχουν όμως μερικά σημάδια που θα μπορούσαν να σας ανησυχήσουν.

Το πρώτο είναι η κρυψίνοια από μέρους του συντρόφου σας. Αν βλέπετε ότι προσπαθεί να σας κρύψει τα μηνύματα (απομακρύνεται, έχει το κινητό στο αθόρυβο, δεν το αφήνει ποτέ χωρίς κωδικό) ενώ παλαιότερα δεν είχε δείξει τέτοια δείγματα συμπεριφοράς, μάλλον σημαίνει ότι το περιεχόμενο τους δεν είναι και τόσο αθώο. Από την άλλη, κάποιος λιγότερο καχύποπτος θα υποστήριζε ότι μπορεί και να μη θέλει να σας ανησυχήσει αφού συχνά παρεξηγούμε καταστάσεις στις οποίες δεν είμαστε εμείς οι πρωταγωνιστές. 

Ακόμα ένα στοιχείο είναι να βλέπετε τον σύντροφό σας το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας του σκυμμένο πάνω από κινητό- σημάδι ότι δε θέλει να χάσει μήνυμα και ότι, πλέον, βάζει την διαδικτυακή του επικοινωνία σε προτεραιότητα σε σχέση με τη διαπροσωπική του. Επιπλέον, λιγότερη συναισθηματική αφοσίωση σε εσάς, λιγότερο συχνή επιδίωξη για σεξουαλική επαφή είναι ενδείξεις ότι το φλερτ μετατρέπεται σε απιστία εις βάρος σας, ακόμα κι αν το φλερτ μέσω μηνυμάτων δεν έχει αποκτήσει σεξουαλική διάσταση. 

Αν μάλιστα έχει πέσει στην αντίληψη σας και η ανταλλαγή φωτογραφικού υλικού (δεν χρειάζεται να είναι γυμνές φωτογραφίες, μπορεί να έιναι και απλές στιγμές της καθημερινότητας), τότε, κατά πάσα πιθανότητα, υπάρχει κάτι που σιγά-σιγά εξελίσσεται σε σχέση. 

Σε αυτό το σημείο, λογικά αυτός που αισθάνεται «απατημένος» θα αρχίσει να ρωτάει. Θα σας προτείναμε να μην εφησυχαστείτε με απαντήσεις του τύπου «Είμαστε απλώς φίλοι». Αυτή είναι μια δήλωση που δεν την κάνει κάποιος ο οποίος έχει μια αθώα επικοινωνία (κυρίως επειδή δεν χρειάζεται να το αποσαφηνίσει κιόλας), αλλά κάποιος που προσπαθεί να αποτινάξει την ενοχή από πάνω του. 

Τέλος, ένα από τα πιο ακλόνητα σημάδια ότι ο σύντροφός σας έχει αναπτύξει μια ερωτική σχέση μεσω μηνυμάτων είναι όταν οι γύρω σας (που δεν ξέρουν τι συμβαίνει) θα παρατηρήσουν την συμπεριφορά του συντρόφου σας και θα σας την επισημάνουν. 

Γενικά το φλερτ δεν θεωρείται τόσο επικίνδυνο όσο η καθαρή απιστία, αλλά με την ευκολία που παρέχουν τα social media, η φυσική απόσταση όντως «μειώνεται» και είναι πιθανό να αναπτυχθεί σχέση, ακόμα και χωρίς να υπάρχει σωματική επαφή. Κι ενώ η απουσία σεξ μπορεί να κάνει μια τέτοια σχέση να μη μοιάζει με απειλή, η επίδραση της στο δέσιμο ενός ζευγαριού είναι εμφανής και πολλές φορές, καταστροφική.

Όπως, κάθε προβληματική κατάσταση σε μια σχέση, έτσι και αυτή αντιμετωπίζεται με συζήτηση και εκλογίκευση. Έτσι, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε αν εντοπίσετε τα παραπάνω σημάδια είναι να σκεφτείτε αν έχετε κι εσείς μερίδιο ευθύνης στην συμπεριφορά του συντρόφου σας (ίσως πρόκειται για δράση-αντίδραση), να αποφασίσετε αν είστε διατεθειμένη να δεχτείτε μια τέτοια κατάσταση και στη συνέχεια να μιλήσετε ειλικρινά στο σύντροφό σας για τα συναισθήματα σας.

 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Διαβήτης τύπου 2: Η τροφή που μειώνει τον κίνδυνο

Αισθητά έχει αυξηθεί τις τελευταίες δεκαετίες η παγκόσμια εξάπλωση του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2. Περίπου 463 εκατομμύρια άνθρωποι επηρεάστηκαν παγκοσμίως το 2019, ενώ προβλέπετ...

Φόρτωση άρθρων...