Σε ένα μικρό στενό στην Κοκκινιά, κάτω από την Μπελογιάννη τον δρόμο που περνά κάτω από το κρατικό νοσοκομείο της Νίκαιας βρίσκεται ένα μικρό γαστρονομικό διαμαντάκι.
Του Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλου
Στην οδό Δομοκού 40 η Ρίτα Αμιραλιάν μαζί με την κόρη της πλάθουν ό,τι κουλούρια μπορεί να φανταστεί κανείς (γλυκά και αλμυρά), τρομερά τσουρέκια, ενώ αυτή την περίοδο όπου διανύουμε την νηστεία οι δυο γυναίκες φτιάχνουν μια εκπληκτική ταχινόπιτα και νηστίσιμο τσουρέκι.
Η Ρίτα Αμιραλιάν έστησε το 1989 το μαγαζί της, προσελκύοντας πελάτες από όλη την Αθήνα, οι οποίοι μπαίνοντας μέσα στο μαγαζί την αποκαλούν «κυρία Ρίτα», σαν να είναι ένας δικός τους άνθρωπος. Και πώς να μην είναι; Αφού οι γευστικές δημιουργίες της έχουν συνοδεύσει κάποιες από τις πιο σημαντικές τους στιγμές.
Τα κουλούρια
Παρκάραμε το αυτοκίνητο μια κάθετη της Δομοκού και δεν χρειάστηκε να βάλουμε πλοηγό ή να ρωτήσουμε που είναι το Rita’scookies, αφού οι έντονες μαμαδίστικες μυρωδιές που έβγαιναν από τον φούρνο της μας οδήγησαν στο μαγαζί. Εκεί η Ρίτα φορώντας την ποδιά της μας υποδέχθηκε, εκείνη την ώρα καθάριζε ελιές για τις κάνει γέμιση για τα αλμυρά της κουλούρια. Στο πρόσωπο της διακρίνει κανείς μια αυθεντικότητα, μια γυναίκα που ξέρει τις συνταγές της και εκτελώντας τις, μας ταξιδεύει στα παιδικά μας χρόνια. Εκεί όπου περιμέναμε την γιαγιά μας να ξεφουρνίσει τα κουλούρια για να τα δοκιμάσουμε παρότι ζεμάταγαν.
Τα κουλούρια που φουρνίζει καθημερινά η Ρίτα Αμιραλιάν είναι πολλών ειδών και διαφόρων συνδυασμών κι έχουν γίνει γνωστά σε όλη την πόλη. Αυτό το διάστημα, στο μικρό, γεμάτο μυρωδιές, μαγαζί της θα βρείτε νηστίσιμα μπισκότα βρώμης με πορτοκάλι, «βάζω ξύσμα από τη φλούδα πορτοκαλιού για να πάρει περισσότερη γεύση», μας εκμυστηρεύεται.
Τι άλλα κουλούρια βγάζει; Με μέλι και σοκολάτα υγείας, με χαρουπάλευρο και πετιμέζι, με πορτοκάλι, κανέλα, γαρίφαλο και καρύδι, αλλά και με σουσάμι και κρασί. Σε όλα αυτά προσθέστε και την ταχινόπιτά της που πρέπει να δοκιμάσετε οπωσδήποτε.
Τσουρέκια
Σίγουρα το Πάσχα τα τσουρέκια έχουν την τιμητική τους. Η κα. Ρίτα φτιάχνει και τα καλύτερα τσουρέκια. Είναι γαλλικού στυλ, αφράτα και μοσχομυριστά και όσο πλησιάζει η Μεγάλη Εβδομάδα τα ράφια της κατακλύζονται από αυτά τα θεσπέσια τσουρέκια. Μάλιστα και για εμάς που νηστεύουμε έχει προνοήσει και έχει φτιάξει τσουρέκια με μέλι.
Για να μην «σπάσουμε» τη νηστεία εξαιτίας των μυρωδιών της, όταν πάμε να πάρουμε τσουρέκι για τα βαπτίστρια μας.
Και κουραμπιέδες πασχαλιάτικα;
Ναι, είναι η απάντηση και κουραμπιέδες πασχαλιάτικα και όλο τον χρόνο. Οι κουραμπιέδες της βουτυρένιοι, μια μπουκιά, χωρίς ζάχαρη άχνη (αχνίζονται στις γιορτές και όταν το ζητά ο πελάτης) και τα μπισκοτένια μελομακάρονα χωρίς μέλωμα, με άρωμα πλούσιο, φρέσκο χυμό πορτοκαλιού και καρύδι.
Σήμερα, το Rita’sCookies είναι γνωστό για τους εξαίσιους κουραμπιέδες, που φτιάχνονται όλο τον χρόνο, καθώς επίσης για τα τσουρέκια, τα μπισκότα, τα κουλούρια και κάποια λιβανέζικα γλυκά, όπως το μαμούλ και το μπαραζί.
Η Ρίτα Αμιραλιάν έστησε το 1989 το μαγαζί της, προσελκύοντας πελάτες από όλη την Αθήνα. Σήμερα, το Rita’sCookies είναι διάσημο για τους εξαίσιους κουραμπιέδες, που φτιάχνονται όλο τον χρόνο, καθώς επίσης για τα τσουρέκια, τα μπισκότα, τα κουλούρια και κάποια λιβανέζικα γλυκά, όπως το μααμούλ και το μπαραζί.
Ο lykavitos.gr στα άδυτα του εργαστηρίου σοκολατοποιίας Regal Chocolate
Rarita: Μια αξέχαστη εμπειρία γεύσης στην Κηφισιά
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις