Κυριακή
08 Σεπτεμβρίου 2024

Τι ισχύει με την εξαήμερη εργασία – Ρεπορτάζ του lykavitos.gr

Μεγάλο ντόρο έχει προκαλέσει η  νομοθέτηση της εξαήμερης εργασίας. Το μέτρο τέθηκε σε εφαρμογή για την εξαήμερη εργασία από 1η Ιουλίου 2024, προκαλώντας αντιδράσεις. 

Από την κυβέρνηση υποστηρίζουν πως πρόκειται για «έκτακτη βάρδια» που αφορά συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων.

Είναι όμως έτσι ή πολλές επιχειρήσεις θα ποντάρουν στην μη σωστή ενημέρωση των εργαζομένων και θα την επιβάλλουν;

Του Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλου

Τι προβλέπει η εγκύκλιος και ποιους αφορά

Όπως προβλέπει η εγκύκλιος για την εξαήμερη εργασία, οι εργαζόμενοι θα λαμβάνουν αυξημένο ημερομίσθιο κατά 40%, ενώ αν είναι Κυριακή ή επίσημη αργία η προσαύξηση είναι 75% συν 40% λόγω 6ης ημέρας, άρα 115%, ενώ θα παίρνουν επιπλέον ρεπό την επόμενη εβδομάδα.

ergazomenoi

Το μέτρο της εξαήμερης εργασίας αφορά επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας με το σύστημα εναλλασσόμενων βαρδιών και επιχειρήσεις που δεν είναι συνεχούς λειτουργίας, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, εφόσον προβούν σε

  • Υποχρεωτική προδήλωση στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ
  • Πρόσκληση στους εργαζομένους για εργασία την 6η ημέρα
  • Δήλωση και απόδειξη ενώπιον της Επιθεώρησης Εργασίας του αυξημένου φόρτου εργασίας
  • Ταυτόχρονα απαγορεύεται η υπερωριακή απασχόληση και η υπερεργασία κατά την 6η ημέρα εργασίας αλλά εξαιρούνται οι εργαζόμενοι σε τουρισμό και επισιτισμό...

Τι λέει ο νόμος

Η εξαήμερη εργασία απαγορεύεται να εφαρμοστεί σε επιχειρήσεις με πενθήμερο και νυχτερινές βάρδιες από 00.00 το βράδυ έως 06.00 το πρωί. Δεν εξαιρούνται εργαζόμενοι σε ΔΕΚΟ που εξυπηρετούν κοινό.

ergazomenoi

Ομηρεία των εργαζομένων

Για ομηρεία των εργαζομένων κάνει λόγο ο γραμματέας τύπου της ΓΣΕΕ Δημήτρης Καραγεωργόπουλος τονίζοντας «Η 6η ημέρα εργασίας είναι αυτοτελές κατ’αρχάς ζήτημα, για το οποίο έγκαιρα είχαμε ενημερώσει το Υπουργείο Εργασίας για τις παραβατικές συμπεριφορές που βρίσκουν έδαφος επιβολής. Ο εργαζόμενος πολύ δύσκολα θα αρνηθεί, ενώ η δήλωση του εργοδότη για την κατ εξαίρεση απασχόληση επαναλαμβάνεται σχεδόν όλα τα σαββατοκύριακα του μήνα».

Μαργαρίτα Κάρδαρη εργατολόγος:  Ο νόμος δεν αφορά μια καθολικότητα 

Θα πρέπει η επιθεώρηση εργασίας να κάνει περισσότερους ελέγχους. Να σημειώσω πως ο νόμος αυτός δεν αφορά μια καθολικότητα για όλες τις επιχειρήσεις.  Το νέο σύστημα εφαρμόζεται σε εργαζόμενους με πενθήμερη εργασία και η απασχόληση για την έκτη ημέρα αποφασίζεται από τον εργοδότη δηλώνοντας στην ΕΡΓΑΝΗ τον εργαζόμενο ή τους εργαζόμενους που θα απασχολήσει μια επιπλέον ημέρα της εβδομάδας, αλλά και τις έκτακτες ανάγκες που επικαλείται για την επιπλέον ημέρα εργασίας». 

 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Πυρκαγιές στην Αττική: Δεύτερη καταβολή, ύψους 188.627 ευρώ, σε πυρόπληκτους

Η δεύτερη καταβολή κρατικής αρωγής προς τους πληγέντες από τις πρόσφατες πυρκαγιές της 11ης Αυγούστου σε περιοχές της Περιφέρειας Αττικής πραγματοποιήθηκε σήμερα όπως ανακοίνωσε το...

Φόρτωση άρθρων...