Ένα δημοφιλές ρόφημα έχει φήμη για τα απρόσμενα οφέλη του στην υγεία. Επιστήμονες αποκαλύπτουν τα εκπληκτικά οφέλη για την υγεία ενός από τα πιο δημοφιλή ροφήματα στον κόσμο.
Αναθεωρώντας αρκετές μελέτες που έχουν αξιολογηθεί από ομοτίμους, ο Καθηγητής Stephen Safe από το Πανεπιστήμιο Texas A&M και η ομάδα του, χαρακτήρισε τον καφέ ως «θαυματουργό» ρόφημα.
Η ομάδα συνέκρινε τα οφέλη του καφέ με την μεσογειακή διατροφή και την ασπιρίνη, το «θαυματουργό» φάρμακο. Ο καθηγητής Safe τόνισε στο πρακτορείο ειδήσεων UPI την ικανότητα του καφέ να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης πολυάριθμων προβλημάτων υγείας.
Αν ο καφές συχνά αποκτά κακή φήμη λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του σε καφεΐνη ή των πιθανώς επιβλαβών επιδράσεων στην υγεία των δοντιών, ο καθηγητής Safe επεσήμανε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ερευνών δείχνει πως τα οφέλη του καφέ υπερτερούν των πιθανών παρενεργειών του.
Μια έρευνα του 2019 αποκάλυψε ότι η κατανάλωση καφέ μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2 κατά 22%. Ακόμη πιο πρόσφατη μελέτη του 2021 έδειξε πως άτομα που καταναλώνουν περισσότερα από 60 φλιτζάνια καφέ το μήνα μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του ήπατος κατά 70%, καθώς και τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου και του μαστού κατά σχεδόν 50%, ενώ και ο κίνδυνος καρκίνου του θυρεοειδούς μειώνεται κατά περίπου 30%.
Ενώ χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να ανακαλυφθεί τι ακριβώς κάνει το ρόφημα αυτό τόσο ωφέλιμο, η ικανότητα του να προστατεύει την υγεία είναι γνωστή εδώ και δεκαετίες, καθώς μια μελέτη του 2002 έδειξε ότι μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου του Parkinson έως και 30%. Όμως, το εύρος των θαυματουργών του ιδιοτήτων εξακολουθεί να αποκαλύπτεται, καθώς μια μελέτη που δημοσιεύτηκε μόλις πέρυσι σχετικά με διατροφές που περιλαμβάνουν καφέ έδειξε μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης νευρολογικών ασθενειών όπως η άνοια.
Η τελευταία αυτή έρευνα διεξήχθη από την Marilyn Cornelis της Ιατρικής Σχολής Feinberg του Πανεπιστημίου Northwestern. Η επίκουρη καθηγήτρια προληπτικής ιατρικής ερευνά τα οφέλη του καφέ και της καφεΐνης για την υγεία για πάνω από δύο δεκαετίες. Εξήγησε ότι η καφεΐνη στον καφέ έχει νευροπροστατευτική δράση και βοηθά τον εγκέφαλο να δημιουργήσει ντοπαμινεργικούς νευρώνες, τα ίδια κύτταρα του εγκεφάλου που στοχεύουν πολλές θεραπείες για την νόσο του Parkinson. Ενώ συμφώνησε ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα σχετικά με την αιτία που ο καφές είναι τόσο ωφέλιμος. Ισχυρίστηκε ότι είναι πιθανό να σχετίζεται με τις πολυφαινόλες που δημιουργεί φυσικά, οι οποίες πιθανότατα έχουν αντιοξειδωτικά αποτελέσματα.
Ακόμα, μια ανάλυση 32 μελετών που δημοσιεύθηκε πέρυσι κατέρριψε τους ισχυρισμούς ότι η κατανάλωση καφέ σχετίζεται με καρδιακές παθήσεις, αν και ο Dr. Donald D. Hensrud του Mayo Clinic College of Medicine τόνισε ότι η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να προκαλέσει: προβλήματα στον ύπνο, αίσθημα παλμών και επιδείνωση των συμπτωμάτων για ηλικιωμένους άνδρες με διευρυμένους αδένες του προστάτη, όπως υπερβολική ούρηση.