Δευτέρα
16 Σεπτεμβρίου 2024

Ποιο φυτό μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε καλύτερα

Ευ ζην

Ένα από τα πιο δημοφιλή φυτά εσωτερικού χώρου μπορεί να είναι πιο ευεργετικό για την υγεία σας από όσο νομίζετε. Συγκεκριμένα, μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό των σπόρων της μούχλας, στη βελτίωση του ύπνου και στο φιλτράρισμα του αέρα που αναπνέετε.

Πρόκειται για ένα κοινό φυτό εσωτερικού χώρου που έχει πολλά μυστικά οφέλη για την υγεία, σύμφωνα με έναν ειδικό. Η Jo Lambell, που είναι «γκουρού» στα φυτά εσωτερικού χώρου, προτείνει το σπαθίφυλλο ή κρίνο της ειρήνης, όχι μόνο για την εντυπωσιακή του εμφάνιση που μπορεί να μεταμορφώσει οποιοδήποτε χώρο, αλλά και για τα σημαντικά οφέλη που προσφέρει για την ευεξία. Συχνά συνιστάται ως ιδανική επιλογή για αρχάριους καλλιεργητές φυτών ή ως μια όμορφη προσθήκη σε μια ήδη υπάρχουσα συλλογή φυτών εσωτερικού χώρου.

Φυσικός καθαρισμός του αέρα

Το φυτό κρίνος της ειρήνης λειτουργεί ως φυσικός «καθαριστής» του αέρα, φιλτράροντας κοινές τοξίνες του σπιτιού όπως το βενζόλιο, τη φορμαλδεΰδη, το τριχλωροαιθυλένιο, την αμμωνία και το ξυλένιο, ουσίες που συχνά βρίσκονται σε προϊόντα καθαρισμού και στα έπιπλα. Η παρουσία κρίνων της ειρήνης μπορεί να σημαίνει λιγότερους πονοκεφάλους και λιγότερη αναπνευστική δυσφορία που σχετίζεται με την κακή ποιότητα του αέρα.

Ρύθμιση της υγρασίας

Το σπαθίφυλλο ρυθμίζει επίσης τα επίπεδα υγρασίας στο σπίτι. Τα φύλλα του απορροφούν την υπερβολική υγρασία, περιορίζοντας τη μούχλα σε περιβάλλον με υγρασία, όπως στο μπάνιο. Αντίθετα, σε ξηρές συνθήκες, μπορούν να απελευθερώσουν υγρασία στην ατμόσφαιρα, διατηρώντας τη βέλτιστη υγρασία, ειδικά κατά τους ξηρούς χειμερινούς μήνες.

Ψυχική υγεία

Τα ψυχικά οφέλη της κηπουρικής, όπως η θεραπευτική επίδραση της φροντίδας των φυτών και η χαρά της παρατήρησης των όμορφων λουλουδιών, είναι καλά τεκμηριωμένα. Το φυτό κρίνος της ειρήνης με το άρωμά του, το οποίο έχει αποδειχθεί ότι μειώνει το άγχος, μπορεί να βελτιώνει τη διάθεση, όπως συμβαίνει με τη λεβάντα ή τα αιθέρια έλαια.

Βελτιώνει τον ύπνο

Τα φυτά αυτά επίσης μπορούν επίσης να επηρεάσουν θετικά την ποιότητα του ύπνου σας, βελτιώνοντας την ποιότητα του αέρα και την υγρασία στο σπίτι σας. «Τοποθετώντας ένα σπαθίφυλλο στο υπνοδωμάτιό σας, μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε πιο ήρεμα», προτείνει η ειδικός.

Αυτά τα πλεονεκτήματα συμπληρώνουν την εγγενή ελκυστικότητα των κρίνων της ειρήνης. Η κομψή αλλά απλή αισθητική τους και η ικανότητά τους να ανθίζουν σε εσωτερικούς χώρους όλο το χρόνο τα έχουν κάνει αγαπημένα φυτά για τα σπίτια και τα γραφεία.

Ακόμα, είναι ανθεκτικά φυτά «που μπορούν να ανεχθούν κάποια παραμέληση» και συνήθως απαιτούν πότισμα μόνο μία φορά την εβδομάδα σε χαμηλό έως μέτριο φως, σύμφωνα με την ειδικό. Αυτό τα καθιστά ιδανική επιλογή για αρχάριους καλλιεργητές φυτών ή έμπειρους κηπουρούς με πολλά άλλα φυτά που πρέπει να φροντίσουν.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Η αντιμετώπιση του ιού mpox απαιτεί εγρήγορση αλλά όχι πανικό - Η προειδοποίηση επιστημόνων

Μετά την έξαρση της νόσου στην Αφρική αναμένεται να αυξηθούν τα κρούσματα και στην Ευρώπη, αλλά ΠΟΥ και Διεθνής Ερυθρός Σταυρός θεωρούν λάθος το κλείσιμο των συνόρων. Την περασμ...

Φόρτωση άρθρων...