Τα παιδιά προετοιμάζονται να επιστρέψουν στο σχολείο έπειτα από τις καλοκαιρινές διακοπές. Πολλοί γονείς αναζητούν τρόπους προκειμένου να τα βοηθήσουν να προσαρμοστούν σε ένα  πρόγραμμα ύπνου. Ο γκουρού του ύπνου, Adeel ul-Haq, από το Bunk Beds έχει παρουσιάσει κάποιες συμβουλές για να επαναφέρετε τα παιδιά σας σε μια σταθερή ρουτίνα πριν την επιστροφή τους στο σχολείο. 

Ο ειδικός υποστηρίζει ότι μια σταδιακή αλλαγή της ώρας ύπνου μπορεί να βοηθήσει. «Δεν μπορείτε να περιμένετε ότι θα ξυπνήσετε εύκολα τα μικρά σας νωρίς το πρωί για το σχολείο όταν κατά τη διάρκεια των διακοπών κοιμούνται περισσότερο από το συνηθισμένο. Αυτό θα τα κάνει να είναι κουρασμένα και ευερέθιστα. Αντίθετα, πρέπει να κάνετε μικρές αλλαγές στο πρόγραμμα ύπνου τους. 

Για να επαναφέρετε το πρόγραμμα ύπνου τους, βάλτε το παιδί σας για ύπνο 15 λεπτά νωρίτερα και ξυπνήστε το 15 λεπτά νωρίτερα κάθε μέρα. Επαναλάβετε αυτό το πρόγραμμα κάθε λίγες μέρες μέχρι να ξυπνούν την κατάλληλη ώρα για το σχολείο», συμβουλεύει ο ειδικός.

Συμβουλές για τους γονείς

Ο Adeel γνωρίζει ότι η επιστροφή σε μια κανονική ρουτίνα μετά από ένα τόσο μεγάλο διάλειμμα για τις διακοπές δεν είναι εύκολη υπόθεση, ούτε στις καλύτερες περιπτώσεις. Οπότε ενθαρρύνει τους γονείς να δείξουν κάποια επιείκεια προς τα παιδιά τους καθώς προσαρμόζονται.

«Εάν το παιδί σας έχει περάσει τις τελευταίες εβδομάδες μένοντας ξύπνιο μέχρι αργά το βράδυ και ίσως περνώντας περισσότερο χρόνο στα iPad ή στα κινητά τους, τότε το να τα κάνετε να χαλαρώσουν μπορεί να είναι μια πρόκληση. Θα πρέπει να βοηθήσετε το παιδί σας να σταματήσει να ασχολείται με όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές περίπου μία ώρα πριν τον ύπνο και να ξεκινήσει τη νυχτερινή του ρουτίνα. Μπορεί να κάνει ένα μπάνιο και να βουρτσίσει τα δόντια του πριν κάνει μια χαλαρωτική δραστηριότητα όπως το διάβασμα ενός βιβλίου. Όταν έρθει η ώρα να πάει για ύπνο, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι το δωμάτιο του είναι δροσερό, ήσυχο και σκοτεινό. Εάν έχετε και άλλα παιδιά στο σπίτι, είναι σημαντικό να μην είναι ενοχλητικές οι δραστηριότητες που κάνουν», πρόσθεσε ο ειδικός.

Το λάθος που κάνουν οι γονείς

Adeel προτείνει επίσης να μην προσπαθείτε να εξαντλήσετε τα παιδιά σας πριν ξαπλώσουν στο κρεβάτι – αποκαλώντας το ένα συχνό λάθος. «Η τακτική άσκηση θα βοηθήσει τους ανθρώπους όλων των ηλικιών να κοιμούνται καλύτερα, αλλά η εξάντληση των παιδιών σας μπορεί να τα κάνει υπερβολικά κουρασμένα, γεγονός που θα τους δυσκολέψει να κοιμηθούν. Όσο πιο γρήγορα επιστρέψει το παιδί σας στο κανονικό του πρόγραμμα, τόσο το καλύτερο. Εάν δεν έχετε αρχίσει ακόμα να προσαρμόζεστε, τώρα είναι η τέλεια στιγμή για να ξεκινήσετε μειώνοντας σταδιακά το χρόνο στις οθόνες και ενθαρρύνοντας τον ύπνο μία ώρα νωρίτερα».