Αν δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε, ίσως ένα φρούτο να είναι η λύση που αναζητάτε. Αυτό το φρούτο είναι πλούσιο σε μελατονίνη, μια ορμόνη που ρυθμίζει τον κύκλο ύπνου-αφύπνισης.

Πολλοί από εμάς δυσκολευόμαστε να κοιμηθούμε ή να παραμείνουμε σε κατάσταση ύπνου, με περίπου 1 στους 3 να αντιμετωπίζει τέτοιου είδους προβλήματα. Διάφοροι παράγοντες όπως ο τραυματισμός, η ασθένεια, τα φάρμακα ή ακόμα και το καθημερινό στρες και το άγχος μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στη ρουτίνα του ύπνου μας. 

Ευτυχώς, υπάρχει λύση, καθώς η έρευνα υποδηλώνει ότι μπορούμε να ενισχύσουμε την ποιότητα του ύπνου μας συμπεριλαμβάνοντας ένα συγκεκριμένο φρούτο στη νυχτερινή μας ρουτίνα.

Αποδεικνύεται ότι αυτό το τροπικό φρούτο δεν είναι μόνο νόστιμο, αλλά είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν τον ύπνο, όπως η βιταμίνη C, το μαγνήσιο και οι φυτικές ίνες.

«Ο ανανάς και η μελατονίνη παρέχουν βιταμίνη C, μαγνήσιο και φυτικές ίνες για να ενισχύσουν τον ύπνο», δήλωσαν οι ειδικοί, αποδίδοντας επιπλέον οφέλη σε ένα ένζυμο που ονομάζεται βρομελαΐνη, το οποίο καταπολεμά τη φλεγμονή και ενθαρρύνει τη χαλάρωση των μυών.

Μια έρευνα του 2013 που δημοσιεύτηκε στο Journal of Pineal Research κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο ανανάς, μεταξύ άλλων φρούτων, μπορεί να αυξήσει σημαντικά τα επίπεδα μελατονίνης του οργανισμού μας. Η μελατονίνη, η ορμόνη που παράγει το σώμα μας για να ρυθμίζει τους κύκλους ύπνου-αφύπνισης, λειτουργεί επίσης ως θεραπεία για την περιστασιακή αϋπνία ή το σύνδρομο καθυστερημένης φάσης ύπνου, όταν καταναλώνεται μερικές ώρες πριν τον ύπνο.

Η μελέτη περιελάβανε 12 υγιείς άνδρες στους οποίους χορηγήθηκαν χυμοί πορτοκαλιού, μπανάνας ή ανανά. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνδρες είχαν τα υψηλότερα επίπεδα μελατονίνης στο αίμα τους δύο ώρες μετά την κατανάλωση του χυμού.

Οι συγγραφείς της μελέτης σημείωσαν: «Η υψηλότερη συγκέντρωση μελατονίνης ορού παρατηρήθηκε στα 120 λεπτά μετά την κατανάλωση φρούτων και σε σύγκριση με τα επίπεδα πριν την κατανάλωση, οι τιμές τους αυξήθηκαν σημαντικά για τον ανανά (146 έναντι 48 pg/mL P = 0,002), το πορτοκάλι (151 έναντι 40 pg/mL, P = 0,005) και τη μπανάνα (140 έναντι 32 pg/mL, P = 0,008), αντίστοιχα».