Εάν παραμένετε ξαπλωμένοι στο κρεβάτι για τριάντα λεπτά ή περισσότερο χωρίς να μπορείτε να κοιμηθείτε, τότε ήρθε η ώρα να δράσετε, αναφέρει ένας γιατρός. Το άγχος, η αδιαθεσία ή ο πόνος είναι όλοι παράγοντες που εμποδίζουν τον ύπνο.

Σύμφωνα με το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας, ένας στους τρεις ανθρώπους θα αντιμετωπίσει προβλήματα με τον ύπνο κάποια στιγμή, οπότε αν υποφέρετε από αϋπνία, δεν είστε μόνοι. Εάν αυτό είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζετε τακτικά, ένας γιατρός μοιράστηκε ορισμένες συμβουλές για να κοιμηθείτε, συμπεριλαμβανομένου του τι δεν πρέπει να κάνετε.

Μιλώντας στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης TikTok, ο Dr. Myro Figura, είπε στους ανθρώπους να μην μένουν στο κρεβάτι εάν δεν μπορούν να κοιμηθούν για 30 λεπτά. Αυτό συμβαίνει επειδή ο εγκέφαλός σας είναι «πολύ ενεργοποιημένος» και πρέπει να αλλάξετε το περιβάλλον σας.

Ο Dr. Figura εξήγησε: «Το νούμερο ένα πράγμα που δεν πρέπει να κάνετε είναι να παραμείνετε στο κρεβάτι. Εάν μετά από 30 λεπτά, δεν μπορείτε να κοιμηθείτε, ο εγκέφαλός σας είναι πολύ ενεργός και πρέπει να αλλάξετε περιβάλλον». Πρότεινε να πάτε σε ένα άλλο δωμάτιο και να κάνετε κάποιο είδος δραστηριότητας.

«Πηγαίνετε σε ένα άλλο δωμάτιο και ασχοληθείτε με κάτι χαλαρωτικό σε ένα περιβάλλον με χαμηλό φωτισμό. Δραστηριότητες όπως το πλέξιμο, το διάβασμα ή να κοιτάζετε έξω από το παράθυρο μπορούν να σας βοηθήσουν. Πρέπει να επανεκκινήσετε την έκκριση μελατονίνης από την επίφυση».

Παράλληλα, ο γιατρός προειδοποίησε: «Αποφύγετε οποιαδήποτε οθόνη. Το laptop σας ή το τηλέφωνό σας εκπέμπουν μπλε φως που θα διακόψει αυτόν τον κύκλο. Εάν εξακολουθείτε να μην νιώθετε κουρασμένοι, δοκιμάστε τεχνικές βαθιάς αναπνοής ή διαλογισμό». Επίσης, προέτρεψε επίσης πάρετε μελατονίνη εάν δεν μπορείτε να κοιμηθείτε.

Οι ενήλικες με υγιή πρότυπα ύπνου χρειάζονται από 15 έως 20 λεπτά για να αποκοιμηθούν μια τυπική νύχτα, σύμφωνα με το Sleep Foundation.

Το NHS συμβουλεύει να μιλήσετε στον γιατρό σας εάν:

  • Η αλλαγή των συνηθειών ύπνου σας δεν έχει βοηθήσει στην καταπολέμηση της αϋπνίας σας
  • Έχετε πρόβλημα με τον ύπνο εδώ και μήνες
  • Η αϋπνία σας επηρεάζει την καθημερινότητά σας με τρόπο που σας δυσκολεύει να ανταπεξέλθετε.

     
@doctormyro This is what I do (as a Doctor) when i can’t fall asleep #sleep #insomnia #sleeptips #sleephacks ♬ Illusion of Perception - VEL94EV