Παρασκευή
22 Νοεμβρίου 2024

Οι μνήμες από τη Lehman Brothers στις αγορές, το γαλλικό ...φλερτ με την Ελλάδα και η υπερ-κινητικότητα του ελληνικού επιχειρείν

Οι Ουκρανοί περιορίζουν τις ποσότητες αερίου προς την Ευρώπη, η Gazprom σηκώνει ψηλά τα χέρια, ο... εν συγχύσει Πούτιν ετοιμάζεται για το... επόμενο λάθος του, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών προειδοποιεί για επισιτιστική κρίση ή ακόμη και σαρωτική πείνα στην Αφρική και οι φόβοι για μια παγκόσμια κρίση, αλά Lehman Brothers επί... 50 φορές, κρατάνε σε... αναμμένα κάρβουνα τις αγορές.

Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης

Στη Wall Street υπήρξε νέο σοκ, καθώς ο πληθωρισμός Απριλίου σημείωσε μηνιαία αύξηση κατά 0,3% και διαμορφώθηκε ετησίως στο 8,3%, ενώ οι αγορές ανέμεναν αυξήσεις 0,2% και 8,1% αντίστοιχα. Το χειρότερο είναι ο δείκτης εκτός ενέργειας και τροφίμων, σημείωσε αύξηση 0,6%, ενώ η αγορά περίμενε 0,4%, γεγονός που σημαίνει ότι οι αυξήσεις στα ενεργειακά προϊόντα και στα τρόφιμα, διαχέονται ως... δηλητήριο σε όλα τα υπόλοιπα αγαθά και τις υπηρεσίες της οικονομίας των ΗΠΑ. Και φυσικά, από τη στιγμή που πέφτουν έξω οι αναλυτές (εννοείται προς το χειρότερο), τότε τα πράγματα περιπλέκονται ακόμη περισσότερο...

Ο δείκτες στη Wall Street έκλεισαν με νέες σημαντικές απώλειες και τα απογοητευτικά νέα από το μέτωπο του πληθωρισμού, έκαναν... δύσκολη την ημέρα για τις μετοχές του τεχνολογικού κλάδου. Γιατί, όπως γνωρίζουμε, όταν υπάρχει κρίση, το τελευταίο πράγμα που κοιτάζει κάποιος είναι τα... κομπιούτερ! Ο Dow Jones χάνει συνεχώς έδαφος και βρίσκεται στις 31.815 μονάδες, κάτι που σημαίνει ότι αν πέσει 4%-5% ακόμη, τότε μάλλον το πρόβλημα θα γίνει... εφιαλτικό. Το ίδιο ισχύει και για τον δείκτη NASDAQ, όπου χθες υπήρξε νέα σημαντική πίεση στις μετοχές τεχνολογικών κολοσσών, όπως η Apple (πτώση 5,2%), η Microsoft (-3,3%), η Amazon (-3,2%), η Netflix (-6,35%) και η Μeta, μητρική της Facebook (-4,5%).

Οι αγορές σιγά σιγά φαίνεται να προεξοφλούν πιο επιθετική αύξηση των επιτοκίων, προκειμένου να συγκρατηθούν οι πληθωριστικές πιέσεις. Αυτό σημαίνει ότι η Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα (FED), δεν θα αρκεστεί μόνο στις... δρομολογημένες αυξήσεις του Ιουνίου και του Ιουλίου, αλλά θα αναγκαστεί να πάει και το φθινόπωρο, σε μια "σφιχτή" νομισματική πολιτική.

Η διατήρηση του πληθωρισμού σε υψηλά επίπεδα για μακρύ χρονικό διάστημα, με φόντο τον... Πούτιν, είναι προφανές ότι θα οδηγήσει σε πολύ μεγάλη ζημιά παγκοσμίως και σίγουρα πολύ μεγαλύτερη και στη Ρωσία, σε σχέση με όσα είχε υπολογίσει αρχικώς ο υπερφίαλος και αλαζόνας ηγέτης της. Εμείς πάντως, θα κρατήσουμε και τη δήλωση του διάσημου οικονομολόγου και "γκουρού" των αγορών, Μοχάμεντ Ελ Εριάν, ο οποίος βλέπει πολλή φτώχεια στις ΗΠΑ! Και φυσικά σε αυτήν την περίπτωση, κατά τον Τσίπρα, θα φταίει ο Μητσοτάκης, ο οποίος (κατά Τσίπρα, πάντοτε...) θέλει να βγει με τις ψήφους του "μεγάλου κεφαλαίου" και όχι του λαού! Έτσι, για να το χαλαρώσουμε και λιγάκι το πράγμα, γιατί το τοπίο είναι εξαιρετικά ομιχλώδες. Ίσως δε, να μην προσφέρεται ούτε για... αστεία, με βάση τις αστείες προσεγγίσεις της πραγματικότητας, από πρώην πρωθυπουργούς που όλα τα... σφάζουν και όλα τα... μαχαιρώνουν μ΄ ένα νόμο και ένα άρθρο! Απλά να ευχόμαστε να μη συμβεί ό,τι συνέβη με την κατάρρευση της Lehman Brothers, το 2008, γιατί τότε θα μιλάμε όχι απλά για κρίση, αλλά για αλλαγή του... σχήματος του πλανήτη!!!

Morgan Stanley και Γάλλοι κοιτάζουν... Ελλάδα

Το κλίμα είναι εξαιρετικά εχθρικό και οι προβλέψεις μπορεί να φαντάζουν ακόμη και... αστείες, μέσα σε ένα περιβάλλον γενικευμένου οικονομικού πολέμου, ωστόσο, έχουν τη σημασία τους για τη χώρα μας, τα θετικά μηνύματα για τη χώρα μας, τα οποία είναι συχνά και πυκνά.

Χθες, η Morgan Stanley περιέγραψε το τελευταίο... μίλι της Ελλάδας πριν την ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας, επισημαίνοντας ότι είναι μία από τις λίγες χώρες της Ευρωζώνης, που έχει δει το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της, να επιστρέφει στα επίπεδα προ πανδημίας, λόγω τουρισμού, κατανάλωσης, εξαγωγών και επενδύσεων. Μάλιστα, θεωρεί ως δώρο, τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ αναμένει και φέτος μια πολύ καλή τουριστική σαιζόν, η οποία θα βοηθήσει την Ελλάδα, να διατηρήσει τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, έστω και αν αυτοί έχουν "ψαλιδιστεί".

Η Αμερικανική τράπεζα προβλέπει ότι φέτος, η Ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 3,2% και το 2023 με 2,5%, αλλά, με τον πληθωρισμό να δείχνει τα... δόντια του φέτος στο 6,3%, πριν υποχωρήσει στο 1,6%, την επόμενη χρονιά. Σημειώνουμε ότι όλες οι προβλέψεις βασίζονται στα σημερινά δεδομένα και τις σχετικά ουδέτερες προσδοκίες, με φόντο, όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία. Αν γυρίσει ο κόσμος... ανάποδα, είναι σαφές, ότι θα γυρίσουν όλα... ανάποδα!

Από την άλλη πλευρά, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε χθες συναντήσεις με Γάλλους επιχειρηματίες, έτσι ώστε να τους πείσει να επενδύσουν στην Ελλάδα. Οι εξαιρετικά καλές σχέσεις Ελλάδας-Γαλλίας, ξεκινούν από τα... Ραφάλ και καταλήγουν στην Ενέργεια, στις Κατασκευές, στο Real Estate, στις τουριστικές υποδομές και φυσικά στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεις του ΤΑΙΠΕΔ.

Από την άλλη πλευρά, η κυβερνητική "μηχανή" ζεσταίνεται και ανεβάζει στροφές. Τα έργα που έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης ξεπερνούν σε προϋπολογισμό τα 10 δισ. ευρώ, οι προκηρύξεις για το νέο ΕΣΠΑ ύψους 21 δισ. ευρώ "τρέχουν", οι "απολιγνιτοποιημένες" περιοχές της χώρας θα απορροφήσουν πάνω από 7 δισ. ευρώ, ενώ χθες, οι Άδωνις Γεωργιάδης και Νίκος Παπαθανάσης, υπέβαλαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, προϋπολογισμού 1,63 δισ. ευρώ. Μέσα σε όλα αυτά, ας υπολογίσουμε τουλάχιστον 14 δισ. ευρώ από τις τουριστικές εισπράξεις, υπό εκτέλεση έργα, ύψους 13 δισ. ευρώ και ας ελπίσουμε ότι στο τέλος, δεν θα πάνε... στράφι οι σχεδιασμοί, λόγω κάποιου νέου γεωπολιτικού "μπουμ", που μπορεί να οδηγήσει σε οικονομικό όλεθρο...

 Leaders οι Πειραιώς και Mtyilineos

Το εγχώριο επιχειρείν παρουσιάζει υπερ-κινητικότητα, τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων, ενώ κερδίζει και διακρίσεις ή ενισχύει το κύρος και την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό, μέσα από τους ηγέτες του.

Για παράδειγμα, χθες είχαμε μια καλή είδηση για την Τράπεζα Πειραιώς, η οποία συγκαταλέγεται μεταξύ των 400 κορυφαίων εταιρειών στην Ευρώπη, σε ότι αφορά τις επιδόσεις της σε θέματα διαχείρισης της κλιματικής αλλαγής. Η διάκριση αυτή έρχεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά και προκύπτει μέσα από τη λίστα των Financial Times. Η Τράπεζα Πειραιώς είναι η μόνη ελληνική εταιρεία που συμπεριλαμβάνεται το 2022 στη λίστα των Financial Times "Europe's Climate Leaders" καθώς, μεταξύ άλλων, επιτυγχάνει και την μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου στις κατηγορίες Scope 1 και Scope 2 για το διάστημα 2015-2020.

Από το 2019, όποτε και δεσμεύτηκε στις Αρχές Υπεύθυνης Τραπεζικής των Ηνωμένων Εθνών, η Τράπεζα Πειραιώς προχωρά συστηματικά στην κατεύθυνση της βιώσιμης τραπεζικής και δημιουργεί υποδομές, πολιτικές και στρατηγικές που ενσωματώνουν στις λειτουργίες της τα βέλτιστα κριτήρια ESG (κριτήρια για το Περιβάλλον, Κοινωνία και Εταιρικής Διακυβέρνησης). Ως εκ τούτου, το θέμα της κλιματικής αλλαγής είναι σταθερά ψηλά στην ατζέντα του οργανισμού και η ανάληψη συστηματικών δράσεων αποτελεί προτεραιότητα.

Το ανθρακικό αποτύπωμα της Τράπεζας σήμερα περιγράφεται στη μείωση των άμεσων εκπομπών κατά 33% την περίοδο 2016-2021 (Scope 1), και στη μείωση των έμμεσων εκπομπών που σχετίζονται με την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας κατά 56% το διάστημα 2016-2021 (Scope 2). Η Τράπεζα Πειραιώς έχει ανακοινώσει ότι για την περίοδο 2022-2025, στοχεύει στην αύξηση της βιώσιμης τραπεζικής της δραστηριότητας κατά περίπου 9 δισ. ευρώ. Επιπλέον, δεν πρέπει να περάσουν απαρατήρητες οι διακρίσεις της Πειραιώς από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, σε όλες τις κατηγορίες του Προγράμματος Διευκολύνσεων Εμπορίου.

Μια άλλη, πολύ καλή επιχειρηματική είδηση, μας ήρθε και από τη Mytilineos, η οποία τον τελευταίο καιρό απασχολεί συνεχώς την επικαιρότητα με τις κινήσεις και τις επιχειρηματικές συμφωνίες. Ο Όμιλος του Ευάγγελου Μυτιληναίου, μέσω του Τομέα Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών και Αποθήκευσης Ενέργειας υπέγραψε συμφωνία αγοράς ενέργειας με τη Centrica και τη μητρική της Vodafone, στο Ηνωμένο Βασίλειο, μέσα από τρία φωτοβολταϊκά πάρκα. Τα συγκεκριμένα έργα θα παράγουν περισσότερες από 109 γιγαβατώρες ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, περιορίζοντας περισσότερους από 25.000 τόνους εκπομπών CO2 ετησίως - το αντίστοιχο απομάκρυνσης περίπου 14.800 αυτοκινήτων από τους δρόμους.

O Τομέας RSD της MYTILINEOS έχει ήδη εδραιωθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο στο πλαίσιο της στρατηγικής στόχευσης της Εταιρείας, τόσο στην ηλιακή ενέργεια, όσο και στην αποθήκευση αυτής. Η Εταιρεία διαθέτει ήδη στη χώρα αναπτυσσόμενο χαρτοφυλάκιο της τάξεως των 133 MW και σχεδιάζει να προσθέσει ακόμη 300 MW μέσα στο 2022.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η συνολική δυναμικότητα του διεθνούς χαρτοφυλακίου της Mytilineos για το 2022, ανέρχεται σε 2.140 Μεγαβάτ, που αφορούν έργα σε λειτουργία (123 MW), έργα υπό κατασκευή (657 MW), έτοιμα έργα για κατασκευή (475 MW) και έργα σε τελευταία στάδια ανάπτυξης (884 MW). Το χαρτοφυλάκιο της Mytilineso περιλαμβάνει επίσης μία σειρά έργων σε αρχικό στάδιο ανάπτυξης, δυναμικότητας περίπου 3 Γιγαβάτ.

Αν μη τι άλλο, έχουμε ανάγκη από θετικές οικονομικές και κυρίως επιχειρηματικές ειδήσεις, είτε μας αφορούν άμεσα στο εσωτερικό, είτε έμμεσα, λόγω εξωτερικού.

ΠΗΓΗ: moneypress.gr

 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Πότε θα καταβληθούν οι αυξήσεις σε 1,8 εκατ. συνταξιούχους - Τι αλλάζει στην Εισφορά Αλληλεγγύης

Από 15 έως 85 ευρώ τον μήνα θα αυξηθούν από την 1η Ιανουαρίου του 2025 οι συντάξεις για την πλειονότητα των συνταξιούχων. Η αύξηση θα είναι 2,4%, όπως είναι γνωστό εδώ και καιρό κα...

Φόρτωση άρθρων...