Μέχρι τα Φαλάσαρνα Χανίων έφτασε ο «πόλεμος» κατά της ξαπλώστρας. Η αυτοψία που έκανε χθες κλιμάκιο ελεγκτών της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου, αποκάλυψε εκτεταμένη κατάληψη του κοινόχρηστου χώρου της παραλίας, χωρίς μάλιστα να έχει γίνει καμία μίσθωση άδειας παραχώρησης αιγιαλού.
Στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας έχει σημάνει γενική κινητοποίηση. Και μετά την Πάρο και τη Νάξο, από χθες ξεκίνησε «απόβαση» ελεγκτών σε νησιά και παραλίες, για ελέγχους τήρησης των μισθώσεων χώρων για ξαπλώστρες και ομπρελοκαθίσματα.
Οι έλεγχοι συνεχίζονται μέσα στο σαββατοκύριακο αλλά και μέχρι το τέλος Άυγούστου τουλάχιστον.
«Αυτό το τριήμερο θα γίνει κυριολεκτικά χαμός» επισημαίνει αρμόδια πηγή, προαναγγέλλοντας ελέγχους και αυτοψίες στην Αττική.
Εκτός από τα βαριά πρόστιμα, αναζητείται και νομική φόρμουλα για να μη μπορέσουν οι παραβάτες να λειτουργήσουν ξανά μέσα στον Αύγουστο, με δικαστικές προσφυγές που αργούν να εξεταστούν.
Στην Κρήτη, σύμφωνα με πληροφορίες τα αποτελέσματα ήταν άκρως εντυπωσιακά.
Στην αυτοψία στην περιοχή των Φαλασαρνων Δήμου Κισσάμου, έγινε καταμέτρηση όλης της έκτασης κατάληψης του κοινόχρηστου χώρου του αιγιαλού. Διαπιστώθηκε ότι στην περιοχή δεν έχει γίνει ούτε ένα (1) μισθωτήριο παραχώρησης αιγιαλού.
Παρά την ασφυκτική τουριστική εκμετάλλευση της παραλίας, υπάρχουν μόνο 3-4 μισθωτήρια, τα οποία όμως αφορούν εκμετάλλευση Θαλάσσιων Μέσων Αναψυχής (πχ θαλάσσια σπορ, ποδήλατα, jet ski κλπ) τα οποία συνέταξε η ίδια Η Κτηματικη Υπηρεσία μετά από δημοπρασία.
Αντιθέτως κανένας άλλος από όσους επαγγελματίες και εκμεταλλευτές της παραλίας όπου έκανε αυτοψία το κλιμάκιο, δεν είχε άδεια κατάληψης αιγιαλού και παραλίας για ξαπλώστρες και ομπρέλες.
Όπως προκύπτει πάντως από τους ελέγχους αυτούς, ορισμένοι επαγγελματίες που απειλούνται με κλείσιμο κατήγγειλαν ότι ο Δήμος Κισσάμου δεν έδωσε κανένα μισθωτήριο, παρόλο που οι ίδιοι τουλάχιστον είχαν κάνει αιτήσεις ήδη από τον Απρίλιο. Λένε δηλαδή ότι ο Δήμος δεν φρόντισε να δώσει τις νόμιμες άδειες, με αποτέλεσμα να επικρατεί γενική αναρχία και να κάνει ο καθένας ό,τι θέλει.
Ακόμη χειρότερα ήταν πριν από δυο βδομάδες (τέλη Ιουλίου) όταν η Αστυνομία Κισσάμου, που εκλήθη μετά από καταγγελία να κάνει έλεγχο στην περιοχή, προχώρησε σε 14 συλλήψεις, την επίμαχη μέρα της εφόδου, επειδή κανείς δεν είχε άδεια και σχεδόν όλοι ήταν παράνομοι.
Το κλιμάκιο της Κτηματικής ενημερώθηκε για τους ελέγχους εκείνους του αστυνομικού τμήματος Κισσαμου και για το γεγονός ότι πιάστηκαν τόσες επιχειρήσεις να έχουν κάνει παράνομη κατάληψη χώρων του αιγιαλού. Ωστόσο, με βάση τη νομοθεσία και την ισχύουσα Κοινή Υπουργική Απόφαση, δεν ήταν δυνατό να γίνουν μισθωτήρια στις επιχειρήσεις αυτές.
Από Δευτέρα, σύμφωνα με πληροφορίες, το κλιμάκιο της Κτηματικής θα παραραδώσει πόρισμα για τα περαιτέρω, ώστε να τους επιβληθούν όλα τα απαραίτητα διοικητικά μέτρα.
Καβάλα: Έφυγε στη Βουλγαρία ο 35χρονος που κατέβασε την ελληνική σημαία - Tον γύρισαν πίσω οι Αρχές
Συλλήψεις για ναρκωτικά και αρχαία στην Κάλυμνο
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις