Δευτέρα
23 Δεκεμβρίου 2024

Ολιστικά, ναι αλλά πως;

Η πραγματικότητα φλερτάρει ανελέητα με το μυαλό μας, μπορεί αλλιώς να είναι και αλλιώς να την βλέπουμε. Και αν αυτό σας παραπέμπει σε τρέλα, μάθετε πως λέγεται και προσαρμοστικότητα. Δηλαδή να ξέρουμε τι μέρος του λόγου είναι, αλλά εμείς να την ξεγελάμε πρώτοι!

Κάπως έτσι φτάσαμε να μιλάμε για την οπτική των πραγμάτων. Πιο πεζά; Ένα δεδομένο είναι τι μας συμβαίνει και ένα άλλο πως αντιδρούμε εμείς σε αυτό.

Κατά καιρούς έχουμε συναντήσει διάφορες θεωρίες για την επίδραση που έχει στη ζωή μας η οπτική μας σχετικά με την πραγματικότητα και πιστέψτε με, όποια και αν ακολουθήσει κανείς, αν αποφασίσει να εκπαιδεύσει λίγο τον εαυτό του και το μυαλό του προς μια επωφελή κατεύθυνση για την ζωή και την ψυχολογία του, δεν θα το μετανιώσει. 

Αν στη ζωή μας ήταν όλα ρόδινα, τότε απλά, θα αφήναμε τον εαυτό μας ελεύθερο να πλοηγηθεί σε όλα τα τόσο θετικά και ευτυχή γεγονότα που του συμβαίνουν. Όμως δεν είναι πλέον για όλο τον πλανήτη σχεδόν. Εκτός από τις συγκυρίες που κατά καιρούς προκύπτουν, υπάρχει και μια συνεχόμενη απειλή που μας επιβάλλει να αναθεωρήσουμε τον τρόπο που ζούμε και την πορεία που χαράσσουμε. Η μεγαλύτερη απειλή από όλες και λέγεται οικολογική κατάρρευση του πλανήτη, συνεχώς μειούμενοι φυσικοί πόροι. Ευτυχώς για τις δύσκολες στιγμές έχουν προνοήσει επιστήμονες, life coaches, συγγραφείς και ψυχολόγοι και έχουν καταθέσει στην διεθνή βιβλιογραφία πληθώρα τακτικών για διαβίωση με νόημα, διαβίωση με ισορροπία, για well being.  

Aυτό για το οποίο συμβούλεψε πρόσφατα ο Έλληνας Πρωθυπουργός την νεολαία της χώρας μας, το οποίο έχει και πολύ «ζουμί», μια ολόκληρη στάση ζωής, απλά το αντέγραψε από τους πρώτους διδάξαντες, που οι ρίζες των διδαχών φτάνουν ως τους Έλληνες σοφούς της Αρχαιότητας. Και κατά τη γνώμη μου σε αυτή τη χώρα, το συγκεκριμένο mindset το έχουμε ανάγκη ίσως πιο πολύ από όσο αντιλαμβανόμαστε .Γιατί όμως;

Επειδή η Ελλάδα ανάμεσα στην κατάταξη με τις πιο ευτυχισμένες χώρες του πλανήτη βρίσκεται στην 67η θέση από τις 150 που περιλαμβάνει το 10th World happiness report.

Όπως αναφέρει το report στο εισαγωγικό του σημείωμα «Καθώς παλεύουμε με τα δεινά της ασθένειας και του πολέμου, είναι απαραίτητο να θυμόμαστε την καθολική επιθυμία για ευτυχία και την ικανότητα των ατόμων να ζητούν την υποστήριξη ο ένας του άλλου σε περιόδους μεγάλης ανάγκης»

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύεται από το 2012, χρησιμοποιεί κυρίως τις δημοσκοπήσεις Gallup, στο πλαίσιο των οποίων οι κάτοικοι ερωτώνται για το προσωπικό τους επίπεδο ευτυχίας, σε συνδυασμό με το ΑΕΠ και αξιολογήσεις που αφορούν το επίπεδο της αλληλεγγύης, της ατομικής ελευθερίας και της διαφθοράς, ώστε να υπάρξει ένας συνολικός βαθμός.

Όμως αν ξανακοιτάξουμε τα reports ευτυχίας διαχρονικά θα δούμε πως στις υψηλές θέσεις είναι κυρίως οι Σκανδιναβοί, και αυτοί είναι που πρέπει να μιμηθούμε. 

Αλήθεια τι κάνουν οι Σουηδοί, για παράδειγμα, διαφορετικό από εμάς;

Lagοm: που σημαίνει «τόσο όσο» ή αλλιώς «μέτρον άριστον» όπως μας είχαν υποδείξει οι πρόγονοι μας. Ο τρόπος ζωής Lagom είναι να βρίσκεσαι σε αρμονία με ελεγχόμενη χρήση των απολαύσεων της ζωής με ευαισθητοποίηση και καλοσύνη, σε συνδυασμό με το να λαμβάνεις ουσιαστικά υπόψη σου τους περιορισμένους φυσικούς πόρους. Σε αντίθεση όμως με εκείνους, τα τελευταία χρόνια η υπερβολή και η Ελλάδα κοντεύουν να γίνουν συνώνυμα για την υπόλοιπη Ευρώπη. Καθώς και η τοποθέτηση της ύλης σε πρώτο ζητούμενο για να αγγίξουμε την ευτυχία. Προφανώς μάταια.

Νομίζω είναι περιττό να καταγράψω τον τρόπο που ζούσαμε στην χώρα μας ειδικά έως το 2015. 

Την περίοδο της Αμερικανικής οικονομικής κρίσης επίσης,  αναδείχθηκε και πούλησε εκατομμύρια αντίτυπα και το θρυλικό πλέον βιβλίο « Ο Μοναχός που πούλησε τη Ferrari του» ένα γλαφυρό διήγημα για έναν γιάπι που κατέρρευσε από την πολλή δουλειά και το άγχος και αποφάσισε προκειμένου να επιβιώσει, να κάνει στροφή 360 μοιρών στον τρόπο που ζει .

Aρκετά χρόνια πριν, ο ερευνητής και συγγραφές Ekhart Tolle, συγκεκριμένα το 2005 εξέδωσε το βιβλίο «Η Δύναμη του Τώρα» που αποτέλεσε Βίβλο για όσους ενδιαφέρονται για ενδοσκόπηση και βελτίωση των συνθηκών ζωής τους, μέσω της αλλαγής στον τρόπο που αντιλαμβάνονται την πραγματικότητα αλλά και το εφαλτήριο για την καριέρα του Tolle ως πνευματικού δασκάλου.

Κάποια χρόνια αργότερα το 2016 ένας χιλιοδιαβασμένος συγγραφέας από το community των φωτισμένων προς την αλλαγή, που πλέον είναι επιτακτική, ο Wayne W. Dyer, ένας από τους σημαντικότερους πνευματικούς ανθρώπους της εποχής μας, μας παίρνει μαζί του σε ένα ιερό ταξίδι μεταμόρφωσης, όπου το αιώνιο πνεύμα θριαμβεύει πάνω στο φθαρτό εγώ, με το βιβλίο του «ο Ιερός σου εαυτός»

Και η λίστα με τα βιβλία που προτείνουν «αλλαγή» εδώ και τώρα, δεν έχει τέλος. Βέβαια άλλα τόσα είναι τα συγγράμματα επιστημονικά και μη, που αναλύουν την αντίσταση του ανθρώπινου νου στην αλλαγή. Την ενεργοποίηση του μηχανισμού συναγερμού του εγκεφάλου όταν συναντάει ερεθίσματα προς την αλλαγή, που τον αποτρέπουν από το να εξετάσει την περίπτωση η αλλαγή να κρύβει καλύτερες συνθήκες.

Ακριβώς με τον αναμενόμενο τρόπο αντέδρασαν και οι προβλέψιμοι γκρινιάρηδες στην λέξη Ολιστική Οπτική, πριν μάθουν τι ακριβώς μπορεί να είναι αυτό. «Αρκεί να  μη με ξεβολέψεις» (ο εγκέφαλος του Έλληνα αντιδρά έτσι πιστεύω). 

Να και ένα ευχάριστο ανάγνωσμα για την παραλία  «Ποιος πήρε το τυρί μου» .

Το "Ποιος πήρε το τυρί μου;" είναι μια απλή παραβολή που αποκαλύπτει βαθιές αλήθειες για την αλλαγή. Είναι μια διασκεδαστική και διαφωτιστική ιστορία με τέσσερις χαρακτήρες που ζουν μέσα σε ένα "λαβύρινθο" και αναζητούν το "Τυρί" που τους τρέφει και τους κάνει ευτυχισμένους.

Σίγουρα οι συνθήκες διαβίωσης στις χώρες που σκοράρουν κορυφαία στο World Happiness report, απέχουν ποιοτικά παρασάγγας από τις Ελληνικές, αλλά λέγεται πως οι πολίτες έχουν τις κυβερνήσεις που τους αξίζουν. Όσο και αν η συγκεκριμένη κυβέρνηση της Ελλάδας, δέχεται επικρίσεις, είναι μια από αυτές που αν είχε πιο δεκτικούς πολίτες προς  την αλλαγή και την  προσωπική ανάπτυξη, θα μπορούσε να καταγράψει ουσιαστικότερες προόδους. Η κυβέρνηση αυτή είναι εδώ για να ηγηθεί Ευρωπαίων, μόνο που εμείς είμαστε ακόμη Έλληνες. Αλλά ποτέ δεν είναι αργά! Άλλωστε μια από τις βασικές προϋποθέσεις της βελτίωσης είναι το όραμα και η ελπίδα. 

Ο πρωθυπουργός πάντως απευθύνθηκε στην νέα γενιά των Ελλήνων, τους προέτρεψε να βάλουν διαφορετικά θεμέλια στο ξεκίνημα της ζωής τους, από αυτά που θεωρούνται δεδομένα, να μην αποτιμούν τα πάντα με χρήματα, να μην δώσουν στην ύλη μεγαλύτερη αξία από αυτή που έχει. Νομίζω η νέοι το «άκουσαν». Είναι μια αρχή!
 

 

 

 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Πολιτεία Υποδειγματική

Ι. Ανακοινώθηκε ότι στο Καντόνι της Γενεύης έχει οργανωθεί δημοψήφισμα ώστε ν’ αποφασισθεί μείωση των αμέσων φόρων. Αυτό, δε, με στόχο την αύξηση της ιδιωτικής αποτα...

Ένα δώρο για σένα

Χριστούγεννα, γιορτές, δώρα. Δώρα κάτω από το δέντρο για τους αγαπημένους μας, δώρα έκπληξη, δώρα από τον παππού και τη γιαγιά, δώρα από τις εταιρείες στους εργαζόμενους, δώρα από ...

Φόρτωση άρθρων...