Δευτέρα
04 Νοεμβρίου 2024

Παγκόσμιος συναγερμός για τα κρούσματα κορονοϊού στην Κίνα - Ποιες χώρες «κλείνουν» τα σύνορα - Τι αναφέρουν ΕΟΔΥ και ΠΟΥ

Η Ευρώπη καλείται να συνεργαστεί για να αποτρέψει την εξάπλωση στο έδαφός της - Ποιες χώρες λαμβάνουν μέτρα

Πλανήτης

Αυξάνεται καθημερινά ο αριθμός των χωρών, που επιβάλλουν, ή εξετάζουν περιορισμούς, στους ταξιδιώτες από την Κίνα, όπου τα κρούσματα του κορoνοϊού αυξάνονται καθημερινά.

Αυξάνονται οι χώρες που επιβάλλουν τεστ κορονοϊού στους ταξιδιώτες από την Κίνα, μετά την άρση των περιορισμών εν μέσω νέας έξαρσης της πανδημίας. ΗΠΑ, Αυστραλία, Καναδάς, Νότια Κορέα, Φιλιππίνες, Ινδία, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία και Ισραήλ είναι μέχρι τώρα οι χώρες που απαιτούν από τους επισκέπτες υποχρεωτικό τεστ 48 έως 72 ωρών πριν το ταξίδι από την ασιατική χώρα. Μάλιστα, το Μαρόκο ετοιμάζεται να απαγορεύσει εντελώς την είσοδο ταξιδιωτών από την Κίνα.

Μετά από ένα πολύ μακρύ διάστημα όπου η Κίνα εφάρμοζε την πολιτική zero covid, πέρασε αμέσως στην απόλυτη κατάργηση των μέτρων, χωρίς όμως οι πολίτες της να είναι προετοιμασμένοι.

Η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Ε.Ε, Στέλλα Κυριακίδου, κάλεσε τους υπουργούς Υγείας των κρατών-μελών να αξιολογήσουν από κοινού τις πιθανές επιπτώσεις της εξελισσόμενης κατάστασης και πρόσθεσε ότι τις επόμενες ημέρες αναμένονται ορισμένα «βασικά μηνύματα» για τους ταξιδιώτες της Ε.Ε. που σχεδιάζουν να ταξιδέψουν στην Κίνα.

Την ίδια στιγμή, το «Διεθνές Συμβούλιο Αεροδρομίων Ευρώπης» χαρακτήρισε αδικαιολόγητους από επιστημονικής απόψεως και ασυντόνιστους τους ελέγχους που επιβάλλονται από πολλές ευρωπαϊκές χώρες σε επιβάτες που προέρχονται από την Κίνα.

Στο ερώτημα Ελλήνων επιστημόνων εαν η έξαρση των κρουσμάτων στην Κίνα μπορεί να λειτουργήσει ως ντόμινο, επηρεάζοντας αρνητικά την Ευρώπη αλλά και τα υπόλοιπα μέρη του κόσμου αναφέρεται: «Αυτό που συμβαίνει στην Κίνα δεν μπορεί να μεταβάλλει τη δική μας ισορροπία. Θα έπρεπε να έρθει τεράστιος αριθμός ταξιδιωτών από Κίνα για να αλλάξει αυτός ο συσχετισμός».

Ανησυχία σε όλο τον πλανήτη για την Κίνα - Ποιες χώρες λαμβάνουν μέτρα

Οι ταξιδιώτες από την Κίνα στην Αυστραλία θα έχουν την υποχρέωση να προσκομίζουν βεβαίωση πως υποβλήθηκαν σε εξέταση για τον νέο κορωνοϊό με αρνητικό αποτέλεσμα από την Πέμπτη 5η Ιανουαρίου, ανακοίνωσε ο αυστραλός υπουργός Υγείας Μαρκ Μπάτλερ.

Η Αυστραλία ακολουθεί τα βήματα αρκετών άλλων χωρών όπου ανακοινώνονται τελευταία παρόμοιοι περιορισμοί.

Το μέτρο λαμβάνεται προληπτικά, εξήγησε ο κ. Μπάτλερ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Η έκρηξη του αριθμού των μολύνσεων από τον ιό στην Κίνα μετά τον απότομο τερματισμό της πολιτικής «zero COVID» στις αρχές Δεκεμβρίου προκαλεί εντεινόμενη ανησυχία διεθνώς. Την Παρασκευή, στελέχη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας συναντήθηκαν με κινέζους αξιωματούχους και τους κάλεσαν να μοιράζονται δεδομένα «σε πραγματικό χρόνο» για το γονιδίωμα του SARS-CoV-2, τις εισαγωγές σε νοσοκομεία και μονάδες εντατικής θεραπείας και τους θανάτους εξαιτίας της COVID-19. Για τον λόγο αυτό όλο και περισσότερες χώρες υιοθετούν μέτρα για όσους έρχονται από την Κίνα.

Ποιες άλλες χώρες ζητούν αρνητικό τεστ

Η κυβέρνηση του Καναδά ανακοίνωσε χθες Σάββατο πως θα απαιτεί οι ταξιδιώτες προς τον Καναδά που επιβαίνουν σε πτήσεις από την Κίνα να είναι εφοδιασμένοι με βεβαίωση πως υποβλήθηκαν σε εξέταση για τον νέο κορωνοϊό με αρνητικό αποτέλεσμα.

Το μέτρο, το οποίο θα ισχύσει από τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα) της Πέμπτης 5ης Ιανουαρίου, αφορά όλους τους ταξιδιώτες ηλικίας δύο ετών και άνω που επιβαίνουν σε πτήσεις προς τον Καναδά από αεροδρόμια της Κίνας, του Χονγκ Κονγκ και του Μακάο.

Τα τεστ θα πρέπει να έχουν γίνει το αργότερο 48 ώρες πριν από την επιβίβαση και οι βεβαιώσεις θα πρέπει να παραδίδονται στην αεροπορική εταιρεία πριν από την επιβίβαση στο αεροσκάφος.

Το μέτρο θα ισχύει καταρχήν για 30 ημέρες και η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί αφού καταστούν διαθέσιμα περισσότερα δεδομένα, διευκρίνισε η καναδική κυβέρνηση.

Στον μεγεθυνόμενο αριθμό χωρών που έχουν λάβει μέτρα για την Κίνα είναι και οι ΗΠΑ και η Ινδία.

Η Ιταλία, η Ιαπωνία, το Ισραήλ, η Γαλλία και η Βρετανία ανακοίνωσαν, επίσης ότι θα ζητούν αρνητικό τεστ covid από τους ταξιδιώτες με προέλευση την Κίνα. Η Νότια Κορέα έλαβε χθες Παρασκευή αντίστοιχη απόφαση, η οποία θα παραμείνει σε ισχύ ως τον Φεβρουάριο του 2023.

Η Ισπανία ζητεί «αρνητικό τεστ» ή «πιστοποιητικό πλήρους εμβολιασμού» από τους ταξιδιώτες που φτάνουν στη χώρα από την Κίνα.

Από την πλευρά της η Γερμανία εισηγήθηκε να δημιουργηθεί ένα «παρατηρητήριο» παραλλαγών της covid στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια, χωρίς να επιβάλει τεστ στους ταξιδιώτες από την Κίνα. Η Ελβετία επεσήμανε χθες ότι δεν προβλέπει να ενισχύσει τον έλεγχο των επιβατών από την Κίνα.

Τα προληπτικά μέτρα που έλαβαν πολλές χώρες είναι «κατανοητά» λόγω της έλλειψης πληροφόρησης από το Πεκίνο, εκτίμησε ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς.

«Απουσία ολοκληρωμένων πληροφοριών από την Κίνα είναι κατανοητές ότι χώρες λαμβάνουν μέτρα τα οποία εκτιμούν ότι θα προστατεύσουν τον πληθυσμό τους», σημείωσε.

Το Πεκίνο απάντησε ότι τα στοιχεία που ανακοινώνει για την εξάπλωση της covid ήταν πάντα διαφανή.

Τι αναφέρει ο ΠΟΥ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τόνισε και πάλι τη σημασία να υπάρχει διαφάνεια και τακτική ανταλλαγή δεδομένων, επισημαίνοντας την έλλειψη πληροφόρησης από το Πεκίνο.

Ακόμα ζήτησε από την Κίνα να μοιράζεται δεδομένα για τους εμβολιασμούς που έχουν γίνει και την πρόοδο της εμβολιαστικής εκστρατείας, ιδίως στις τάξεις των ευάλωτων πολιτών και των άνω των 60 ετών.

Τι αναφέρει ο ΕΟΔΥ

Ο ΕΟΔΥ σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι η έξαρση αυτή παρατηρήθηκε λόγω της χαλάρωσης των μέτρων της στρατηγικής μηδενικής εξάπλωσης (zero-covid) στην Κίνα και προκάλεσε ανησυχία λόγω της ταυτόχρονης άρσης των ταξιδιωτικών περιορισμών που μπαίνουν σε ισχύ στην Κίνα από τις αρχές του προσεχούς έτους.

Στην Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις αναφορικά με την COVID-19 στην Κίνα και τις πιθανές επιπτώσεις για την ΕΕ, λόγω των μετακινήσεων ταξιδιωτών από την Κίνα προς τα κράτη-μέλη της ΕΕ, όταν τεθούν σε ισχύ οι νέες ταξιδιωτικές ρυθμίσεις στις αρχές Ιανουαρίου.

Στην χώρα μας, η κατάσταση τελεί υπό επιτήρηση και ο ΕΟΔΥ μαζί με τις αρμόδιες υπηρεσίες στη χώρα μας παρακολουθούν με ενδιαφέρον και επιφυλακτικότητα τις μεμονωμένες συστάσεις κρατών-μελών της ΕΕ, με δεδομένο ότι δεν υπάρχει επιστημονική τεκμηρίωση για διαφαινόμενη απειλή και η κινητικότητα από την Κίνα προς τη χώρα μας είναι μικρή και δεν υπάρχει απευθείας αεροπορική σύνδεση. Προς το παρόν, παρότι τα αξιόπιστα επιδημιολογικά δεδομένα για την Κίνα σπανίζουν, οι ειδικοί τονίζουν ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία δεδομένου ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι έχει αναδυθεί μια νέα παραλλαγή με διαφορετικές ιδιότητες και δυνατότητα να προκαλέσει εκτεταμένη διασπορά.

Ο ΕΟΔΥ επισημαίνει ότι η χώρα μας έχει εναρμονιστεί με την μη επιβολή περιοριστικών μέτρων για τις διεθνείς μετακινήσεις, σύμφωνα με τις συστάσεις των διεθνών οργανισμών και της ΕΕ και τελεί σε εγρήγορση για την εξέλιξη της πανδημίας και την προάσπιση της δημόσιας υγείας.
 

 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ισπανία: Συναγερμός στη Βαρκελώνη λόγω πλημμυρών - Χαμός στους δρόμους (Videos)

Συναγερμός έχει σημάνει στην Βαρκελώνη λόγω έντονων πλημμυρικών φαινομένων. Οι δρόμοι της Βαρκελώνης έχουν μετατραπεί σε ποτάμια και η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ισπανίας έχει ήδη ...

Βαλένθια: Στους 217 οι νεκροί - Μάχη με το χρόνο και τις λάσπες δίνουν οι διασώστες

Σπιθαμή προς σπιθαμή ερευνούν οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης τα εμπορικά κέντρα και τα γκαράζ για θύματα των πλημμυρών στη Βαλένθια, με τον τραγικό απολογισμό μέχρι στιγμής να ανέρχ...

Φόρτωση άρθρων...